Færre unge føler et personligt ansvar overfor klimaforandringerne

En ny undersøgelse viser, at færre danske unge føler sig personligt ansvarlige for klimaforandringerne. Det kan være et sundhedstegn, mener klimaaktivist.

Klimaforkæmper Sarah Strunge Albertsen ser det som en positiv ting, at unge føler mindre klimaansvar. Det ansvar ligger hos politikerne, mener hun. Arkivfoto..

02.12.2022

CSR.dk

Et mindre antal af unge mennesker mellem 18 og 29 år føler et personligt ansvar for at være med til at bekæmpe klimaforandringerne. Det er dog samtidig den befolkningsgruppe, der ikke mener, at deres indsats for at bekæmpe det gør en forskel.

Det viser en ny måling, som Megafon har foretaget for Politiken.

Og det kan vise sig at være en tendens. En tidligere Megafon-måling fra 2019 viste nemlig at 45 procent af de 18-29-årige mente, at de i høj eller meget høj grad følte et personligt ansvar. I dette års måling ligger det tal på 34 procent.

Læs også: Unge svenskere trækker regeringen i retten for mangel på klimahandling

Og det kan være et sundhedstegn, mener Sarah Strunge Albertsen, sekretariatsmedarbejder i klimabevægelsen Noah.

”Det kan godt være et skred i en positiv retning, at flere har forstået, at de ikke har et individuelt ansvar for at løse klimakrisen, men at vi er nødt til at lægge det over på politikerne. Det er et systemisk ansvar. Men især unge er så vant til at tage al verdens skyld på deres skuldre,” siger hun til Politiken.

Nyttesløst
I undersøgelsen blev de unge også spurgt om, hvilke muligheder de har for at begrænse deres CO2-udledning. Her svarer 33 procent, at ’det gør alligevel ingen forskel’.

Det genkender Sarah Strunge Albertsen også, der oplever samme følelse i sig selv og hos jævnaldrende.

Læs også: Måling: Danskerne er åbne overfor højere flyafgifter

Hun mener, at apati er den nye klimabenægtelse, da der ikke længere er nogen, som afviser klimaforandringernes eksistens – men krisen er så voldsom, at man bliver apatisk og fortsætter sit vanlige liv.

Men enkeltpersoner bør alligevel forsøge at gøre en forskel.

”Fordi vi er sammen om det her. Klimaforandringerne handler om dyr og mennesker og planter her på Jorden, og det kan godt være, det virker overvældende. Men vi er nødt til at gøre noget for andre end os selv. Det er for fællesskabets skyld, mellem danske unge, mellem unge i hele verden og alle dem, der kommer efter os. Og fordi det nytter,” siger hun til Poltiken.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart