02.12.2022  |  Samfund

Færre unge føler et personligt ansvar overfor klimaforandringerne

En ny undersøgelse viser, at færre danske unge føler sig personligt ansvarlige for klimaforandringerne. Det kan være et sundhedstegn, mener klimaaktivist.

Et mindre antal af unge mennesker mellem 18 og 29 år føler et personligt ansvar for at være med til at bekæmpe klimaforandringerne. Det er dog samtidig den befolkningsgruppe, der ikke mener, at deres indsats for at bekæmpe det gør en forskel.

Det viser en ny måling, som Megafon har foretaget for Politiken.

Og det kan vise sig at være en tendens. En tidligere Megafon-måling fra 2019 viste nemlig at 45 procent af de 18-29-årige mente, at de i høj eller meget høj grad følte et personligt ansvar. I dette års måling ligger det tal på 34 procent.

Læs også: Unge svenskere trækker regeringen i retten for mangel på klimahandling

Og det kan være et sundhedstegn, mener Sarah Strunge Albertsen, sekretariatsmedarbejder i klimabevægelsen Noah.

”Det kan godt være et skred i en positiv retning, at flere har forstået, at de ikke har et individuelt ansvar for at løse klimakrisen, men at vi er nødt til at lægge det over på politikerne. Det er et systemisk ansvar. Men især unge er så vant til at tage al verdens skyld på deres skuldre,” siger hun til Politiken.

Nyttesløst
I undersøgelsen blev de unge også spurgt om, hvilke muligheder de har for at begrænse deres CO2-udledning. Her svarer 33 procent, at ’det gør alligevel ingen forskel’.

Det genkender Sarah Strunge Albertsen også, der oplever samme følelse i sig selv og hos jævnaldrende.

Læs også: Måling: Danskerne er åbne overfor højere flyafgifter

Hun mener, at apati er den nye klimabenægtelse, da der ikke længere er nogen, som afviser klimaforandringernes eksistens – men krisen er så voldsom, at man bliver apatisk og fortsætter sit vanlige liv.

Men enkeltpersoner bør alligevel forsøge at gøre en forskel.

”Fordi vi er sammen om det her. Klimaforandringerne handler om dyr og mennesker og planter her på Jorden, og det kan godt være, det virker overvældende. Men vi er nødt til at gøre noget for andre end os selv. Det er for fællesskabets skyld, mellem danske unge, mellem unge i hele verden og alle dem, der kommer efter os. Og fordi det nytter,” siger hun til Poltiken.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere