Fem vindere af CSR-prisen 2010

Den 8. december fik fem virksomheder tildelt priser for god CSR rapportering. Foreningen af Statsautoriserede Revisorer, som står for uddelingen af priserne, havde blandt andet udvalgt Danisco og Novozymes.

13.12.2010

CSR.dk

CSR-Prisen, som i år blev uddelt for 16. gang, blev overrakt ved konferencen ”Fremtidens regnskaber er bæredygtige”. Konferencen, som er blevet til i samarbejde mellem FSR og Erhvervs- og Selskabsstyrelsen blev afholdt på Copenhagen Business School (CBS).

Foreningen af Statsautoriserede Revisorer (FSR) stillede hårde krav til prismodtagernes CSR-rapportering. Og kun de største virksomheder kunne leve op til dem. De to hovedpriser for hhv. den bedste stand alone CSR-rapport og den bedste CSR-rapport integreret i det finansielle regnskab gik i år til henholdsvis Danisco og Novozymes. Hertil kom tre særpriser, som tilfaldt COOP, TORM og MÆRSK.

Bedste stand alone-rapport
Danisco fik tildelt hovedprisen – bedste stand alone rapport – med den begrundelse, ”at der blandt andet er en god sammenhæng i rapporten og forklaringer på, hvorfor og hvordan man vil arbejde med bæredygtighed. Rapporten har en struktur og en opbygning, som gør den ellers omfangsrige rapport overskuelig og læsbar. På den positive side tæller også, at Danisco fortæller om udfordringer og kommer med henvisninger til forhold, der ikke har været gode nok – og beskriver hvad der gøres nu og fremadrettet.”

Bedste integrerede rapport
Novozymes modtog hovedprisen for bedste integrerede rapport. Motiveringen lød, ”at det er en velstruktureret rapport, der er interessant at læse. Rapporten giver læseren et troværdigt og gennemsigtigt billede af Novozymes. Der er substans i rapporten og bæredygtighed er indarbejdet på en måde, der giver mening.

Bedste 1. gangs CSR rapport
Prisen for den bedste 1. gangs CSR rapport gik til Mærsk. Rapportens datadel er ifølge dommerpanelets begrundelse imponerende. ”Rapporten giver desuden en god forklaring af processen for valg af emner til rapporten (væsentlighed). På plussiden tæller også, at der præsenteres en køreplan for rapportering, der rækker frem mod 2015. Det styrker indtrykket af, at rapporten er et produkt af en strategi. Der rapporteres på corporate niveau samtidig med at der er afsnit for de enkelte forretningsområder i koncernen, hvilket efterlader det indtryk, at CSR er integreret i virksomheden,” lyder begrundelsen.

Bedste CSR redegørelse efter årsregnskabslovens nye § 99 a
Denne pris, som blev uddelt for første gang gik til endnu et rederi, nemlig TORM.
”TORM´s rapportering er kort og forretningsrelevant, den fortæller om organisation og ledelse, og det forklares rigtig godt, hvordan CSR omsættes til konkrete tiltag i TORM. TORM har underskrevet FN Global Compact og det fremgår, at TORM benytter Global Compact som overordnet referenceramme for CSR arbejdet. Rapporten bærer desuden præg af at være et skridt på vejen mod en mere komplet håndtering og rapportering af alle væsentlige CSR-områder. TORM har en klar overvægt på miljø, sikkerhed – og klimaaspekter, bl.a. med en klimarapportering, der indeholder forretningsmæssig relevans, holdninger, langsigtede mål, og kortsigtede aktiviteter og resultater,” hedder det i begrundelsen.

Årets temapris
COOP kunne gå hjem med årets CSR-temapris for bedste leverandørstyring med den begrundelse, ”at det er en modig rapport som åbent og ærligt fortæller om forhold om leverandøraudits i 3. verdenslande – herunder negative forhold og dilemmaer, som COOP arbejder med, herunder at det fx kun er 3 procent af leverandørerne, der overholder COOP’s code of conduct.
Det er samtidig en god rapport, som er skrevet til den tænksomme forbruger. Rapporten har en god struktur med fokus på fire temaer: Økologi/miljø, sundhed, klima og etisk handel. Temaerne følges bl.a. op med ti-punkts handlingsprogrammer på hvert enkelt tema, hvilket giver en rigtig god forståelse for, hvad emnet omfatter.”

FSR’s administrerende direktør, Charlotte Jepsen ønsker prisvinderne tillykke:
”CSR prisen er en hæder og synliggørelse af de virksomheder, der igennem en målrettet og systematisk CSR indsats er med til at drive udviklingen og bringe Danmark helt i front på CSR området. Investorer og samhandelspartnere stiller i stadig i højere grad krav om, at virksomhederne kan dokumentere, at de handler ansvarligt. Både når det gælder klima, miljø, arbejdstagerrettigheder, menneskerettigheder og antikorruption. Revisorerne har den værktøjskasse, der skal til at hjælpe virksomhederne med deres klima-, miljø og andre ikke finansielle regnskaber,” sagde hun.

-KPE

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

13.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny vejledning om ESG-rapportering for koncerner

13.11.2024Valified

Sponseret

Valified lancerer frivillig ESG-rapportering for SMV’er i samarbejde med EU’s ESG-standard

11.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til den dobbelte væsentlighedsanalyse og styrk din ESG-rapportering

11.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Ny dansk oversættelse af ESRS

08.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Det bæredygtige rapporteringsspor fortsætter: Tilmeld dig webinarer om ESRS’erne

08.11.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V