29.07.2016  |  Menneskerettigheder

Filippinsk organisation anklager 47 megavirksomheder for drivhusgasudledninger

Knap et halvt hundrede af verdens største virksomheder har modtaget en klage fra en menneskerettighedsorganisation i Filippinerne, der beskylder dem for at have brudt rettighederne for millioner af mennesker via deres udledning af drivhusgasser.

Det kan blive en sag, der skaber præcedens verden over, skriver Edie.net, om det 60 sider lange dokument, menneskerettighedsorganisationen Commission on Human Rights (CHR) i Filippinerne for nylig har sendt til i alt 47 af verdens største udledere af drivhusgasser på virksomhedsfronten.

Læs også: Norges oliefond på vej ud af kulinvesteringer

Selskaber som Chevron, ExxonMobil, BP, Royal Dutch Shell, Total og andre beskæftiget primært inden for olie- og kuludvinding, cementproduktion og minedrift har fået 45 dage til at svare på henvendelsen fra CHR, der anklager virksomhederne for at have brudt menneskerettighederne for millioner af mennesker i landet.

Republikken Filippinerne består af over 7.000 øer og er som sådan et af de mest udsatte lande i verden, når det kommer til effekterne af klimaforandringerne og klodens opvarmning, ikke mindst den deraf følgende stigende vandstand i verdenshavene.

På den baggrund mener CHR, at de 47 virksomheder skal holdes ansvarlige for at have overtrådt menneskernes fundamentale rettigheder til ”liv, mad, vand, sanitet, tilstrækkelige boligforhold og muligheder for selvbestemmelse”, som det hedder i dokumentet.

Mere ekstremt vejr er også virksomhedernes skyld
I 2013 blev Filippinerne ramt af tyfonen Haiyan, der endte med at koste over 6.000 mennesker livet og gøre 650.000 hjemløse. Det sidste årti har generelt budt på en lang række eksempler på voldsomt vejr i landet – bl.a. fire af de mest ødelæggende supercykloner, hedebølger og oversvømmelser – og de menneskabte klimaforandringer skal ifølge CHR tilskrives en stor del af forklaringen på tendensen.

Derfor skal virksomhederne jf. klagebrevet dels, som nævnt, stilles til ansvar for deres udledning af drivhusgasser, og derudover skal de forklare, hvordan de menneskerettighedsbrud, CHR anklager dem for, kan ”elimineres, udbedres og forhindres”.

Når virksomhedernes svarfrist er udløbet i oktober, vil der blive igangsat en juridisk undersøgelse, og de 47 selskaber vil blive indkaldt til offentlige høringer i Filippinerne. CHR kan dog kun tvinge de 10 af virksomhederne, der har kontor i landet, til at møde op.

Læs også: Klimaguide til megabyer

CHR er ikke nogen retlig instans og kan derfor ikke tvinge virksomhederne til eksempelvis reduktioner eller tildele dem bøder, men man kan rådgive den filippinske regering til at tage affære og på den måde bidrage til den voksende tendens til divestment i industrien.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere