13.11.2014 | Klima, miljø og energi
Finansloven 2015: En milliard til grøn omstilling
Finanslovsdelaftalen om en milliard fordelt over de næste fire år til den grønne omstilling indeholder blandt andet initiativer til udbredelse af jordvarme og varmepumper.
Målet om at reducere Danmarks drivhusgasudledninger med 40 procent i 2020 i forhold til niveauet i 1990 får nu et ekstra skub med den delaftale i finansloven for 2015, som regeringen, Enhedslisten og SF har forhandlet på plads.
Læs også: Sådan fordeles den grønne milliard på finansloven
For at nå målet mangler der stadig en reduktion på to millioner ton, ifølge de seneste tal fra Energistyrelsen. Delaftalen skal derfor bringe Danmark tættere på målet.
"Med finansloven sætter vi nu yderligere skub i Danmarks grønne omstilling. Med klimapuljer og konkrete tiltag til omstilling af energisystemet, rykker vi en tand nærmere det fossilfrie samfund, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.
Penge til varmepumper og jordvarme
Blandt initiativerne er et pilotprojekt og et rejsehold, der skal fremme udbredelsen af store varmepumper i fjernvarmesystemet. Varmepumperne kan bruges til at lagre energien fra vindmøller. Det betyder, at Danmark kan anvende en væsentlig større mængde af vindenergien i energisystemet. Der afsættes samlet 67,2 millioner kroner til fremme af varmepumper.
Derudover understøtter finansloven også udbredelsen af geotermi. Mange steder i Danmark er der store potentialer for at hente varme fra jorden. Desværre er borearbejdet økonomisk risikofyldt. Derfor oprettes der en geotermiordning, der skal reducere geotermiselskabernes økonomiske risici. Ordningen får et indskud på 60 millioner kroner.
Rådgivning og information
Udover varmetiltagene indeholder finansloven puljer til fremme af energispare- og klimatiltag. Der afsættes i alt 20 millioner kroner i 2015 og 2016 til rådgivning og informationskampagner om energibesparelser samt oplysning om omstilling af energisystemet.
Derudover afsættes der en pulje på samlet set 151,9 millioner kroner i 2015-2017 til klimatiltag. Udmøntningen af midlerne skal aftales mellem partierne bag finansloven i starten af 2015.
Endelig er der afsat i alt 400 millioner kroner, som skal udmøntes i 2018 og 2019. Disse midler vil blive fordelt på baggrund af anbefalinger fra det nye uafhængige Klimaråd, som oprettes fra årsskiftet.
- JKK
Klima, miljø og energi

Fremtidens strøm er bæredygtig og gratis
En ny samarbejdsaftale mellem Gaia Solar og SustainSolutions skal give kunden gratis, bæredygtig strøm som et konkurrencedygtigt alternativ til den traditionelle el.
Kommunikation
Skrot din gamle øse ansvarligt
I dag onsdag den 6. maj kan du skrotte din bil på Rådhuspladsen og få 1.500 kroner i hånden af miljøminister Kirsten Brosbøl. Også i Aarhus og Odense er der mulighed for at aflevere udtjente køretøjer.
Klima, miljø og energi
Finanskrisen var god for klimaet
Det var den globale økonomiske krise, der skal have det meste af æren for, at USA udledte 11 procent mindre CO2 mellem 2007 og 2013. Det viser ny forskning.
Kommunikation

DHL har sendt sit Disaster Response Team til Nepal
Mindre end 48 timer efter jordskælvet i Nepal sendte DHL flere hold frivillige til det ramte område. Fra lufthavnen i Kathmandu skal de støtte nødhjælpsarbejdet med deres ekspertise inden for logistik.
Strategi & ledelse
Sociale fremskridt er en bedre målestok end BNP
Der er stor variation i landes evne til at konvertere økonomisk velstand til sociale fremskridt, viser Deloitte-undersøgelse.
Klima, miljø og energi
Trykkeri sætter nye grønne standarder
KLS Grafisk Hus i Hvidovre har som det første trykkeri i Nordeuropa opnået verdens højeste miljøcertificering, Cradle2Cradle.