Fem lande er klimaskyld i udviklingslandes tab af 6.000 mia. dollars
Forskere har lavet en model, der viser, hvor store økonomiske tab de største klimasyndere forårsager i andre lande. Håb og frygt i lige mål for, at det kan gøre erstatningssøgsmål mulige.
Fem lande er skyld i massive økonomiske tab i udviklingslande pga. klimaskader. Ny beregningsmetode baner vej for krav gennem retssystemet.
En ny model udviklet af forskere fra det amerikanske universitet Dartmouth College kan måske levere den viden, der skal til, for at et land kan sagsøges for at have forårsaget økonomiske tab pga. manglende indsats for at reducere CO2-udledninger. Det kan hjælpe udviklingslande, som stadig arbejder for at blive kompenseret for klimaskader, der rammer dem, men som de ikke selv har skabt. Det skriver Globalnyt.
Det er en kamp som hidtil primært har udspillet sig ved FN’s klimaforhandlinger, og det ville være synd at sige, at rige land har taget godt imod ideen om erstatningskrav.
Læs også: Klimarådet: Regeringens klimaplaner skal være mere konkrete
Holder Dartmouth Colleges nye regnemodel, som for måske første gang gør det muligt at beregne individuelle landes andel i klimaødelæggelser og dermed økonomiske tab i et andet land, vil det da også være endog meget store summer, der kommer i spil.
Fem lande og 6.000 milliarder dollars
Konklusionen i forskernes artikel, som præsenterer modellen er nemlig, at ansvaret for økonomiske tab for 6.000 milliarder dollar i perioden 1990-2014 kan tilskrives bare fem lande.
”Denne forskning leverer et svar til spørgsmålet om, hvorvidt der er et videnskabeligt grundlag for søgsmål for retsligt ansvar – svaret er ja. Vi har været i stand til for første gang at vise en klar og statistisk signifikant forbindelse mellem udledninger af lande og historiske økonomiske tab oplevet af andre lande,” fortæller Christopher Callahan, der er en af forskerne bag studiet.
Kina og USA har ansvaret for 1.800 millarder dollar hver, mens Brasilien, Indien og Rusland deles om de resterende 4.200 milliarder dollar.
Globalnyt forudser, at det nye studie kan komme i spil og give nyt lyv til kampen for klimakompensation til dtil det næste klimatopmøde, som foregår i Egypten og allerede er blevet døbt “Det afrikanske klimatopmøde”.
- EHS