Fem lande er klimaskyld i udviklingslandes tab af 6.000 mia. dollars

Forskere har lavet en model, der viser, hvor store økonomiske tab de største klimasyndere forårsager i andre lande. Håb og frygt i lige mål for, at det kan gøre erstatningssøgsmål mulige.

17.08.2022

CSR.dk

Fem lande er skyld i massive økonomiske tab i udviklingslande pga. klimaskader. Ny beregningsmetode baner vej for krav gennem retssystemet.

En ny model udviklet af forskere fra det amerikanske universitet Dartmouth College kan måske levere den viden, der skal til, for at et land kan sagsøges for at have forårsaget økonomiske tab pga. manglende indsats for at reducere CO2-udledninger. Det kan hjælpe udviklingslande, som stadig arbejder for at blive kompenseret for klimaskader, der rammer dem, men som de ikke selv har skabt. Det skriver Globalnyt.

Det er en kamp som hidtil primært har udspillet sig ved FN’s klimaforhandlinger, og det ville være synd at sige, at rige land har taget godt imod ideen om erstatningskrav.

Læs også: Klimarådet: Regeringens klimaplaner skal være mere konkrete

Holder Dartmouth Colleges nye regnemodel, som for måske første gang gør det muligt at beregne individuelle landes andel i klimaødelæggelser og dermed økonomiske tab i et andet land, vil det da også være endog meget store summer, der kommer i spil.

Fem lande og 6.000 milliarder dollars
Konklusionen i forskernes artikel, som præsenterer modellen er nemlig, at ansvaret for økonomiske tab for 6.000 milliarder dollar i perioden 1990-2014 kan tilskrives bare fem lande.

”Denne forskning leverer et svar til spørgsmålet om, hvorvidt der er et videnskabeligt grundlag for søgsmål for retsligt ansvar – svaret er ja. Vi har været i stand til for første gang at vise en klar og statistisk signifikant forbindelse mellem udledninger af lande og historiske økonomiske tab oplevet af andre lande,” fortæller Christopher Callahan, der er en af forskerne bag studiet.

Kina og USA har ansvaret for 1.800 millarder dollar hver, mens Brasilien, Indien og Rusland deles om de resterende 4.200 milliarder dollar.

Globalnyt forudser, at det nye studie kan komme i spil og give nyt lyv til kampen for klimakompensation til dtil det næste klimatopmøde, som foregår i Egypten og allerede er blevet døbt “Det afrikanske klimatopmøde”.

- EHS

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V