22.03.2022 | Kommunikation
Finanstilsynet minder om at markedsføring skal være ærlig
Der sættes ind på at sørge for at ord og handling hænger sammen for bæredygtige investeringer.
I sidste uge fortalte Børsen, hvordan kapitalforvalteren Bankinvest kaldte to af deres investeringsprodukter for bæredygtige, selvom de bl.a. bestod af aktier i store virksomheder i den fossile branche. I denne uge har samme avis sat finanssektorens vagthund, Finanstilsynet, i stævne, for at høre, hvad de gør ved den slags.
Vicekontorchef Theodor Christensen fra Finanstilsynet forklarer først og fremmest, at tilsynet ikke kan kommentere på den konkrete sag. Men den generelle situation kan Finanstilsynet godt vejlede om. Og det kan gøres ret kort: Man skal være meget forsigtig med, hvad man lover sine kunder.
Pas nu på!
Theodor Christensen er leder af et team på fire personer, som udfører tilsynsopgaven i forhold til markedsføring af bæredygtige finansielle produkter. Det har de gjort siden det EU-regelsæt som kaldet disclosure-forordningen trådte i kraft sidste år. En forordning som er knyttet til EU's taksonomi for bæredygtig finans.
Læs også: EU-krav strammer op på grønne påstande i finanssektoren
“Disclosure-forordningen siger meget klart, at der skal være en sammenhæng mellem markedsføringen, og hvad der ligger underneden. Og når man arbejder med bæredygtighed, er det en væsentlig oplysning for mange investorer, hvorvidt der er investeringer i fossile virksomheder,” siger Theodor Christensen.
“Uden at gå ind i den konkrete sag vil jeg sige, at hvis man skriver til kunderne, at der ikke er fossil energi, og der så er fossil energi, så falder man uden for reglerne. Det må man ikke, for så er der ikke overensstemmelse mellem, hvordan du markedsfører dig, og hvad der er i produktet," fortsætter han.
Derudover er det svært at blive meget specifik i oplysningerne om, hvad Finanstilsynet vil kigge på, når de fører tilsyn. Man ved dog, at der vil være knyttet sanktionsmuligheder til den opgave Finanstilsynet skal løse. Men reglernes detaljer er ikke helt færdigaftalt i EU.
Derfor kan Theodor Christensen kun mane til forsigtighed, når kapitalforvalterne kommer med løfter og forudsigelser til kunderne, så ingen bliver overraskede over, hvad de har købt.
- EHS
Samfund

Mere grøn energi og bedre regler, tak
Fire virksomheder ønsker sig fart på udbygningen af grøn energi og forudsigelige krav – som gerne må være høje. Bare de er ens for alle.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Klima, miljø og energi

ESG-chef: Kommende rapporteringskrav kan påvirke aktier
Med nye regler og krav om rapportering af ESG på vej kan virksomheders arbejde på området også kunne påvirke prissætningen af deres aktier. Det fortæller tidligere advokat og nuværende bæredygtighedsdirektør hos ISS.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.