02.12.2022 | Samfund
Færre unge føler et personligt ansvar overfor klimaforandringerne
En ny undersøgelse viser, at færre danske unge føler sig personligt ansvarlige for klimaforandringerne. Det kan være et sundhedstegn, mener klimaaktivist.
Klimaforkæmper Sarah Strunge Albertsen ser det som en positiv ting, at unge føler mindre klimaansvar. Det ansvar ligger hos politikerne, mener hun. Arkivfoto.
Et mindre antal af unge mennesker mellem 18 og 29 år føler et personligt ansvar for at være med til at bekæmpe klimaforandringerne. Det er dog samtidig den befolkningsgruppe, der ikke mener, at deres indsats for at bekæmpe det gør en forskel.
Det viser en ny måling, som Megafon har foretaget for Politiken.
Og det kan vise sig at være en tendens. En tidligere Megafon-måling fra 2019 viste nemlig at 45 procent af de 18-29-årige mente, at de i høj eller meget høj grad følte et personligt ansvar. I dette års måling ligger det tal på 34 procent.
Læs også: Unge svenskere trækker regeringen i retten for mangel på klimahandling
Og det kan være et sundhedstegn, mener Sarah Strunge Albertsen, sekretariatsmedarbejder i klimabevægelsen Noah.
”Det kan godt være et skred i en positiv retning, at flere har forstået, at de ikke har et individuelt ansvar for at løse klimakrisen, men at vi er nødt til at lægge det over på politikerne. Det er et systemisk ansvar. Men især unge er så vant til at tage al verdens skyld på deres skuldre,” siger hun til Politiken.
Nyttesløst
I undersøgelsen blev de unge også spurgt om, hvilke muligheder de har for at begrænse deres CO2-udledning. Her svarer 33 procent, at ’det gør alligevel ingen forskel’.
Det genkender Sarah Strunge Albertsen også, der oplever samme følelse i sig selv og hos jævnaldrende.
Læs også: Måling: Danskerne er åbne overfor højere flyafgifter
Hun mener, at apati er den nye klimabenægtelse, da der ikke længere er nogen, som afviser klimaforandringernes eksistens – men krisen er så voldsom, at man bliver apatisk og fortsætter sit vanlige liv.
Men enkeltpersoner bør alligevel forsøge at gøre en forskel.
”Fordi vi er sammen om det her. Klimaforandringerne handler om dyr og mennesker og planter her på Jorden, og det kan godt være, det virker overvældende. Men vi er nødt til at gøre noget for andre end os selv. Det er for fællesskabets skyld, mellem danske unge, mellem unge i hele verden og alle dem, der kommer efter os. Og fordi det nytter,” siger hun til Poltiken.
- HCL
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.