25.06.2014  |  Klima, miljø og energi

Europas grønne by i 2016 kåret i København

Ljubljana vandt tirsdag titlen som European Green Capital 2016 ved et arrangement i Den Sorte Diamant i København. Fem byer var nomineret til titlen, men det blev Ljubljana, der blev den fanebærer, der skal inspirere og føre Europas byer frem imod større grøn bæredygtighed.

Ved uddelingen i dag af den europæiske ’Green Capital Award’, som København er vært for i 2014, var det Sloveniens hovedstad Ljubljana, som i skarp konkurrence med de 4 andre finalebyer, vandt titlen som kommende europæisk miljøhovedstad. I alt 12 byer fra 11 europæiske lande har deltaget i konkurrencen.

Ljubljana blev særligt fremhævet for deres skærpede fokus på miljøet over for byens indbyggere, for bæredygtigheds-strategien”Vision 2015”, for implementeringen af en række grønne målsætninger for byudviklingen over det sidste årti, samt for et velfungerende transportsystem.

Læs også: Naturfredningsforening efterlyser reel grøn omstilling

”Ljubljana er en grøn by og en dejlig by. Det at vinde Green Capital Award 2015 medfører et stort ansvar, så der ligger et stort arbejde foran os” sagde Tjasa Ficko, Ljubljanas viceborgmester.

Gode resultater
Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell var tirsdag vært ved overrækkelsen.

”Nationalstaterne over hele verden svigter i disse år den grønne dagsorden på grund af den økonomiske krise. Derfor er det meget markant, at 12 europæiske storbyer har konkurreret om at blive Europas Grønne Hovedstad i 2016. Det viser, at viljen til et bedre miljø og klima er til stede, men at ansvaret skal løftes af storbyerne og ikke af regeringerne. Derfor bør byerne have friere rammer til at forfølge de grønne mål,” siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL), skriver Københavns kommune i en pressemeddelelse. 

Læs også: EU udpeger Region Midtjylland til region for grøn omstilling

København har gjort sig gode erfaringer som European Green Capital i 2014. Byens grønne satsning har givet resultater, hvilket senest er dokumenteret i en rapport fra Londons School of Economics, der har gennemgået de københavnske initiativer og resultater. Deres konklusion er, at København er en af verdens førende grønne byøkonomier og en rollemodel for andre byer med ambitioner om grøn vækst.

”Jeg ønsker al held og lykke til Ljubljana. Med titlen følger ære og anerkendelse, men også et ansvar for at arbejdet med grøn byudvikling fortsætter. I København har vi allerede gjort os mange erfaringer, som styrker vores arbejde med at forbedre klimaet og miljøet til gavn for borgerne. Jeg glæder mig til at se Ljubljana løfte den grønne stafet videre,” siger Københavns overborgmester, Frank Jensen.      

-LRI

Mere fra Troels

Troels Karlskov

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere