Ingen er 100 % fri for risikoen for tvangsarbejde dybt nede i forsyningskæden

Tvangsarbejde er en skjult, men udbredt udfordring i globale forsyningskæder og påvirker millioner af arbejdere inden for landbrug, produktion, elektronik og tekstilindustri. Ofte sniger disse overgreb sig ind langt nede i forsyningsnetværket, hvor virksomheder uden at vide det kan købe varer fra leverandører, der anvender tvangsarbejde.

Tvangsarbejde genererer ifølge Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO) 236 milliarder US$ i illegale profitter. Hvert år.. Foto: 123rf.com.

25.03.2025

Poul Breil-Hansen, CSR.dk

Tvangsarbejde skaber ifølge Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO) 236 milliarder US$ i illegale profitter. Hvert år. Det viser lidt om, hvor omfattende, skadeligt og måske også hvor skjult og overset udfordringen med tvangsarbejde i forsyningsnetværket er.

For virksomheder udgør tvangsarbejde både et moralsk og forretningsmæssigt problem. Strammere lovgivning som den amerikanske ’Uyghur Forced Labor Prevention Act (UFLPA)’, den britiske og canadiske ’Modern Slavery Act samt EU’s Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CS3D)’ stiller skrappe krav til virksomheder om at sikre, at deres forsyningskæder er fri for tvangsarbejde, se figur 1. Overtrædelser kan medføre bøder, beslaglæggelse af varer eller udelukkelse fra vigtige markeder. Det beretter supply chain analysehuset Everstream Analytics om i deres rapport ’Supply chain 2025 Annual Risk Report’.

Figur 1. I de markerede lande er der lovgivning, der skal forhindre tvangsarbejde. Foto: Everstream Analytics

Etiske og forretningsmæssige konsekvenser

Men det stopper ikke der. Opdages tvangsarbejde i en virksomheds forsyningskæde, kan det føre til risici eller skader som: 

  • massiv omdømmeskade,
  • forbrugernes mistillid,
  • tab af investorer og
  • brudte samarbejder med producenter og detailhandlere.

Det kan desuden skabe alvorlige driftsforstyrrelser, hvis en virksomhed pludselig må omlægge sin forsyningskæde på grund af lovgivningsmæssige indgreb.

For at beskytte sig selv anbefaler Everstream Analytics, at virksomheder tager proaktive skridt til at forstå, hvor og hvordan tvungen arbejdskraft sniger sig ind i deres forsyningskæder – og handle derefter.

Forstå ’tvungen arbejdskraft’

Tvungen arbejdskraft dækker over situationer, hvor medarbejdere bliver truet, udsat for vold, holdt fanget i gæld eller får tilbageholdt deres løn eller ID-dokumenter. Ifølge Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO) er over 27 millioner mennesker fanget (2022-tal) i tvungen arbejdskraft, mange af dem skjult i komplekse globale forsyningskæder.

Nogle brancher er særligt udsatte, fordi de er afhængige af billig arbejdskraft og omfattende underleverandørnetværk:

  • Tekstilindustrien har ofte været kritiseret for dårlige arbejdsforhold på fabrikker.
  • Landbrug og fiskeri involverer ofte migranter, der lever under slavelignende forhold.
  • Elektronik- og mineindustrien har høj risiko, da efterspørgslen på råmaterialer kan føre til udnyttelse af arbejdskraft i lovgivningssvage områder.
  • Byggeri og hotelbranchen skjuler ofte tvangsarbejde i lavere dele af forsyningskæden.

Sandheden er, at ingen branche er 100 procent fri for risikoen for tvungen arbejdskraft. Derfor kræver det en fælles indsats fra virksomheder verden over at sikre, at de ikke ubevidst bidrager til problemet.

