21.04.2022 | Klima, miljø og energi
Et klimamærke på fødevarer i Danmark er på vej
Danmark vil være det første EU-land, der lancerer et klimamærke
Et nyt klimamærke, der gør det muligt at se hvad co2 påvirkningen af en given varer har været, skal i fremtiden hjælpe forbrugerne til at handle mere klimavenligt.
Det skriver henholdsvis fødevarefokus.dk og JP Lokal.
Det er planen, at mærket skal være statskontrolleret og frivilligt for producenter at satte på sine varer.
”Vi stiller os allerforrest på den globale scene, og viser vejen frem i den grønne opstilling,” siger fødevareminister Rasmus Prehn i en kommentar til forslaget om det nye klimamærke.
En undersøgelse foretaget af forbrugerrådet Tænk og videns- og forandringsorganisation Madkulturen viser, at i dag siger 3 ud af 4 forbrugere, at det er svært at finde frem til, hvilket klimaaftryk en given fødevare har. Seks ud af 10 adspurgte vil gerne spise mere klimavenligt, hvis det var muligt.
Læs også: Nudging øger salget af økologiske varer
Fra alle brancheorganisationer er tilbagemeldingerne positive. Samtlige peger dog på, at mærkets troværdighed vil være afgørende. De ser frem til et mærke, der giver et samlet indtryk af CO2-påvirkningen, og som samtidigt kan minimere antallet af mærker, så der ikke skabes yderligere forvirring.
Hos forbrugerrådet Tænk er man også positiv. Tænk mener, at et klimamærke kan være med til, at forbrugerne i fremtiden får mulighed for at vælge mere klimavenlig kost og dermed bidrager til den grønne omstilling.
Fødevareministeren vil nedsætte en arbejdsgruppe, der i sit arbejde skal inddrage alle relevante aktører (Fødevarer styrelsen, Salling Group, COOP, de Samvirkende Købmænd, Forbrugerrådet Tænk, Danmarks Natur fredningsforening, Dansk Erhverv, Landbrug og Fødevarer, DI og Økologisk Landsforening).
Det er planen at arbejdsgruppen skal fremkomme med et konkret forslag inden jul 2022.
- MTN
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.