EU-Rådet kunne ikke vedtage due diligence-direktivet

Efter to store landes svigt af en to måneder gammel, forhandlet aftale står EU nu med en svær opgave foran sig. Og virksomhederne ved ikke, hvad de skal regne med. Det ligner noget rod.

Foto: 123rf.com

29.02.2024

CSR.dk

Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD( har været i modvind siden de helt tidlige faser af direktivets tilblivelse. Men i går, d. 28. februar 2024, blev det blæst helt omkuld. 

På trods af en foreløbig aftale mellem Det Europæiske Råd (Rådet) og Europa-Parlamentet, kunne direktivet ikke opnå det nødvendige antal stemmer i Rådet, da det efter flere udsættelser blev sendt til afstemning. 

CSDDD er tænkt som en central del af den EU-lovgivning, der etablerer obligatoriske forpligtelser for virksomheder til at håndtere deres negative indvirkning på miljø og menneskerettigheder. 

To lande trak støtten og et tredje ville lave om

Selv om Rådet vedtog sin holdning til direktivet i slutningen af 2022 og nåede til enighed med Parlamentet i december 2023, blev et af partierne i den tyske koalitionsregering for nylig enig med sig selv om, at de ikke kunne støtte forslaget af frygt for de bureaukratiske og potentielle retlige konsekvenser, den ville få for virksomhederne. Da proppen først var kommet af flasken, begyndte der yderligere at opstå tvivl om Italiens støtte til lovforslaget. Og i sidste øjeblik begyndte Frankrig at argumentere for, at direktivets anvendelsesområde skulle indskrænkes så omkring 80 procent af virksomhederne i det oprindelige forslag ikke længere skulle dækkes af det. 

Det belgiske formandskab for Rådet var til sidst nødt til at give op og har i en erklæring udtalt følgende: 

”På trods af formandskabets indsats blev den nødvendige støtte ikke fundet. Vi er nu nødt til at overveje status og vil se, om det er muligt at løse de bekymringer, som medlemsstaterne har givet udtryk for, i samråd med Europa-Parlamentet."

Dette arbejde skal udføres under det yderligere pres, at Parlamentet mødes for sidste gang i april måned. Herefter begynder valgkampen og efter valget i juni står man med en ny parlamentarisk virkelighed og en ny EU-Kommission, som man endnu ikke kender sammensætningen af. 

Hvad ville CSDDD? 

De vigtigste aspekter af CSDDD omfattede krav til virksomhederne om at integrere due diligence om virkninger i deres politikker og risikostyringssystemer, herunder beskrivelser af deres tilgang, processer og adfærdskodeks, ud over at forpligte virksomhederne til at vedtage planer for klimaomstilling, der sikrer, at deres forretningsmodeller og strategi er i overensstemmelse med Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 °C.

CSDDD indeholdt også krav til selskaberne om at samarbejde med dem, der er berørt af deres forretningsaktiviteter, med forpligtelser, herunder indførelse af en klagemekanisme, samt etablering af et system for tilsyn og sanktioner, hvor medlemsstaterne opretter tilsynsmyndigheder til at overvåge overholdelsen af forpligtelserne og pålægge sanktioner, herunder "naming and shaming", " og bøder på så meget som 5% af den årlige globale omsætning..

Tilbageslaget for direktivet om virksomheders due diligence inden for bæredygtighed (CSDDD) følger efter en fireårig proces for at fremme direktivet, der begyndte med undersøgelser foretaget af Europa-Kommissionen i 2020 om ledelsesmedlemmers pligter og bæredygtig virksomhedsledelse og om due diligence-krav i forsyningskæden. Det førte til Kommissionens foreslåede udkast til FSFDD i februar 2022, der fastsætter forpligtelser for virksomhederne til at identificere, vurdere, forebygge, afbøde, håndtere og afhjælpe indvirkninger på mennesker og planeten – lige fra børnearbejde og slaveri til forurening og emissioner, skovrydning og skader på økosystemer – i deres forudgående forsyningskæde og visse aktiviteter i efterfølgende led såsom distribution og genanvendelse. 

- EHS

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Denne artikel er del af et tema:

Tema: ESG i hotel- og mødebranchen

Forventningen om at hoteller og mødelokationer aktivt integrerer ESG-hensyn er allerede til at tage og føle på. CSR.dk og partnere viser, hvordan det kan gribes an. 

 

Relateret indhold

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

05.11.2024Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Compass Group bliver medlem af ONE\THIRD: Sammen om en grønnere værdikæde

04.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads udvider sit bæredygtighedstilbud med REACT

01.11.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka ReFood åbner fabrik på Sjælland

08.10.2024CSR.dk

ESG i værdikæden er også biodiversitet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V