Figur 2. 2024 tvangsarbejde fordelt på industrier: registrerede tilfælde af tvangsarbejde. Foto: Everstream Analytics

Forretningsrisici og udfordringer

Fra et forretningsmæssigt perspektiv kan tvangsarbejde i forsyningskæder medføre alvorlige juridiske, økonomiske, driftsmæssige og omdømmemæssige konsekvenser:

  1. Lovgivning og regulering: Virksomheder står over for skærpede krav om at dokumentere, at deres forsyningskæder er fri for tvangsarbejde. Hvis ikke, risikerer de alt fra bøder til markedsudelukkelse.
  2. Omdømmeskade: Forbrugerne stiller større krav til etik, og brands forbundet med tvangsarbejde kan blive udsat for forbrugerkritik, sagsanlæg og tab af samarbejdspartnere.
  3. Driftsforstyrrelser: Opdages tvangsarbejde i en leverandørkæde, kan regeringer blokere import, hvilket tvinger virksomheder til hurtigt at finde nye leverandører – en dyr og tidskrævende proces.

Problemet er, at tvungen arbejdskraft ofte er skjult. Mangel på gennemsigtighed, manglende samarbejde fra leverandører og utilstrækkelige inspektionsmuligheder gør det svært at identificere, hvor problemerne findes.

Mange leverandører forsøger bevidst at skjule dårlige arbejdsforhold. Selv når virksomheder gennemfører inspektioner, afslører disse ofte kun overfladen af problemerne. I nogle regioner er det endda direkte farligt for uafhængige efterforskere at foretage undersøgelser.

Hvad kan virksomheder gøre?

Det kræver ifølge Everstream Analytics en proaktiv og flersidet indsats at bekæmpe tvungen arbejdskraft kræves. Her er fire strategier, virksomheder kan tage i brug:

  1. Kortlæg forsyningskæden
    • Identificér de mest sårbare leverandører og regioner.
    • Undersøg potentielle risikofaktorer i underleverandørnetværk.
  2. Kombinér due diligence med kontinuerlig overvågning
    • Uafhængige revisioner og leverandørinspektioner er vigtige, men ikke nok.
    • Dataanalyse og løbende kontrol kan hjælpe med at afsløre skjulte problemer.
  3. Udnyt teknologi
    • Kunstig intelligens (AI), satellitbilleder og avanceret dataanalyse kan overvåge forsyningskæder i realtid.
    • Systemer som Everstream Discover kan opdage arbejdskrænkelse ved at analysere enorme mængder data.
  4. Opbyg stærke partnerskaber
    • Langsigtede relationer med leverandører kan sikre bedre arbejdsforhold.
    • Samarbejde med NGO’er, myndigheder og brancheorganisationer kan styrke indsatsen. ILO tilbyder en række værktøjer, der kan hjælpe med arbejdet.

Åbn øjnene for tvangsarbejde

Tvungen arbejdskraft er et omfattende globalt problem, der ifølge Everstream Analytics, ILO og mange andre aktører både udgør en menneskerettighedskrænkelse og en alvorlig forretningsrisiko. Virksomheder, der ignorerer problemet, risikerer ikke kun juridiske konsekvenser, men også økonomiske og omdømmemæssige tab.

Derfor er det ikke længere nok at reagere, når skaden er sket. Virksomheder skal handle proaktivt for at sikre gennemsigtighed, ansvarlighed og etisk forsyning i deres netværk. Det er ikke kun et spørgsmål om moral, men en forudsætning for langsigtet succes i en verden, der i stigende grad kræver, at virksomheder tager ansvar.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.03.2025CSR.dk

Ingen er 100 % fri for risikoen for tvangsarbejde dybt nede i forsyningskæden

24.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Produkt: Merten M-Pure CE60 Installationsmateriel – med udvalgte produkter i genbrugsmaterialer

19.03.2025Slow A/S

Sponseret

Slow overtager African Coffee Roasters fra Coop amba og IFU – En ny æra for bæredygtig kaffe

13.03.2025Fristads Kansas

Sponseret

Resultatdrevet transformation: Første miljøvaredeklaration for tøj leverer markante besparelser

10.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Elektrikerne har akut behov for regeringens nye uddannelsesmillioner

06.03.2025CSR.dk

ESG er stadig top of mind hos supply chain-ledere

24.02.2025Schneider Electric

Sponseret

EVENT: Mød os på Hannover Messe 2025

21.02.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens versen #4

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

31.03.2025

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg