Fart på den vedvarende energi i UK

Både solpaneler og vindmøller leverer historiske mængder energi til forbrugerne i Storbritannien for tiden. Der er dog usikkerhedsmomenter i fremtiden.

Mængden af solpaneler i Storbritannien er støt stigende, hvilket bidrager positivt til landets CO2-udledning. Foto: Flickr/Robert Pittman.

06.10.2016

CSR.dk

De seneste måneder har budt indtil flere rekorder for de vedvarende energiformer tilknyttet det britiske forsyningsnet. I såvel England som Skotland har både vind- og solkraft således dækket historiske andele af indbyggernes strømforbrug.

Læs også: Britisk stop for kulkraft i 2025

Tilbage i april blev lørdag d. 9. det første døgn, hvor solenergi genererede mere elektricitet end kul i Storbritannien, maj blev den første hele måned, og nu er månederne fra april til og med september så blevet det første halve år, hvor den samlede produktion fra landets solfarme har overgået den ditto fra kulkraftværkerne, skriver Carbon Brief.

I løbet af det halve år leverede de britiske solpaneler knap 7.000 GWh elektricitet, hvilket dækkede 5,2 procent af forbruget i perioden. Det svarede til godt 10 procent mere end de godt 6.300 GWh, kulkraften producerede.

Kul i bund, vindkraft i Skotland
Af naturlige årsager er outputtet fra solenergi højest i de mere solrige sommermåneder, mens kulkraften traditionelt fylder mere om vinteren. Alligevel er de seneste statistikker historisk gode. Solenergikapaciteten i Storbritannien er nu oppe på 12 GW, en fordobling siden starten af 2015. Samtidig falder kulproduktionen både mere og hurtigere end tidligere. Outputtet frem til 1. oktober i år ligger således 65 procent lavere end på samme tidspunkt sidste år.

Den 9. april var også dagen, hvor energiproduktionen fra kul faldt til 0 for første gang siden det allerførste kulkraftværk startede sin produktion i 1882.

I Skotland er det vindkraftsektoren, der har sat nye rekorder. Ifølge beregninger fra WWF Scotland formåede de skotske vindmøller at producere energi nok til at dække hele landets strømforbrug i løbet af to adskilte døgn i slutningen af september, hvilket aldrig er sket før, skriver edie.net.

I alt formåede Skotland at sende 766,116 MWh energi fra vindturbiner ud i det nationale elnet i løbet af september, hvilket var nok til at dække 87 procent af forbruget i de 2,1 mio. husholdninger i landet. Det svarede til en stigning på 36 procent i forhold til samme måned sidste år.

Politisk uro
Der er dog skyer i horisonten. I Skotland har The Scottish Affairs Committee advaret mod, at fremtiden ser usikker ud, fordi ændringer i de politiske aftaler omkring vedvarende energi, tariffer og kontrakter på området skaber uro i sektoren.

Og i Storbritannien som helhed har den såkaldte carbon floor price, der er designet til at skubbe kul ud af det britiske energimiks, været med til at forbedre økonomien for gas sammenlignet med netop kul. En analyse fra konsulentfirmaet Cornwall Energy viser på den baggrund, at en fjernelse af top-up-skatten på CO2 igen vil gøre kulkraftværker billigere i drift end gas.

Ifølge Tom Edwards, der er seniorkonsulent ved Cornwall Energy, vil det ”sætte markedet tilbage til statussen i 2014, hvor kulfyrede generatorer leverede baseload (kørte hele tiden, red.), og gasdrevne værker udfyldte marginen.”

Læs også: Skotlands sidste kulkraftværk er lukket

Carbon Brief noterer sig dog, at selvom gas altså har erstattet størstedelen af faldet i kul, så er det samlede output fra de to fossile energiformer også faldende. Det skyldes dels den stigende andel elektricitet leveret fra vedvarende kilder, og dels en øget import, kombineret med et lavere forbrug, bl.a. på baggrund af temperaturer over gennemsnittet i sommermånederne. Sammenlagt viser data fra det britiske energiministerium da også, at landets CO2-udslip er faldet over det sidste år.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart