20.02.2019  |  Klima, miljø og energi

EU-enighed om CO2-mål for lastbiler

Med en ny aftale er Europa-Parlamentet og Rådet er blevet enige om de kommende standarder for nye lastbiler, der skal udlede 30 procent mindre CO2 i 2030. Men det skal kun være første skridt, lyder det fra Transport & Environment.

Den europæiske transportsektor skal være CO2-neutral i anden halvdel af indeværende århundrede, mener Europa-Kommissionen. For at støtte op om den målsætning, er Parlamentet og Rådet tirsdag d. 19. februar, efter længere tids tilløb, nået til enighed om en aftale, der for første gang ’sætter strikse CO2-udledningsstandarder for lastbiler’, som det hedder.

Læs også: Dansk glæde for EU-emissionsmål for lastbiler

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Ifølge den nye aftale skal emissionerne fra nye lastbiler være 30 procent lavere i 2030 sammenlignet med i år. Parterne bag aftalen peger på, at den nye lovgivning vil ’hjælpe medlemsstaternes udledningsmål, understøtte innovation, promovere grønne mobilitetsløsninger, styrke konkurrencekraften for EU’s industri og stimulere beskæftigelsen, og samtidig reducere brændstofudgifterne for transportvirksomhederne og bidrage til bedre luftkvalitet’.

”Europa-Parlamentet og Rådet er nået frem til en ambitiøs og balanceret aftale. De nye mål og incitamenter vil hjælpe med at tackle udledninger og skabe brændstofbesparelser for transportoperatørerne og renere luft for alle europæere. For EU’s industri er det her en mulighed for at styrke innovationen i retning af nuludledningsmobilitet og befæste sin globale førerposition inden for grønne køretøjer”, siger klimakommissær Miguel Arias Cañete.

T&E: Højere mål i 2022
Hos miljøorganisationen Transport & Environment (T&E) hilser man aftalen velkommen, men understreger samtidig, at der skal bygges på med endnu mere ambitiøse mål, når den kommende lovgivning skal revideres i 2022.

”De nye CO2-standarder for lastbiler er fremragende nyt for branchen og miljøet. Efter 20 år med meget lidt fremskridt inden for brændstofeffektivitet er lastbilfabrikanterne nu nødt til at begynde at tilbyde prisvenlige, low-carbon-lastbiler, der kan give store brændstofbesparelser for Europas transportindustri. Men det her er kun en start, og standarderne skal gøre meget mere ambitiøse, når de bliver gennemgået i 2022”, siger cleaner trucks officer for T&E, Stef Cornelis.

T&E hæfter sig med tilfredshed også ved, at det såkaldte supercredits-regnskabstrick vil blive udfaset i 2025 og erstattet af et ikke-bindende salgsmål (benchmark), således at fabrikanter, der sælger mere end 2 procent elektriske eller brintdrevne lastbiler bliver belønnet med et lavere CO2-udledningsmål. Målet omfatter også en tilladelse til ekstra vægt på to ton for nuludledningslastbiler, og T&E peger på, at begge elementer vil ’kickstarte omstillingen væk fra diesel’.

”Indtil videre har Europas store lastbilfabrikanter gjort meget lidt for at skabe et marked for elektriske og brintdrevne lastbiler. Nu har de en unik mulighed for at tage førertrøjen på i kapløbet om at producere tilgængelig, pålidelige nuludledningslastbiler. Men de skal skynde sig, ellers kommer de til at halse efter folkene i Kina og Californien, ligesom de europæiske bilproducenter”, slutter Stef Cornelis.

Læs også: EU er enige om ny transportaftale

Aftalen mellem Europa-Parlamentet og Rådet skal formelt godkendes af de to parter inden for de næste par måneder, hvorefter den vil træde i kraft med øjeblikkelig virkning.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere