22.03.2022  |  Kommunikation

Finanstilsynet minder om at markedsføring skal være ærlig

Der sættes ind på at sørge for at ord og handling hænger sammen for bæredygtige investeringer.

I sidste uge fortalte Børsen, hvordan kapitalforvalteren Bankinvest kaldte to af deres investeringsprodukter for bæredygtige, selvom de bl.a. bestod af aktier i store virksomheder i den fossile branche. I denne uge har samme avis sat finanssektorens vagthund, Finanstilsynet, i stævne, for at høre, hvad de gør ved den slags.

Vicekontorchef Theodor Christensen fra Finanstilsynet forklarer først og fremmest, at tilsynet ikke kan kommentere på den konkrete sag. Men den generelle situation kan Finanstilsynet godt vejlede om. Og det kan gøres ret kort: Man skal være meget forsigtig med, hvad man lover sine kunder.  

Pas nu på!
Theodor Christensen er leder af et team på fire personer, som udfører tilsynsopgaven i forhold til markedsføring af bæredygtige finansielle produkter. Det har de gjort siden det EU-regelsæt som kaldet disclosure-forordningen trådte i kraft sidste år. En forordning som er knyttet til EU's taksonomi for bæredygtig finans. 

Læs også: EU-krav strammer op på grønne påstande i finanssektoren

“Disclosure-forordningen siger meget klart, at der skal være en sammenhæng mellem markedsføringen, og hvad der ligger underneden. Og når man arbejder med bæredygtighed, er det en væsentlig oplysning for mange investorer, hvorvidt der er investeringer i fossile virksomheder,” siger Theodor Christensen. 

“Uden at gå ind i den konkrete sag vil jeg sige, at hvis man skriver til kunderne, at der ikke er fossil energi, og der så er fossil energi, så falder man uden for reglerne. Det må man ikke, for så er der ikke overensstemmelse mellem, hvordan du markedsfører dig, og hvad der er i produktet," fortsætter han. 

Derudover er det svært at blive meget specifik i oplysningerne om, hvad Finanstilsynet vil kigge på, når de fører tilsyn. Man ved dog, at der vil være knyttet sanktionsmuligheder til den opgave Finanstilsynet skal løse. Men reglernes detaljer er ikke helt færdigaftalt i EU. 

Derfor kan Theodor Christensen kun mane til forsigtighed, når kapitalforvalterne kommer med løfter og forudsigelser til kunderne, så ingen bliver overraskede over, hvad de har købt. 

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere