21.04.2022 | Klima, miljø og energi
Et klimamærke på fødevarer i Danmark er på vej
Danmark vil være det første EU-land, der lancerer et klimamærke
Et nyt klimamærke, der gør det muligt at se hvad co2 påvirkningen af en given varer har været, skal i fremtiden hjælpe forbrugerne til at handle mere klimavenligt.
Det skriver henholdsvis fødevarefokus.dk og JP Lokal.
Det er planen, at mærket skal være statskontrolleret og frivilligt for producenter at satte på sine varer.
”Vi stiller os allerforrest på den globale scene, og viser vejen frem i den grønne opstilling,” siger fødevareminister Rasmus Prehn i en kommentar til forslaget om det nye klimamærke.
En undersøgelse foretaget af forbrugerrådet Tænk og videns- og forandringsorganisation Madkulturen viser, at i dag siger 3 ud af 4 forbrugere, at det er svært at finde frem til, hvilket klimaaftryk en given fødevare har. Seks ud af 10 adspurgte vil gerne spise mere klimavenligt, hvis det var muligt.
Læs også: Nudging øger salget af økologiske varer
Fra alle brancheorganisationer er tilbagemeldingerne positive. Samtlige peger dog på, at mærkets troværdighed vil være afgørende. De ser frem til et mærke, der giver et samlet indtryk af CO2-påvirkningen, og som samtidigt kan minimere antallet af mærker, så der ikke skabes yderligere forvirring.
Hos forbrugerrådet Tænk er man også positiv. Tænk mener, at et klimamærke kan være med til, at forbrugerne i fremtiden får mulighed for at vælge mere klimavenlig kost og dermed bidrager til den grønne omstilling.
Fødevareministeren vil nedsætte en arbejdsgruppe, der i sit arbejde skal inddrage alle relevante aktører (Fødevarer styrelsen, Salling Group, COOP, de Samvirkende Købmænd, Forbrugerrådet Tænk, Danmarks Natur fredningsforening, Dansk Erhverv, Landbrug og Fødevarer, DI og Økologisk Landsforening).
Det er planen at arbejdsgruppen skal fremkomme med et konkret forslag inden jul 2022.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Samfund

Folkemødets vigtigste nyhed eller overdreven teknologitro?
Med fire innovationsmissioner og en stor pose penge er Innovationsfonden i gang med at få alle parter til at trække i samme udviklingsretning inden for grøn omstilling. Men det hele må ikke handle om teknologi.
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Medarbejder

Danmark har fået sine første markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed
26 nyuddannede markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed er som de første af sin slags klar til at løfte opgaver indenfor bæredygtighed og cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)