FH dokumenterer mere sexchikane end i de officielle tal

En ny undersøgelse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation afslører, at over dobbelt så mange lønmodtagere oplever seksuel chikane, som de officielle tal viser. Det er der én god forklaring på. Og det kan laves om.

11 procent svarer ja til at have oplevet seksuel chikane i det sidste år. Grafik: FH.

08.06.2021

CSR.dk

En ny undersøgelse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) viser, at 11 procent af lønmodtagere er blevet udsat for seksuel chikane inden for det sidste år.

Undersøgelsen dokumenterer dermed et langt større problem, end det officielle tal viser: Ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har kun fire procent af lønmodtagerne været udsat for seksuel chikane.

Dårlige spørgsmål giver dårlige svar
Når man kun spørger overordnet ind til, om folk har været udsat for seksuel chikane, svarer langt færre ja, end når man spørger ind til forskellige konkrete handlinger, der kan kategoriseres som seksuel chikane.

Definitioner af seksuel chikane

Sådan defineres begrebet "sexuel chikane" af: 

  • Ligebehandlingsloven:
    ”Enhver form for uønsket verbal, ikkeverbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima”.
  • Arbejdstilsynet:
    ”Krænkende handlinger af seksuel karakter er al form for uønsket seksuel opmærksomhed og kan fx være: uønskede berøringer, uønskede verbale opfordringer til seksuelt samkvem, sjofle vittigheder og kommentarer, uvedkommende forespørgsler om seksuelle emner eller visning af pornografisk materiale”.

Men hvis man spørger mere præcist ind til forskellige konkrete former for seksuel chikane – fx lumre kommentarer eller uønskede berøringer – så afslører der sig et stort omfang”, siger Majbrit Berlau, næstformand i FH.

Det er ikke en teoretisk konklusion. For at tydeliggøre forskellen på at spørge konkret og generelt har FH også stillet det generelle spørgsmål: ’Har du inden for de seneste 12 måneder været udsat for sexchikane på din arbejdsplads?’ i deres undersøgelse. Det svarer fem procent ’ja’ til, mens tallet altså kommer op på 11 procent, når der Derfor opfordrer FH myndighederne til at begynde at undersøge seksuel chikane gennem mere konkrete spørgsmål.

Også arbejdsgiverne skal blive bedre til at kortlægge og spørge ind, så man kan afdække konkrete handlinger og få en langt mere effektiv forebyggelse, pointerer Majbrit Berlau.

”Ellers bliver vi ved med at have et urealistisk billede af problemets omfang og derfor også forebygge alt for lidt”, siger hun.

Læs også: Stor interesse for lederkursus i håndtering af seksuelle krænkelser

Maj Britt Dahl Nielsen, seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, er også fortaler for at benytte den måde, Fagbevægelsens Hovedorganisation har spurgt til sexchikane på i undersøgelsen. 

"Alle de sager, der har været fremme i forbindelse med #MeToo, er kommet bag på mange arbejdsgivere og mange danskere, og det er blandt andet, fordi nogle undersøgelser hidtil har vist, at det kun handlede om få procent. Men undersøgelserne har ikke fanget alle, der har haft oplevelser med sexchikane, og derfor er det godt, at vi får andre og bedre metoder til at få en forståelse af, hvor mange der udsættes for det," siger Maj Britt Dahl Nielsen til Information. Hun leder et projekt, hvor Statens Institut for Folkesundhed i samarbejde med det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø udvikler et spørgeskema til at afdække sexchikane ved netop at spørge ind til helt konkrete oplevelser.

Kulturen bestemmes oppefra
”Arbejdsgiverens og ledelsens ageren og handlinger er afgørende for kulturen på en arbejdsplads. En nedfældet politik på området er også vigtig – men gør jo kun en forskel, hvis den praktiseres. Udmeldte værdier og normer om seksuel chikane skal følges op af handlinger”, siger Majbrit Berlau.

Hun opfordrer arbejdsgiverne til at sørge for, at arbejdspladserne har en forebyggelsespolitik og klare retningslinjer, men understreger samtidig, at både en politik og normer er kun noget værd, hvis de er kendt af alle.

Og her er der tydeligvis et problem: Kun omkring hver tredje oplever, at ledelsen på deres arbejdsplads melder klare værdier og normer ud for accepteret og ikke accepteret adfærd, som fx seksuel chikane. Og kun hver femte oplever, at der i meget høj grad er dialog mellem ledelse og medarbejdere om at forebygge seksuel chikane, og kun  hver sjette har ifølge FH’s undersøgelse kendskab til, at deres arbejdsplads har en forebyggelsespolitik ift. seksuel chikane.

Undersøgelsen er foretaget blandt tilfældigt udvalgte danske lønmodtagere og bygger på svar fra 1.153 personer, og er repræsentativ ift. køn, alder, geografi og uddannelse. Dataindsamlingen er gennemført marts 2021.

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

20.06.2024BSR

Sponseret

Advancing a Just Transition: Lessons from Company Practices

18.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Anbefalinger fra unge skal sikre en god start for nye i byggebranchen

18.06.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Donationer til børnehjem

03.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Dansk erhvervsliv skal forstå unge medarbejdere bedre

23.05.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: 11 Recommendations for Business

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online