01.12.2022  |  Samfund

Unge svenskere trækker regeringen i retten for mangel på klimahandling

Den svenske stat gør ikke nok for at afbøde klimaforandringerne, mener svenske klimabevægelse, der derfor nu vil hive regeringen i retten. I en række europæiske lande er klimabevægelser gået samme vej, og det har båret frugt, påpeger talsperson.

De vidtrækkende konsekvenser, som verden mærker på grund af klimaforandringerne, er et højaktuelt emne. Men i Sverige gør politikerne ikke nok for at indføre tiltag for at stoppe dem.

Det mener den svenske klimaorganisation Aurora, som derfor nu lægger sag an mod den svenske stat.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det skriver Politiken.

Læs også: Den grønne omstilling er i fuld gang i Nordsverige

600 unge, heriblandt klimaaktivisten Greta Thunberg, i står i en underskriftsindsamling bag stævningen, som de vil indlevere til Stockholms Tingsrätt fredag.

Søgsmålet bliver kulminationen på en stor klimamarch i Stockholm, som organisationen Fridays for future har organiseret.

Et større ansvar
Ifølge Ida Elling, talsperson for Aurora, handler søgsmålet om, at den svenske regering skal tage sin del af ansvaret for klimakrisen og sørge for, at man overholder Paris-aftalens 1,5 graders målsætning.

Men hun mener, at man ikke formår at leve op til de nuværende mål – også selvom de ikke tager højde for eksempelvis udenlandsk forbrug og afbrænding af bio-brændstof.

Konkret handler det om de syv mål; levende skov, hav i balance, levende kyst og skærgård, ren luft, levende vådområder, et rigt landbrugslandskab og grundvand af god kvalitet.

En europæisk tendens
Stævningen mod den svenske regering er ikke et enestående eksempel på, hvordan juaren kan være en vej til at ændre klimapolitik.

Læs også: Klimabevægelsen roser regeringsinitiativ om CO2-afgifter i landbruget

I Frankrig, Tyskland og Holland har man brugt samme metode og især i sidstnævnte land har det båret frugt.

Her gik klimabevægelsen Urgandas sag til højesteret, der stadfæstede landsrettens dom om, at den hollandske stat brød den europæiske menneskerettighedskonvention, da den ikke holdt sit løfte om at nedbringe landets CO2-udledninger med 25 procent i 2020.

Og det har gjort en forskel, mener Ida Elling.

”I Holland har man kunnet se, at politikerne har brugt dommen til at kunne tage de ubekvemme beslutninger, som man er nødt til at tage som magthaver. Det bliver også nemmere for dem over for alle de kræfter, som presser på.”

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere