EU løsner rapporteringsskruen lidt

Ny udgave af rapporteringsstandarder fra EU-Kommissionen gør væsentlighedsanalyse endnu mere central i centrum i de nye standarder for bæredygtighedsrapportering. Det kræver langt højere kvalitet af disse end i dag.

14.06.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Fredag d. 9. juni sendte EU-Kommissionen sin reviderede udgave af European Sustainability Reporting Standards (ESRS) i høring. Standarderne er den detaljerede udmøntning af Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Nogle af ændringerne betyder en mere fleksibel og gradvis indfasning af CSRD-kravene. F.eks. vil virksomheder kunne vente et par år med at rapportere på den finansielle impact af f.eks. biodiversitet, ud fra en betragtning om at det for de fleste ikke vil være muligt at opbygge det nødvendige datagrundlag. Et andet eksempel er, at virksomheder med færre end 750 medarbejdere får et ekstra år til at blive klar til at rapportere om Scope 3, for at give bedre tid til at etablere de nødvendige data.

Slut med obligatoriske oplysningskrav
Den ændring, som af flere vurderes til at ville få den største betydning, er, at modsat tidligere er næsten ingen af oplysningskravene obligatoriske. I praksis betyder det, at indholdet af virksomhedernes rapportering udelukkende afhænger af deres egen væsentlighedsanalyse (materiality assessment).

”Problemet er, at vi endnu ikke har etableret solide metoder og processer til væsentlighedsanalyser.  Dem vi kender indtil nu, kan nemt føre til ret omfattende vilkårlighed, som skader både troværdigheden eksternt og den interne værdi af analyserne,” siger Christian Honoré, som er partner i ESG Implement.

Ifølge Birgitte Mogensen, som bl.a. er formand for FSR – danske revisorers udvalg for samfundsansvar og bæredygtighed, er der i standarderne elementer og krav, der sikrer en mere solid væsentlighedsanalyse, end gældende i dag.

”Der er udførlige kriterier for væsentlighedsvurdering i standarderne, som det er obligatorisk at leve op til. Det gør væsentlighedsvurdering til en helt anden størrelse, end den man har skullet lave hidtil, når man skal vise, at man i vurderingen af et emne har forholdt sig til både interessenter, skala, scope, påvirkningsmuligheder og tidshorisont,” siger hun.

Store krav til væsentlighedsanalysen
”Jeg kan sagtens forstå, at man kan være bekymret, hvis man ser for sig den væsentlighedsvurdering, man har kendt indtil nu. Men man skal se det som et paradigmeskift inden for væsentlighedsvurdering, hvor der nu er sat et regelværk op, netop for at give øget fokus og øgede krav til væsentlighedsvurdering, hvor standarderne prædefinerer hvilke emner, man som minimum skal vurdere,” siger Kristian Koktvedgaard, som er fagleder for moms og regnskab i Dansk Industri

Kristian Koktvedgaard påpegede også at EU-Kommissionen netop på deres præsentation over for EFRAG understregede at en overgang til væsentlighed ikke betyder frivilligt. De understregede klart at al væsentlig information skal rapporteres.

”Det gør også en stor forskel, at rapportering på bæredygtighed bliver en del af årsregnskabsrapporteringen, fordi det giver et langt strammere revisions- og kontrolsetup ift. revision og f.eks. bestyrelsens involvering. Det skal man ikke underkende betydningen af,” siger han.
Kristian Koktvedgaard er også Danmarks højst placerede repræsentant i EFRAG’s arbejde med udviklingen af standarderne og kan således troværdigt forklare, at EFRAGs oprindelige valg af at have obligatoriske oplysningskrav i standarderne handlede om at sikre et match til oplysningskravene til den finansielle sektor. 

”Men det er en reel bekymring, at det at sikre matchet til kravene til finanssektoren førte til en slags ”compliancefedtlag”, som trak for meget energi ud af virksomhedernes arbejde uden at skabe værdi for hverken rapporteringen eller virksomheden. Det er i det lys man skal forstå EU Kommissionens skifte til at gøre alle oplysningskrav afhængige af en væsentlighedsvurdering. Derfor skal vi nu sikre matchet til de øvrige krav på en anden måde. Det er stadig helt afgørende,” siger han. 

Kristian Koktvedgaard forklarer yderligere, at man i EFRAG hele tiden har været klar over, at væsentlighedsvurderingen er alfa og omega for at få CSRD til at flyve og leve op til formålet. 

”Vi ved at mange virksomheder slås med netop væsentlighedsvurderinger. Derfor er EFRAG i gang med at udvikle vejledningsmateriale til netop dette. Det skal prioriteres at få højnet og operationaliseret den disciplin, så det kommer til at fungere efter hensigten. Der er ingen tvivl om, at der mangler både ressourcer og kapacitet i markedet på dette område, hvorfor det også er noget vi fra vores side sætter ind for at hjælpe vores medlemmer med,” siger han. 

'Saftsuseme ærgerligt'
Christian Honoré er stadig ærgerlig over, at de obligatoriske krav bortfalder. 

”Det kan godt være, det var en stor mundfuld for virksomhederne med de obligatoriske krav, til gengæld var der sikkerhed og forudsigelighed. Man vidste, at det her skulle man i gang med og se at få gjort, og at de obligatoriske krav sikrede, at man også levede op til krav i anden EU-regulering. Nu bliver det mere kompliceret at regne ud, hvad man skal,” siger han.

Og så er der den mere overordnede frustration, som 20-25 år som rådgiver i bæredygtighedsfeltet kan give:

”Vi var lige ved at have en situation, hvor der var et fælles grundlag for at vurdere performance og en fast definition af, hvordan ”godt” ser ud. Nu er vi tilbage til, at virksomhederne selv kan bestemme, hvad de synes, de skal forholde sig til. Det er saftsuseme ærgerligt,” siger Christian Honoré.

Denne udgave af standarderne er i høring til 7. juli 2023. Man kan komme med input her

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Denne artikel er del af et tema:

Tema: ESG Compliance - hvordan tæmmer man monsteret?

Hvad kan virksomheder gøre for at komme i mål med ESG-compliance – og hvem kan hjælpe med at få det til at ske? Vi ser på compliance i bred forstand, men har særligt fokus på CSRD.

Relateret indhold

19.12.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til ESG: Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse klar med 50 mio. kroner til SMV’erne

17.12.2024CSR.dk

Nyt lovforslag vil imødekomme manglen på grøn revision

16.12.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Et par perspektiver på CSRD-rammeværket

16.12.2024Valified

Sponseret

TEKNIQ & Valified: Over 500 virksomheder på vej mod en grønnere fremtid

16.12.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

E5: Ressourceforbrug og Cirkulær Økonomi

12.12.2024Valified

Sponseret

Grøn omstilling og teknologi går hånd i hånd hos Thürmer Tools

09.12.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Hvordan rapporterer du på forbrugere af din virksomheds ydelser og produkter?

06.12.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Toyota Material Handling Danmark modtager prestigefyldt EcoVadis Platin certifikat

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams