Faldgruber og fordele ved mikrochips sat ind i hånden
Seks medarbejdere fra rejseselskabet TUI har fået indopereret en mikrochip under huden, frivilligt. Det sætter tanker i gang og HK understreger, at det aldrig må blive arbejdsgiveren der har råderet over medarbejdernes krop. TUI finde debatten spændende.
Seks medarbejdere i rejsebureauet TUI behøver ikke længere bruge kort og koder, når de for eksempel vil låse deres skabe op - én bevægelse med hånden er nok. Medarbejdere har nemlig fået indopereret en mikrochip i hånden, skriver A4 Medier.
Læs også: Britiske organisationer advarer mod mikrochipimplantater i medarbejdere
Sektorformand for fagforbundet HK, Simon Tøgern, mener, at rejsebureauet bevæger sig ud på 'en farlig glidebane' og opfordrer medarbejdere til at være opmærksomme på mulige konsekvenser ved brugen af den nye teknologi.
”Da vi alle begyndte at rende rundt med mobiler med GPS, tænkte de færreste af os på, hvordan virksomheder kunne udnytte vores placering, men det kan vi jo se i dag. Det er altid sjovt til at starte med, men der kommer tit uforudsete konsekvenser”, siger Simon Tøgern til A4 Medier.
Han mener, at det aldrig må blive et krav til medarbejdere, og hvis de frivilligt siger ja, så skal de altid have mulighed for at få den fjernet igen. Det skal altså stå helt klart for den ansatte, hvad det indebærer at få placeret mikrochippen under huden, ifølge HK-formanden.
”Det aktuelle eksempel er jo ikke effektiviserende, men på sigt kan denne teknologi sikkert hjælpe en masse. Vi mener dog, at det er vigtigt, der er styr på data og konsekvenserne, så arbejdsgiveren ikke får en form for råderet over vores krop”, siger HK-formanden til A4 Medier.
TUI reagerer glædeligt på debat
Rejseselskabet TUI har det fint med den debat, som initiativet har skabt. Det er en del at virksomhedens DNA at prøve ny teknologi lyder meldingen:
”Det er vigtigt, at vores ansatte bliver inspireret og får muligheden for at få den nyeste teknologi helt ind under huden”, siger TUIs pressechef, Mikkel Hansen, til A4 Medier.
De nye mikrochip har ikke inkorporeret nogen form for GPS-signal, ligesom TUI heller ikke kan installere noget software uden de ansattes tilladelse.
”Vi ser det mest som en gadget, vi forærer de af vores medarbejdere, der har lyst til det. Med tiden kan de nok også bruge den til andet end arbejde. I Sverige (hvor over 4.000 mennesker har en chip i hånden, red.) kan man blandt andet bruge chippen til at betale på visse togstrækninger”, siger han til A4 Medier.
Læs også: Tui følger med på klimavognen og CO2-kompenserer rejser
Mikkel Hansen understreger, at ordningen er helt frivillig, og at selskabet ikke kunne finde på at kræve en indoperation. Medarbejderne kan få fjernet chippen igen, hvis de ønsker det, på TUIs regning, forklarer han.
- SDN