17.10.2019 | Klima, miljø og energi
Regeringen vil give Innovationsfonden central rolle i grøn omstilling
Innovationsfonden står næste år toæ at modtage to mia. kr. til grøn teknologi og forskning. Direktør Tore Duvold fortæller, at fonden i mange år har haft fokus på det grønne og kalder det enormt spændende, hvis de får penge til at fortsætte og udvide det arbejde.
I regeringens finanslovsudspil lægges der op til, at Innovationsfonden i 2020 modtager to mia. kr., som primært er øremærket grøn teknologi og forskning. Dermed får Innovationsfonden en helt central rolle i kampen om at nå en CO2-reduktion på 70 procent i 2030.
Læs også: Innovationsfondens nye klimapanel skal bringe forskere og virksomheder sammen
Det skriver Finans.dk.
”Det tegner sig til, at vi fortsat får en meget vigtig rolle i forhold til investeringer i klima, og det er vi klar til”, siger direktør i Innovationsfonden, Tore Duvold, til Finans.dk og fortsætter:
”Det er enormt spændende at sidde med det ansvar, men der er også en stor risiko involveret. Vi skal være ydmyge over for vores rolle i samfundet”.
Det, der adskiller Innovationsfonden fra rigtig mange andre offentlige virksomheder og fonde, er, at de har fagmedarbejdere ansat. Normalt er det noget, man køber sig til efter behov, fortæller Tore Duvold.
Ifølge ham er det helt nødvendigt, men også en kæmpe styrke at have medarbejdere, der kender et område ned til mindste detalje, når de skal vurdere et projekts potentiale.
”Noget af det vigtigste er egentlig, om projektet har de rette kompetencer til, at det kan realiseres. Så kan vi godt understøtte radikale projekter, som kan opfattes som vilde”, fortæller Tore Duvold til Finans.dk og fortsætter:
”Det går galt en gang i mellem. Vi investerer i en tidlig fase, og det er ikke alle, der kommer i mål”.
Han tilføjer dog hurtigt, at det ikke nødvendigvis er negativt, at man ikke kommer i mål.
”Det kan være, at de får skabt noget viden, der kan bruges andre steder. Det gælder om at være fleksibel og nysgerrig”, siger Tore Duvold til Finans.dk.
Har investeret 2,3 mia. kr. i grønne projekter
Innovationsfonden blev startet i 2014 som en fusion mellem de tre fonde Rådet for Teknologi og Innovation, Det Strategiske Forskningsråd og Højteknologifonden, og har siden sin start haft et fokus på det grønne område.
I dag har de 2,3 mia. kr. investeret i grønne projekter ud af i alt 8,5 mia. kr., oplyser fonden. Men ifølge Tore Duvold har det grønne fået ekstra fokus de seneste år.
”Vi kan se det på de ansøgninger, vi får ind, at de har mere fokus på det grønne. På den måde er det er spejl af vores samfund”, fortæller han til Finans.dk.
Det kræver mange forskellige tiltag at nå til en reduktion på 70 pct., fortæller Tore Duvold og kommer med et bud på, hvad det næste helt store indenfor det grønne bliver.
”Den helt store udfordring er lagring af vedvarende energi, og det kan blive det næste helt store”, siger han til Finans.dk og fortsætter:
Læs også: Milliardfonde stiller større krav til investeringer
”Hvis vi finder en løsning til at lagre vedvarende energi, kan Danmark sådan set levere grøn energi til hele Europa”.
- JMA
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.