05.03.2015  |  Klima, miljø og energi

Fødevareindustrien skal bruge 15-30 procent mindre vand

Produktionen af fødevarer skal ske med mindre brug af rent drikkevand, fordi adgangen til rent vand er en af de største globale udfordringer. Det er samtidig et område med store muligheder for dansk eksport.

Innovationsfonden investerer nu 50 millioner kroner i at udvikle ny teknologi, der kan spare på industriens brug af rent drikkevand. Samtidig investerer 14 virksomheder og fem vidensmiljøer i Danmark et tilsvarende millionbeløb i det nye samfundspartnerskab.

Læs også: 70 mio. kroner til renere vand og mere genanvendelse

”De offentlige investeringer i innovation skal i højere grad være drevet af et ønske om at løse en konkret udfordring. Det nye samfundspartnerskab er et godt eksempel på, hvordan centrale aktører kan samles om netop det: Hvordan kan vi løse det problem, at fødevareindustrien bruger meget store mængder vand?”, siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen.

De nye vandbesparende teknologier og løsninger bliver udviklet og testet hos 20-25 konkrete danske fødevarevirksomheder, blandt andet Danish Crown. Ambitionen er at bruge væsentlig mindre grundvand og i stigende omfang bruge renset genbrugsvand. Omstillingen skal ske uden, at man rykker ved kravene til fødevaresikkerhed og -kvalitet.

”Vi er nødt til at spare på klodens ressourcer. Høj fødevaresikkerhed kræver et stort vandforbrug. Derfor giver det rigtig god mening at tænke innovativt og gå i gang med at udvikle ny teknologi, der kan hjælpe os med at spare på det rene vand i fødevareproduktionen”, siger Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer

Verdens samlede vandforbrug vil ifølge FN’s beregninger stige med 30 procent frem til år 2030. Dette – kombineret med den stærkt øgede urbanisering – sætter verdens vandressourcer under et hårdt pres, hvilket skaber en stor efterspørgsel efter nye teknologiske løsninger.

Læs også: Hofor åbner miljøvenligt vandværk

Når teknologierne er udviklet, er det ambitionen, at de skal skabe nye eksportsucceser for dansk viden og teknologi på vandområdet. Samtidig vil fødevareindustriens konkurrenceevne blive forbedret, skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

- JKK 

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere