Finansbranchens nye task force skal hjælpe med at opdage og bekæmpe hvidvask
Finans Danmark lancerer en arbejdsgruppe med juraprofessor Linda Nielsen i spidsen, der skal hjælpe sektoren med at finde løsninger på, hvordan indsatsen imod hvidvask fremadrettet styrkes i den finansielle sektor.
Der skal mere fokus på bekæmpelsen af hvidvask i den finansielle sektor. Brancheforeningen Finans Danmark peger i hvert fald på, at den seneste tids række af skandaler har gjort, at tilliden fra politikere og befolkning efterhånden kan ligge på et meget lille sted. Derfor lancerer de nu en arbejdsgruppe, der skal opdage og bekæmpe hvidvask.
Det skriver Berlingske.
Læs også: CBS stopper fremtidigt samarbejde med Danske Bank
”Vi kender alle sammen principperne for bekæmpelsen af hvidvask. Men vi skal fra principper til praksis. Det er en vanskelig og vigtig manøvre. Der skal ske et bedre samarbejde internt i sektoren, og der kan måske også organiseres et bedre samarbejde med SØIK i forhold til alle indberetningerne om mistænkelige transaktioner”, siger juraprofessor Linda Nielsen fra Københavns Universitet, der bliver et af task forcens fire eksterne medlemmer, til Berlingske.
Udover de fire eksterne medlemmer, der bliver ført an af netop Linda Nielsen, så består arbejdsgruppen af interne eksperter fra en række af landets finansvirksomheder, blandt andre koncerndirektørerne Carsten Egeriis og Anders Jensen fra henholdsvis Danske Bank og Nykredit.
Arbejdet indledes i starten af 2019, og i løbet af fjerde kvartal næste år skal der afleveres en række anbefalinger til bestyrelsen i Finans Danmark. Linda Nielsen kalder det en ”enormt spændende opgave”, som altså også kan inkludere et parløb med Bagmandspolitiet – Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).
De eksterne medlemmer af arbejdsgruppen
Fire uafhængige eksperter skal stå for den eksterne inspiration i arbejdsgruppen. De får ifølge Finans Danmark "et beskedent moderat beløb, som afspejler den tid, de skal allokere til projektet".
- Formand: Linda Nielsen. Juraprofessor på Københavns Universitet. Professor i Globaliseringsret. Tidligere formand for Etisk Råd og vicepræsident i EUs Etikkomité.
- Lars Krull. Seniorrådgiver Aalborg Universitet. Specialiseret i erhvervsøkonomi og handel med fokusområder som styring og regulering af finansielle institutioner, bank, sparekasser og finansiel regulering.
- Per Gunslev. Statsautoriseret revisor og tidligere partner, EY. Har gennem mange år beskæftiget sig med revision og rådgivning af børsnoterede virksomheder særligt i den finansielle sektor. Medlem af Komité for god selskabsledelse. Underviser desuden på bestyrelsesuddannelsen for finansielle virksomheder på CBS.
- Anne Birgitte Gammeljord. Advokat hos Rovsing & Gammeljord. Specialiseret inden for insolvensretten. Har været formand for de europæiske advokatsamfunds (CCBE) hvidvaskkomité 2010-2015 og medlem af komitéen siden 2003. Har i den forbindelse bl.a. været involveret omkring arbejdet med det tredje og fjerde hvidvaskdirektiv.
Kilde: Berlingske.
Vil gøre gavn
Over for Berlingske giver Linda Nielsen udtryk for, at hun håber at kunne bringe sin erfaring i spil, blandt andet fra sit arbejde i EU-regi, Etisk Råd og Det Kriminalpræventive Råd. Derudover kommer advokaten, bankforskeren og revisoren med deres synspunkter.
”Hvis vi tilsammen kan udstikke en retning, som vi mener er fornuftig, så vil det være med til at gøre en forskel. Vi kan forhåbentlig også lave vejledninger i forhold til, hvad der er hvidt og sort, samt hvad der er gråt, hvor bankerne skal passe på. Så gør vi gavn”, siger Linda Nielsen til Berlingske.
Steen Vallentin, der er lektor i virksomheders sociale ansvar ved Institut for Ledelse og Filosofi på CBS, kalder arbejdsgruppen et ”oplagt tiltag”, fordi branchen har brug for at signalere evnen til selvjustits.
”Det har langt større legitimitet, når det her sker på brancheniveau, end hvis det bare var eksempelvis Danske Bank”, siger han til Berlingske.
Læs også: Diktatur har hvidvasket 18 mia. kr. gennem Danske Bank
Ifølge Steen Vallentin må tiden dog vise, om arbejdsgruppen blot bliver en form for syltekrukke. Om det er et tiltag, der kommer frem til noget konkret, eller blot er ”endnu en anledning til at sætte sig sammen om et bord og sludre om verdenssituationen”.
”Det er fint, at branchen arbejder på at holde orden i egne rækker. Kynisk betragtet kan man snakke om en måde at afværge en storm på. Men det er også en oplagt del af en bevægelse hen mod større ansvarlighed. Det må komme an på, hvad der kommer ud af det”, siger han til Berlingske.
- JMA