11.03.2021  |  Klima, miljø og energi

EU-krav strammer op på grønne påstande i finanssektoren

"Det kommer i den grad til at skubbe på virksomhedernes grønne omstilling", mener Nykredits chef for ESG. Og Finanstilsynet opretter særlig enhed til at følge med i branchens grønne aktiviteter.

D. 10. marts 2021 trådte en række tiltag fastlagt af EU i kraft – den såkaldte disclosure-forordning. Formålet er at skabe en mere bæredygtig finansiel sektor ved at stille krav til de finansielle virksomheder om at oplyse om, hvor bæredygtige deres investeringsprodukter er og dermed gøre det nemmere for investorer at træffe mere bæredygtige valg.

”Den finansielle sektor spiller en vigtig rolle i omstillingen til et mere bæredygtigt samfund. Vi har et stort ansvar og en vigtig ambition om at hjælpe vores kunder til at træffe grønnere valg – og omdirigere danskernes milliardinvesteringer i en mere bæredygtig retning. De nye krav fra EU er et godt værktøj til at sikre mere gennemsigtighed og dermed gøre valget nemmere for kunderne,” siger Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering og Opsparing i Finans Danmark

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Disclosure-forordningen forpligter investeringsfonde, banker og pensionskasser til at oplyse om produkternes bæredygtighed ved at inddele dem i forskellige kategorier - navngivet som "artikler":

  • Artikel 8: Mørkegrønne investeringer der skal have en direkte positiv påvirkning på klimaet og understøtte Paris-aftalen.
  • Artikel 9: Lysegrønne investeringer der skal sigte mod at opfylde flere bæredygtighedsmål.
  • Artikel 6: Alle andre investeringsprodukter.

Med disclosureforordningen følger desuden, at Finanstilsynet skal føre tilsyn med disse oplysningskrav. De har derfor oprettet en ny enhed som kommer til at stå for et risikobaseret tilsyn hvor indsatsen fokuseres, hvor der er størst risiko for overtrædelser.

En game changer
Indtil nu har der ikke været nogen regler på området, så man har faktisk selv kunnet bestemme, hvordan man ville klassificere sine produkter. 

Bankinvests chef for ansvarlige investeringer Mads Berendt Søndergaard, kalder den nye EU-regulering for en “game changer”.

Også hos Danske Bank forventer man, at de nye EU-initiativer vil få stor betydning for overgangen til et mere bæredygtigt samfund.

Læs også: Til trods for klimapolitikker, der støtter op om Paris-aftalen, investerer de store banker fortsat massivt i fossil energi

“Den nye regulering vil derfor også have en betydelig indflydelse på os som bank og på vores tilbud til vores kunder, da reguleringen også bliver et vigtigt konkurrenceparameter,” skriver bankens chef for bæredygtige investeringer, Erik Eliasson, i en mail til Børsen.

Nykredit klassificerer i dag 42 af deres fonde som artikel 6, det vil sige ikkebæredygtige, mens 139 ligger i artikel 8 og syv i artikel 9. Hos Nordea Asset management har man 209 i artikel 8 og fire i artikel 9.

“Det vil være meget forskelligt, hvordan de forskellige forvaltere vil fortolke forordningen. Vi har valgt at være meget konservative, der skal mere til at komme i vores artikel 8 end blot at ekskludere producenter af kontroversielle våben og tjæresand. Vi vil ikke blive beskyldt for greenwashing,” Eric Pedersen, chef for bæredygtige investeringer i Nordea Asset management.

Søren Larsen, chef for ESG i Nykredit ser forordningen som en ren booster til den grønne omstilling.

“Vi kan mærke, at nu begynder tandhjulet at spinde, kunderne reagerer, og virksomhederne reagerer. Forestil dig f.eks. en virksomhed, der ikke formår at kommunikere godt nok om sine bæredygtige tiltag, så vil forvaltere af artikel 8-fonde, som vi f.eks. har mange af, ikke eje selskabet. Det viser sig allerede nu, og det kommer i den grad til at skubbe på virksomhedernes grønne omstilling,” siger han.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere