Finansbranchens nye task force skal hjælpe med at opdage og bekæmpe hvidvask

Finans Danmark lancerer en arbejdsgruppe med juraprofessor Linda Nielsen i spidsen, der skal hjælpe sektoren med at finde løsninger på, hvordan indsatsen imod hvidvask fremadrettet styrkes i den finansielle sektor.

Finans Danmark lancerer en arbejdsgruppe, der skal opdage og bekæmpe hvidvask, og forhåbentlig kan rette op på tilliden til finanssektoren blandt befolkningen. Arkivfoto.

03.12.2018

CSR.dk

Der skal mere fokus på bekæmpelsen af hvidvask i den finansielle sektor. Brancheforeningen Finans Danmark peger i hvert fald på, at den seneste tids række af skandaler har gjort, at tilliden fra politikere og befolkning efterhånden kan ligge på et meget lille sted. Derfor lancerer de nu en arbejdsgruppe, der skal opdage og bekæmpe hvidvask.

Det skriver Berlingske.

Læs også: CBS stopper fremtidigt samarbejde med Danske Bank

”Vi kender alle sammen principperne for bekæmpelsen af hvidvask. Men vi skal fra principper til praksis. Det er en vanskelig og vigtig manøvre. Der skal ske et bedre samarbejde internt i sektoren, og der kan måske også organiseres et bedre samarbejde med SØIK i forhold til alle indberetningerne om mistænkelige transaktioner”, siger juraprofessor Linda Nielsen fra Københavns Universitet, der bliver et af task forcens fire eksterne medlemmer, til Berlingske.

Udover de fire eksterne medlemmer, der bliver ført an af netop Linda Nielsen, så består arbejdsgruppen af interne eksperter fra en række af landets finansvirksomheder, blandt andre koncerndirektørerne Carsten Egeriis og Anders Jensen fra henholdsvis Danske Bank og Nykredit.

Arbejdet indledes i starten af 2019, og i løbet af fjerde kvartal næste år skal der afleveres en række anbefalinger til bestyrelsen i Finans Danmark. Linda Nielsen kalder det en ”enormt spændende opgave”, som altså også kan inkludere et parløb med Bagmandspolitiet – Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

De eksterne medlemmer af arbejdsgruppen

Fire uafhængige eksperter skal stå for den eksterne inspiration i arbejdsgruppen. De får ifølge Finans Danmark "et beskedent moderat beløb, som afspejler den tid, de skal allokere til projektet".

  1. Formand: Linda Nielsen. Juraprofessor på Københavns Universitet. Professor i Globaliseringsret. Tidligere formand for Etisk Råd og vicepræsident i EUs Etikkomité.
  2. Lars Krull. Seniorrådgiver Aalborg Universitet. Specialiseret i erhvervsøkonomi og handel med fokusområder som styring og regulering af finansielle institutioner, bank, sparekasser og finansiel regulering.
  3. Per Gunslev. Statsautoriseret revisor og tidligere partner, EY. Har gennem mange år beskæftiget sig med revision og rådgivning af børsnoterede virksomheder særligt i den finansielle sektor. Medlem af Komité for god selskabsledelse. Underviser desuden på bestyrelsesuddannelsen for finansielle virksomheder på CBS.
  4. Anne Birgitte Gammeljord. Advokat hos Rovsing & Gammeljord. Specialiseret inden for insolvensretten. Har været formand for de europæiske advokatsamfunds (CCBE) hvidvaskkomité 2010-2015 og medlem af komitéen siden 2003. Har i den forbindelse bl.a. været involveret omkring arbejdet med det tredje og fjerde hvidvaskdirektiv.

Kilde: Berlingske.

Vil gøre gavn
Over for Berlingske giver Linda Nielsen udtryk for, at hun håber at kunne bringe sin erfaring i spil, blandt andet fra sit arbejde i EU-regi, Etisk Råd og Det Kriminalpræventive Råd. Derudover kommer advokaten, bankforskeren og revisoren med deres synspunkter.

”Hvis vi tilsammen kan udstikke en retning, som vi mener er fornuftig, så vil det være med til at gøre en forskel. Vi kan forhåbentlig også lave vejledninger i forhold til, hvad der er hvidt og sort, samt hvad der er gråt, hvor bankerne skal passe på. Så gør vi gavn”, siger Linda Nielsen til Berlingske.

Steen Vallentin, der er lektor i virksomheders sociale ansvar ved Institut for Ledelse og Filosofi på CBS, kalder arbejdsgruppen et ”oplagt tiltag”, fordi branchen har brug for at signalere evnen til selvjustits.

”Det har langt større legitimitet, når det her sker på brancheniveau, end hvis det bare var eksempelvis Danske Bank”, siger han til Berlingske.

Læs også: Diktatur har hvidvasket 18 mia. kr. gennem Danske Bank

Ifølge Steen Vallentin må tiden dog vise, om arbejdsgruppen blot bliver en form for syltekrukke. Om det er et tiltag, der kommer frem til noget konkret, eller blot er ”endnu en anledning til at sætte sig sammen om et bord og sludre om verdenssituationen”.

”Det er fint, at branchen arbejder på at holde orden i egne rækker. Kynisk betragtet kan man snakke om en måde at afværge en storm på. Men det er også en oplagt del af en bevægelse hen mod større ansvarlighed. Det må komme an på, hvad der kommer ud af det”, siger han til Berlingske.

- JMA

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online