EU vil have højere priser på CO2-kvoter

Onsdag d. 8. juli fik et længe ønsket indgreb i EU's kvotehandelssystem for CO2 EU-parlamentets godkendelse. Der er nu sat dato på, hvornår 900 millioner kvoter forsvinder ud af markedet.

Det europæiske system til handel med CO2-kvoter lider under for lave priser og et alt for stort udbud. Dermed spiller det ikke den centrale rolle i den grønne omstilling i Europa, som systemet var tiltænkt. .

17.07.2015

CSR.dk

Justeringen af det 10 år gamle kvotehandelssystem var nødvendig, fordi der i øjeblikket svømmer omtrent to milliarder kvoter rundt i systemet som ingen tilsyneladende har brug for.

Det går ikke, for så bliver prisen for CO2 kvoter lavere end investeringer i grønne energiløsninger og hele ideen om kvoterne som drivkraft for grøn omstilling smuldrer.

Overskuddet i systemet har man kendt til i årevis, og den nuværende aftale er en aktualisering af en aftale fra 2013. Der er nu sat dato på, at 900 millioner ud af de to milliarder overskudskvoter vil blive taget ud af markedet ved at overføre dem, til noget man kalder en markedsreserve. Det sker pr 1. januar 2019.

Indgrebet har i de første dage efter vedtagelsen ikke påvirket den nuværende pris på omkring 7,5 Euro for en kvote. Europæiske finanshuse har ellers regnet sig frem til, at tiltagene vil betyde en stigning i kvoteprisen. Nogle siger, at prisstigningen vil være beskedne 11 pct., mens andre tror på en lille fordobling af prisen til omkring 15 euro. Atter mener nogle, at prisen kan havne helt oppe på 20 euro. Tilhængerne af systemet siger, at det er for tidligt at sige noget om effekten. Kritikkerne bruger prisens manglende vilje til at bevæge sig opad som bevis for at systemet har spillet fallit. 

Hos Dansk Energi forestiller man sig dog stadig, at den nye markedsreserve vil give en mere stabil udvikling i kvoteprisen. De skriver på deres hjemmeside, at ”det er godt nyt, fordi en højere pris på CO2-kvoter kan bidrage til at gøre omstillingen af EUs energisystem mere omkostningseffektivt og være en af vejene til at minimere behov for national støtte til vedvarende energi”. 

Læs også: For fem milliarder blandet grøn omstilling, tak
 
Kvotehandelssystemet blev udviklet som et centralt værktøj i EU’s bestræbelser på at reducere udledning af drivhusgasser. Det dækker mere end 11.000 kraftværker og industrianlæg i 31 lande. Da EU søsatte kvotesystemet i 2005, var målet en pris på 20-40 euro for retten til at udlede 1 ton CO2. Men med den økonomiske krise faldt produktionen i den europæiske industri, og dermed faldt også efterspørgslen på CO2-kvoter. Det årlige udbud af kvoter er hidtil helt uafhængigt af efterspørgslen, og det har resulteret i de to milliarder ubrugte kvoter, og en pris der er presset i bund. I 2014 var gennemsnitsprisen 6,3 Euro.

Samtidig ved man, at 80 procent af Europas kraftværker skal udskiftes inden for de kommende 15-20 år, hvilket vil påvirke klimaet i de næste 50 år. I det perspektiv er det afgørende, at investorer har incitament til at investere i de bæredygtige energiformer, der kan sikre at EU’s langsigtede klimamål kan opnås.

-EHS

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J