Faldgruber og fordele ved mikrochips sat ind i hånden

Seks medarbejdere fra rejseselskabet TUI har fået indopereret en mikrochip under huden, frivilligt. Det sætter tanker i gang og HK understreger, at det aldrig må blive arbejdsgiveren der har råderet over medarbejdernes krop. TUI finde debatten spændende.

Mikrochips, der opereres ind under huden på medarbejdere er en af de nyeste teknologier på markedet, men det kan have mange uforudsigelige konsekvenser, advarer HK-formand. Arkivfoto..

26.04.2019

CSR.dk

"Vi mener dog, at det er vigtigt, der er styr på data og konsekvenserne, så arbejdsgiveren ikke får en form for råderet over vores krop", siger sektorformand for fagforbundet HK/Privat, Simon Tøgern. Foto: HK.

Sektorformand for fagforbundet HK, Simon Tøgern, mener, at rejsebureauet bevæger sig ud på 'en farlig glidebane' og opfordrer medarbejdere til at være opmærksomme på mulige konsekvenser ved brugen af den nye teknologi.

”Da vi alle begyndte at rende rundt med mobiler med GPS, tænkte de færreste af os på, hvordan virksomheder kunne udnytte vores placering, men det kan vi jo se i dag. Det er altid sjovt til at starte med, men der kommer tit uforudsete konsekvenser”, siger Simon Tøgern til A4 Medier.

Han mener, at det aldrig må blive et krav til medarbejdere, og hvis de frivilligt siger ja, så skal de altid have mulighed for at få den fjernet igen. Det skal altså stå helt klart for den ansatte, hvad det indebærer at få placeret mikrochippen under huden, ifølge HK-formanden.

”Det aktuelle eksempel er jo ikke effektiviserende, men på sigt kan denne teknologi sikkert hjælpe en masse. Vi mener dog, at det er vigtigt, der er styr på data og konsekvenserne, så arbejdsgiveren ikke får en form for råderet over vores krop”, siger HK-formanden til A4 Medier.

TUI reagerer glædeligt på debat
Rejseselskabet TUI har det fint med den debat, som initiativet har skabt. Det er en del at virksomhedens DNA at prøve ny teknologi lyder meldingen:

”Det er vigtigt, at vores ansatte bliver inspireret og får muligheden for at få den nyeste teknologi helt ind under huden”, siger TUIs pressechef, Mikkel Hansen, til A4 Medier.

De nye mikrochip har ikke inkorporeret nogen form for GPS-signal, ligesom TUI heller ikke kan installere noget software uden de ansattes tilladelse.  

”Vi ser det mest som en gadget, vi forærer de af vores medarbejdere, der har lyst til det. Med tiden kan de nok også bruge den til andet end arbejde. I Sverige (hvor over 4.000 mennesker har en chip i hånden, red.) kan man blandt andet bruge chippen til at betale på visse togstrækninger”, siger han til A4 Medier.

Læs også: Tui følger med på klimavognen og CO2-kompenserer rejser

Mikkel Hansen understreger, at ordningen er helt frivillig, og at selskabet ikke kunne finde på at kræve en indoperation. Medarbejderne kan få fjernet chippen igen, hvis de ønsker det, på TUIs regning, forklarer han.

- SDN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

25.03.2025CSR.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

13.03.2025CSR.dk

Nyt motionsløb forener miljø og fællesskab

12.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Ledelse af en Mangfoldig Arbejdsstyrke

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online