EU-krav strammer op på grønne påstande i finanssektoren

"Det kommer i den grad til at skubbe på virksomhedernes grønne omstilling", mener Nykredits chef for ESG. Og Finanstilsynet opretter særlig enhed til at følge med i branchens grønne aktiviteter.

11.03.2021

CSR.dk

D. 10. marts 2021 trådte en række tiltag fastlagt af EU i kraft – den såkaldte disclosure-forordning. Formålet er at skabe en mere bæredygtig finansiel sektor ved at stille krav til de finansielle virksomheder om at oplyse om, hvor bæredygtige deres investeringsprodukter er og dermed gøre det nemmere for investorer at træffe mere bæredygtige valg.

”Den finansielle sektor spiller en vigtig rolle i omstillingen til et mere bæredygtigt samfund. Vi har et stort ansvar og en vigtig ambition om at hjælpe vores kunder til at træffe grønnere valg – og omdirigere danskernes milliardinvesteringer i en mere bæredygtig retning. De nye krav fra EU er et godt værktøj til at sikre mere gennemsigtighed og dermed gøre valget nemmere for kunderne,” siger Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering og Opsparing i Finans Danmark

Disclosure-forordningen forpligter investeringsfonde, banker og pensionskasser til at oplyse om produkternes bæredygtighed ved at inddele dem i forskellige kategorier - navngivet som "artikler":

  • Artikel 8: Mørkegrønne investeringer der skal have en direkte positiv påvirkning på klimaet og understøtte Paris-aftalen.
  • Artikel 9: Lysegrønne investeringer der skal sigte mod at opfylde flere bæredygtighedsmål.
  • Artikel 6: Alle andre investeringsprodukter.

Med disclosureforordningen følger desuden, at Finanstilsynet skal føre tilsyn med disse oplysningskrav. De har derfor oprettet en ny enhed som kommer til at stå for et risikobaseret tilsyn hvor indsatsen fokuseres, hvor der er størst risiko for overtrædelser.

En game changer
Indtil nu har der ikke været nogen regler på området, så man har faktisk selv kunnet bestemme, hvordan man ville klassificere sine produkter. 

Bankinvests chef for ansvarlige investeringer Mads Berendt Søndergaard, kalder den nye EU-regulering for en “game changer”.

Også hos Danske Bank forventer man, at de nye EU-initiativer vil få stor betydning for overgangen til et mere bæredygtigt samfund.

Læs også: Til trods for klimapolitikker, der støtter op om Paris-aftalen, investerer de store banker fortsat massivt i fossil energi

“Den nye regulering vil derfor også have en betydelig indflydelse på os som bank og på vores tilbud til vores kunder, da reguleringen også bliver et vigtigt konkurrenceparameter,” skriver bankens chef for bæredygtige investeringer, Erik Eliasson, i en mail til Børsen.

Nykredit klassificerer i dag 42 af deres fonde som artikel 6, det vil sige ikkebæredygtige, mens 139 ligger i artikel 8 og syv i artikel 9. Hos Nordea Asset management har man 209 i artikel 8 og fire i artikel 9.

“Det vil være meget forskelligt, hvordan de forskellige forvaltere vil fortolke forordningen. Vi har valgt at være meget konservative, der skal mere til at komme i vores artikel 8 end blot at ekskludere producenter af kontroversielle våben og tjæresand. Vi vil ikke blive beskyldt for greenwashing,” Eric Pedersen, chef for bæredygtige investeringer i Nordea Asset management.

Søren Larsen, chef for ESG i Nykredit ser forordningen som en ren booster til den grønne omstilling.

“Vi kan mærke, at nu begynder tandhjulet at spinde, kunderne reagerer, og virksomhederne reagerer. Forestil dig f.eks. en virksomhed, der ikke formår at kommunikere godt nok om sine bæredygtige tiltag, så vil forvaltere af artikel 8-fonde, som vi f.eks. har mange af, ikke eje selskabet. Det viser sig allerede nu, og det kommer i den grad til at skubbe på virksomhedernes grønne omstilling,” siger han.

- MTN

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V