29.04.2015  |  Klima, miljø og energi

EU-enighed om reglerne for biobrændstoffer

Nu skal der loft over andelen af biobrændstoffer baseret på fødevareafgrøder, og der skal fastsættes nationale mål for biobrændstoffer baseret på affald og restprodukter.

Europa-Parlamentet har i går godkendt det forslag til en aftale, som Rådet havde fremlagt, og der er dermed opnået enighed i EU om de fremtidige regler for biobrændstoffer.

Læs også: Mærsk vil nedsætte CO2-udledningen markant

”Biobrændstoffer kommer til at yde et væsentligt bidrag, når vi fremover skal reducere udledningen af CO2 fra transporten. Det er derfor rigtig godt, at vi med denne aftale får drejet forbruget af biobrændstoffer i EU over i retning af mere bæredygtige produkter. Det er vigtigt, at vi ikke alene har nationale instrumenter til rådighed, men også råder over fælles EU-instrumenter med effekt på et større marked”, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen

Aftalen indebærer, at der sættes et loft over den andel af biobrændstoffer baseret på fødevareafgrøder, som kan anvendes, når EU´s mål for vedvarende energi i transport i 2020 skal opnås. Samtidig skal hver medlemsstat fastsætte et nationalt mål for den andel, som skal opfyldes af såkaldt avancerede biobrændstoffer baseret på affald og restprodukter.

Biobrændstoffer baseret på affald og restprodukter har typisk en lavere CO2-udledning end konventionelle biobrændstoffer baseret på fødevareafgrøder, og de vil derfor være en vigtig brik i bestræbelserne på at nedbringe udledningerne fra transportsektoren.

På nuværende udviklingsstadie er biobrændstoffer på affald og restprodukter dog oftest dyrere at fremstille end konventionelle biobrændstoffer, og de har derfor sværere ved at slå igennem på markedet.

Læs også: DSV-topchef: Grønt transportudspil fra regeringen er positivt

”Det er positivt, at EU sender et signal til industrien om, at det er den retning, vi gerne vil bevæge os i. Konkret er jeg især glad for, at medlemsstaterne nu skal fastsætte nationale mål for brugen af såkaldt avancerede biobrændstoffer, som er baseret på affald og restprodukter. Med de nationale mål vil vi give disse biobrændstoffer et fodfæste på markedet og dermed skubbe industrien i gang”, siger Rasmus Helveg Petersen og fortsætter:

”Selv om Danmark generelt gerne havde set et mere ambitiøst resultat, er jeg sikker på, at aftalen både vil gavne klimaet og fremme udviklingen inden for bæredygtige og biobaserede industrigrene, hvor europæiske - herunder også danske - virksomheder har gode forudsætninger for at deltage”.

- JKK 

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere