Et lillebitte vindue står stadig åbent

Det Internationale Energiagentur har lavet en plan for, hvad der skal til, hvis Parisaftalens mål skal nås. Vi kan godt. Men det skal gå meget, meget, meget stærkt. Det er den præmis vi alle skal arbejde ud fra.

21.05.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Tirsdag d. 18. maj udgav Det Internationale Energiagentur, IEA, en rapport, der for første gang forklarer, hvad der konkret skal til i energisektoren, hvis Parisaftalens mål om maksimalt 1,5 graders opvarmning skal nås.

Rapporten, Net Zero by 2050, beskriver således sig selv som ”verdens første gennemarbejdede beskrivelse af, hvordan der kan stilles om til et energisystem med netto-nuludledning i 2050, samtidig med at man sikrer stabile og økonomisk overkommelige energiforsyninger, universel adgang til energi og robust økonomisk vækst”. 

Det er ikke ligegyldigt, hvad IEA siger. De har i mange år udgivet årlige forecast-rapporter om udviklingen i energiforsyningen globalt, og de bliver brugt af energiselskaber til at lægge investeringsstrategier, af regeringer til at definere energipolitik og investorer til at forstår fremtiden - som de skriver i Financial Times.  Man kan se en times præsentation af rapporten her, og analysens website er en skatkiste af interaktive grafikker og forklaringer, og har naturligvis link til rapporten.

Rapporten lægger ikke skjul på, at den også er et indspark til det COP26-møde, som skal afholdes i Glasgow om cirka et halvt år. Her skal underskriverne på Parisaftalen melde nye, nationale klimamålsætninger ind, og når de skal forberede dem, kan de nu skele til rapportens overordnede konklusion: at det lige akkurat godt kan lade sig gøre at nå Paris-målet, men at det kræver en vilje til forandring uden fortilfælde. 

”Der eksisterer en for verden gennemførlig vej til at skabe en global energisektor med netto-nul udledninger i 2050, men den er smal og fordrer en omstilling uden fortilfælde af måden, energi produceres, transporteres og bruges globalt på,” skriver IEA. "En omstilling, som kun kan opnås ved en hidtil uset grad af internationalt samarbejde mellem lande, foruden en massiv indsats fra erhvervslivet, fra investorer og fra borgerne.” 

Denne omstilling har som basale forudsætninger, at subsidier til fossil energi udfases og en pris på CO2 indføres, mens grønne investeringer stige til et globalt niveau på 5.000 milliarder dollar årligt i 2030. 

Fem vigtige pejlemærker
Rapporten har i alt 400 pejlemærker for alle dele af energisektoren og teknologier, men i en artikel i Information fremhæves fem af de vigtigste:

  1. Ikke flere nye fossile kilder – så der må ingen nye olie- og gasfelter eller kulminer etableres, og olie- og kulforbruget skal falde fra nu af, gasforbruget fra omkring 2025.
  2. Ikke flere kulværker - nye kulkraftværker må kun etableres hvis de også praktiserer CO2-fangst, og i 2040 skal alle kul- eller oliefyrede kraftværker uden denne funktion være afviklet.
  3. Ikke mere benzin - salget af benzin- og dieselbiler skal slutte i 2035.
  4. Mere vind og sol - vedvarende energi skal dække 60 procent af verdens elforsyning i 2030 og 88 procent i 2050, hvilket kræver massiv udbygning af både vind- og solenergi.
  5. Klogere energiforbrug - indsatsen for energieffektivisering skal tredobles, så energiforbruget kan blive mindre trods fortsat vækst i økonomi og befolkning

Miljøorganisationer har bredt set sendt larmende bifald efter IEA's rapport, men Især et forhold i rapporten møder kritik fra denne kant: omfanget af brug af biomasse til energi, der er bygget ind i IEA's plan. Kritikken går på, at biomasse som skov og andre naturområder skal bruges til at fange og lagre CO2, og derfor ikke skal brændes af og frigive CO2 til atmosfæren. 

Hvad kan vi vente på?
Det er mildt sagt populært at sætte sin lid til teknologier, der ikke findes endnu, når der sættes mål om netto-nul udledninger. Det er en strategi, der lige så mildt sagt bliver mødt af kritik fra mange sider. Det spørgsmål tager rapporten også stilling til. De skriver: 

”På vejen mod netto-nul kommer de fleste af de globale CO2-reduktioner mellem nu og 2030 fra teknologier, som allerede i dag er tilgængelige. Men i 2050 kommer næsten halvdelen af reduktionen fra teknologier, som i dag kun er i demonstrations- eller prototypefasen.”

Men man skal ikke tage fejl – de mest kendte og benyttede teknologier – de fossile – skal fases ud og det i en fart. Det lægger IEA ikke skjul på.

Bliver der panik før lukketid?
I Financial Times kalder chefen for bæredygtighedsstrategi i banken BNP Paribas rapporten for ”En kroejer som ringe med klokken for at signalere sidste omgang”.

Det ligner en klar en besked til den fossile energisektor og dens investorer om at værdien af sektorens aktiver og aktier går mod nul. Det kan måske give nyt liv til debatten i de danske pensionsselskaber om man vil fastholde sine investeringer i olie og gas. Ikke ud fra et etisk perspektiv – men for at optimere afkastet til sine medlemmer.

I Information skriver Jørgen Steen Nielsen, at ”tidselgemytter i olie- og investorkredse har allerede udlagt IEA-rapporten som et hasarderet panikscenarie, der vil give økonomisk tumult overalt. Andre ser den som et klart incitament til yderligere at accelerere udstigningen og omstillingen til den grønne økonomi, hvor der ifølge IEA venter 30 millioner nye job”.

Uanset standpunkt består nyhedsværdien: Et toneangivende, internationalt organ er gået fra deskriptiv til normativ – fra analyse til handlingsanvisning. Og det billede der tegnes, må alle forholde sig til.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: klimastrategier

Hvad skal en god klimastrategi kunne i dag? Og hvordan kommer man i gang? CSR.dk leder efter svarene. 

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J