Fem vindere af CSR-prisen 2010

Den 8. december fik fem virksomheder tildelt priser for god CSR rapportering. Foreningen af Statsautoriserede Revisorer, som står for uddelingen af priserne, havde blandt andet udvalgt Danisco og Novozymes.

13.12.2010

CSR.dk

CSR-Prisen, som i år blev uddelt for 16. gang, blev overrakt ved konferencen ”Fremtidens regnskaber er bæredygtige”. Konferencen, som er blevet til i samarbejde mellem FSR og Erhvervs- og Selskabsstyrelsen blev afholdt på Copenhagen Business School (CBS).

Foreningen af Statsautoriserede Revisorer (FSR) stillede hårde krav til prismodtagernes CSR-rapportering. Og kun de største virksomheder kunne leve op til dem. De to hovedpriser for hhv. den bedste stand alone CSR-rapport og den bedste CSR-rapport integreret i det finansielle regnskab gik i år til henholdsvis Danisco og Novozymes. Hertil kom tre særpriser, som tilfaldt COOP, TORM og MÆRSK.

Bedste stand alone-rapport
Danisco fik tildelt hovedprisen – bedste stand alone rapport – med den begrundelse, ”at der blandt andet er en god sammenhæng i rapporten og forklaringer på, hvorfor og hvordan man vil arbejde med bæredygtighed. Rapporten har en struktur og en opbygning, som gør den ellers omfangsrige rapport overskuelig og læsbar. På den positive side tæller også, at Danisco fortæller om udfordringer og kommer med henvisninger til forhold, der ikke har været gode nok – og beskriver hvad der gøres nu og fremadrettet.”

Bedste integrerede rapport
Novozymes modtog hovedprisen for bedste integrerede rapport. Motiveringen lød, ”at det er en velstruktureret rapport, der er interessant at læse. Rapporten giver læseren et troværdigt og gennemsigtigt billede af Novozymes. Der er substans i rapporten og bæredygtighed er indarbejdet på en måde, der giver mening.

Bedste 1. gangs CSR rapport
Prisen for den bedste 1. gangs CSR rapport gik til Mærsk. Rapportens datadel er ifølge dommerpanelets begrundelse imponerende. ”Rapporten giver desuden en god forklaring af processen for valg af emner til rapporten (væsentlighed). På plussiden tæller også, at der præsenteres en køreplan for rapportering, der rækker frem mod 2015. Det styrker indtrykket af, at rapporten er et produkt af en strategi. Der rapporteres på corporate niveau samtidig med at der er afsnit for de enkelte forretningsområder i koncernen, hvilket efterlader det indtryk, at CSR er integreret i virksomheden,” lyder begrundelsen.

Bedste CSR redegørelse efter årsregnskabslovens nye § 99 a
Denne pris, som blev uddelt for første gang gik til endnu et rederi, nemlig TORM.
”TORM´s rapportering er kort og forretningsrelevant, den fortæller om organisation og ledelse, og det forklares rigtig godt, hvordan CSR omsættes til konkrete tiltag i TORM. TORM har underskrevet FN Global Compact og det fremgår, at TORM benytter Global Compact som overordnet referenceramme for CSR arbejdet. Rapporten bærer desuden præg af at være et skridt på vejen mod en mere komplet håndtering og rapportering af alle væsentlige CSR-områder. TORM har en klar overvægt på miljø, sikkerhed – og klimaaspekter, bl.a. med en klimarapportering, der indeholder forretningsmæssig relevans, holdninger, langsigtede mål, og kortsigtede aktiviteter og resultater,” hedder det i begrundelsen.

Årets temapris
COOP kunne gå hjem med årets CSR-temapris for bedste leverandørstyring med den begrundelse, ”at det er en modig rapport som åbent og ærligt fortæller om forhold om leverandøraudits i 3. verdenslande – herunder negative forhold og dilemmaer, som COOP arbejder med, herunder at det fx kun er 3 procent af leverandørerne, der overholder COOP’s code of conduct.
Det er samtidig en god rapport, som er skrevet til den tænksomme forbruger. Rapporten har en god struktur med fokus på fire temaer: Økologi/miljø, sundhed, klima og etisk handel. Temaerne følges bl.a. op med ti-punkts handlingsprogrammer på hvert enkelt tema, hvilket giver en rigtig god forståelse for, hvad emnet omfatter.”

FSR’s administrerende direktør, Charlotte Jepsen ønsker prisvinderne tillykke:
”CSR prisen er en hæder og synliggørelse af de virksomheder, der igennem en målrettet og systematisk CSR indsats er med til at drive udviklingen og bringe Danmark helt i front på CSR området. Investorer og samhandelspartnere stiller i stadig i højere grad krav om, at virksomhederne kan dokumentere, at de handler ansvarligt. Både når det gælder klima, miljø, arbejdstagerrettigheder, menneskerettigheder og antikorruption. Revisorerne har den værktøjskasse, der skal til at hjælpe virksomhederne med deres klima-, miljø og andre ikke finansielle regnskaber,” sagde hun.

-KPE

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

25.03.2025Valified

Sponseret

ESG-platform lancerer engelsk version: Gør ESG-arbejdet lettere for danske virksomheder

14.03.2025Klimaklar

Sponseret

Explainer video: Det grundlæggende du skal vide om VSME

05.03.2025CSR.dk

Omnibus: Hvad skal virksomheder gøre nu?

28.02.2025CSR.dk

Svar fra CSRD-eksperter og praktikere: Omnibussen er ærgerlig

26.02.2025CSR.dk

Kort fortalt: Hvad indeholder Kommissionens omnibusforslag.

21.02.2025CSR.dk

Analyse: Nye rapporter leverer ikke på formålet

17.02.2025CEMAsys

Sponseret

Guide to CSDR Reporting Requirements

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle