05.02.2018  |  Klima, miljø og energi

Få styr på elektronikaffald med standarder

Indhold fra partner Hvad er dette?

WEEE står for Waste from Electrical and Electronic Equipment og er en europæisk fælleslovgivning for elektronisk affald. En ny standardpakke samler standarderne på området, så du kan få styr på dit elektronikaffald.

Elektronisk affald såsom computere, TV, køleskabe og mobiltelefoner er blandt de hurtigst voksende affaldsstrømninger i EU med mere end 9 millioner ton i 2005 – et tal, som EU forventer vil stige til 12 millioner ton i 2020.

WEEE indbefatter en kompleks blanding af materialer og komponenter, som skal håndteres forsvarligt for ikke at forårsage miljø- og helbredsmæssige skader på andre. På den måde kan ellers ubrugeligt og skadeligt affald forvandles til brugbare ressourcer i samfundet, og er således et tiltag for at øge cirkulær økonomi ved at indsamle, behandle og genbruge elektroniske produkter i slutningen af deres levetid. WEEE gælder på produkter, der er mærket med en skraldespand med kryds over. Mærkningen viser, at produktet skal sorteres sammen med andet elektronisk affald.

For at få styr på det elektroniske affald har Dansk Standard samlet en standardpakke, som hjælper med alt fra mærkningen, indsamlingen og logistik. På den måde samler pakken hele processen for WEEE-direktivet, så det bliver lettere at leve op til lovkravet.

Standarder gør det lettere at overholde lovkravet
Standardpakken består af 13 standarder, primært DS/EN 50625-serien, som omhandler indsamling, logistik og behandling. Sammen med standarden DS/EN 50419, som omfatter mærkningen af elektrisk og elektronisk udstyr ifølge WEEE-direktivet, danner pakken grundlag for at kunne opfylde de forskellige krav i WEEE.

WEEE-direktivet stiller krav til en række forskellige aktører – lige fra producenter af elektroniske varer, importører, kommuner og forbrugere. I daglig tale kaldes lovgivningen Elektronikaffaldsbekendtgørelsen, og det er virksomhedens eget ansvar at undersøge, om de er indbefattet af lovgivningen.


Fakta:

  • WEEE er en fælleseuropæisk lovgivning for afskaffelsen af elektronisk affald
  • I Danmark bliver lovgivningen i daglig tale kaldt Elektronikaffaldsbekendtgørelsen
  • Dansk Standard har samlet 13 standarder, der gør det lettere for virksomheder at overholde WEEE
  • Standardpakken kan købes via Dansk Standards webshop.

Mere fra Dansk Standard

Dansk Standard

https://www.ds.dk/da

  • ds@ds.dk
  • 39 96 61 01
  • Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Målet med vores ydelser er at styrke erhvervslivets og samfundets konkurrenceevne og bæredygtighed.Vi er den nationale standardiseringsorganisation, der sikrer vores medlemmer indflydelse på standarder gennem varetagelse af europæiske og internationale sekretariater. Vi tilbyder rådgivning og uddannelse med udgangspunkt i standarder og best practices. Vi vil være kendt som drivkraften, der gennem…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere