EU vil have højere priser på CO2-kvoter

Onsdag d. 8. juli fik et længe ønsket indgreb i EU's kvotehandelssystem for CO2 EU-parlamentets godkendelse. Der er nu sat dato på, hvornår 900 millioner kvoter forsvinder ud af markedet.

Det europæiske system til handel med CO2-kvoter lider under for lave priser og et alt for stort udbud. Dermed spiller det ikke den centrale rolle i den grønne omstilling i Europa, som systemet var tiltænkt. .

17.07.2015

CSR.dk

Justeringen af det 10 år gamle kvotehandelssystem var nødvendig, fordi der i øjeblikket svømmer omtrent to milliarder kvoter rundt i systemet som ingen tilsyneladende har brug for.

Det går ikke, for så bliver prisen for CO2 kvoter lavere end investeringer i grønne energiløsninger og hele ideen om kvoterne som drivkraft for grøn omstilling smuldrer.

Overskuddet i systemet har man kendt til i årevis, og den nuværende aftale er en aktualisering af en aftale fra 2013. Der er nu sat dato på, at 900 millioner ud af de to milliarder overskudskvoter vil blive taget ud af markedet ved at overføre dem, til noget man kalder en markedsreserve. Det sker pr 1. januar 2019.

Indgrebet har i de første dage efter vedtagelsen ikke påvirket den nuværende pris på omkring 7,5 Euro for en kvote. Europæiske finanshuse har ellers regnet sig frem til, at tiltagene vil betyde en stigning i kvoteprisen. Nogle siger, at prisstigningen vil være beskedne 11 pct., mens andre tror på en lille fordobling af prisen til omkring 15 euro. Atter mener nogle, at prisen kan havne helt oppe på 20 euro. Tilhængerne af systemet siger, at det er for tidligt at sige noget om effekten. Kritikkerne bruger prisens manglende vilje til at bevæge sig opad som bevis for at systemet har spillet fallit. 

Hos Dansk Energi forestiller man sig dog stadig, at den nye markedsreserve vil give en mere stabil udvikling i kvoteprisen. De skriver på deres hjemmeside, at ”det er godt nyt, fordi en højere pris på CO2-kvoter kan bidrage til at gøre omstillingen af EUs energisystem mere omkostningseffektivt og være en af vejene til at minimere behov for national støtte til vedvarende energi”. 

Læs også: For fem milliarder blandet grøn omstilling, tak
 
Kvotehandelssystemet blev udviklet som et centralt værktøj i EU’s bestræbelser på at reducere udledning af drivhusgasser. Det dækker mere end 11.000 kraftværker og industrianlæg i 31 lande. Da EU søsatte kvotesystemet i 2005, var målet en pris på 20-40 euro for retten til at udlede 1 ton CO2. Men med den økonomiske krise faldt produktionen i den europæiske industri, og dermed faldt også efterspørgslen på CO2-kvoter. Det årlige udbud af kvoter er hidtil helt uafhængigt af efterspørgslen, og det har resulteret i de to milliarder ubrugte kvoter, og en pris der er presset i bund. I 2014 var gennemsnitsprisen 6,3 Euro.

Samtidig ved man, at 80 procent af Europas kraftværker skal udskiftes inden for de kommende 15-20 år, hvilket vil påvirke klimaet i de næste 50 år. I det perspektiv er det afgørende, at investorer har incitament til at investere i de bæredygtige energiformer, der kan sikre at EU’s langsigtede klimamål kan opnås.

-EHS

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart