FH dokumenterer mere sexchikane end i de officielle tal

En ny undersøgelse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation afslører, at over dobbelt så mange lønmodtagere oplever seksuel chikane, som de officielle tal viser. Det er der én god forklaring på. Og det kan laves om.

11 procent svarer ja til at have oplevet seksuel chikane i det sidste år. Grafik: FH.

08.06.2021

CSR.dk

En ny undersøgelse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) viser, at 11 procent af lønmodtagere er blevet udsat for seksuel chikane inden for det sidste år.

Undersøgelsen dokumenterer dermed et langt større problem, end det officielle tal viser: Ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har kun fire procent af lønmodtagerne været udsat for seksuel chikane.

Dårlige spørgsmål giver dårlige svar
Når man kun spørger overordnet ind til, om folk har været udsat for seksuel chikane, svarer langt færre ja, end når man spørger ind til forskellige konkrete handlinger, der kan kategoriseres som seksuel chikane.

Definitioner af seksuel chikane

Sådan defineres begrebet "sexuel chikane" af: 

  • Ligebehandlingsloven:
    ”Enhver form for uønsket verbal, ikkeverbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima”.
  • Arbejdstilsynet:
    ”Krænkende handlinger af seksuel karakter er al form for uønsket seksuel opmærksomhed og kan fx være: uønskede berøringer, uønskede verbale opfordringer til seksuelt samkvem, sjofle vittigheder og kommentarer, uvedkommende forespørgsler om seksuelle emner eller visning af pornografisk materiale”.

Men hvis man spørger mere præcist ind til forskellige konkrete former for seksuel chikane – fx lumre kommentarer eller uønskede berøringer – så afslører der sig et stort omfang”, siger Majbrit Berlau, næstformand i FH.

Det er ikke en teoretisk konklusion. For at tydeliggøre forskellen på at spørge konkret og generelt har FH også stillet det generelle spørgsmål: ’Har du inden for de seneste 12 måneder været udsat for sexchikane på din arbejdsplads?’ i deres undersøgelse. Det svarer fem procent ’ja’ til, mens tallet altså kommer op på 11 procent, når der Derfor opfordrer FH myndighederne til at begynde at undersøge seksuel chikane gennem mere konkrete spørgsmål.

Også arbejdsgiverne skal blive bedre til at kortlægge og spørge ind, så man kan afdække konkrete handlinger og få en langt mere effektiv forebyggelse, pointerer Majbrit Berlau.

”Ellers bliver vi ved med at have et urealistisk billede af problemets omfang og derfor også forebygge alt for lidt”, siger hun.

Læs også: Stor interesse for lederkursus i håndtering af seksuelle krænkelser

Maj Britt Dahl Nielsen, seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, er også fortaler for at benytte den måde, Fagbevægelsens Hovedorganisation har spurgt til sexchikane på i undersøgelsen. 

"Alle de sager, der har været fremme i forbindelse med #MeToo, er kommet bag på mange arbejdsgivere og mange danskere, og det er blandt andet, fordi nogle undersøgelser hidtil har vist, at det kun handlede om få procent. Men undersøgelserne har ikke fanget alle, der har haft oplevelser med sexchikane, og derfor er det godt, at vi får andre og bedre metoder til at få en forståelse af, hvor mange der udsættes for det," siger Maj Britt Dahl Nielsen til Information. Hun leder et projekt, hvor Statens Institut for Folkesundhed i samarbejde med det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø udvikler et spørgeskema til at afdække sexchikane ved netop at spørge ind til helt konkrete oplevelser.

Kulturen bestemmes oppefra
”Arbejdsgiverens og ledelsens ageren og handlinger er afgørende for kulturen på en arbejdsplads. En nedfældet politik på området er også vigtig – men gør jo kun en forskel, hvis den praktiseres. Udmeldte værdier og normer om seksuel chikane skal følges op af handlinger”, siger Majbrit Berlau.

Hun opfordrer arbejdsgiverne til at sørge for, at arbejdspladserne har en forebyggelsespolitik og klare retningslinjer, men understreger samtidig, at både en politik og normer er kun noget værd, hvis de er kendt af alle.

Og her er der tydeligvis et problem: Kun omkring hver tredje oplever, at ledelsen på deres arbejdsplads melder klare værdier og normer ud for accepteret og ikke accepteret adfærd, som fx seksuel chikane. Og kun hver femte oplever, at der i meget høj grad er dialog mellem ledelse og medarbejdere om at forebygge seksuel chikane, og kun  hver sjette har ifølge FH’s undersøgelse kendskab til, at deres arbejdsplads har en forebyggelsespolitik ift. seksuel chikane.

Undersøgelsen er foretaget blandt tilfældigt udvalgte danske lønmodtagere og bygger på svar fra 1.153 personer, og er repræsentativ ift. køn, alder, geografi og uddannelse. Dataindsamlingen er gennemført marts 2021.

- EHS

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Når handel skaber forandring

19.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Solvogne skal hjælpe ukrainske familier med bæredygtig energi og vand

11.12.2024CSR.dk

Store danske virksomheder hænger lidt i menneskerettighedsbremsen

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

20.11.2024Red Barnet

Sponseret

Børns rettigheder er med til at skabe en lysere og mere bæredygtig fremtid.

15.11.2024CSR.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams