Flere C25-selskaberne fortæller mere om skat

PwC’s analyse af C25-selskabernes rapportering om skat viser en stigning i selskabernes transparens på skatteområdet. Der er dog stadig et stykke vej til at alle er med.

17.05.2022

CSR.dk

Susanna Bjerrum Poulsen, partner og skatteekspert i PwC .

PwC har undersøgt graden af transparens i C25-selskabernes skatterapportering fordelt på i alt ni parametre, og for første gang ses en fremgang på samtlige områder. Ifølge undersøgelsen er antallet af selskaber, der forklarer deres effektive skatteprocent, tæt ved fordoblet fra 8 selskaber i 2020 til 15 selskaber i 2021. Det skriver PwC i en pressemeddelelse.

“Det er positivt at se, at flere og flere selskaber frivilligt vælger at forklare deres effektive skatteprocent i årsrapporten ved at adressere de vigtigste poster, der påvirker skatteprocenten for året. Det skyldes ikke mindst et stort fokus på skattetransperans fra både samfundet, investorer og andre interessenter, som selskaberne gerne vil imødekomme,” fortæller Susanna Bjerrum Poulsen, partner og skatteekspert i PwC. 

Udvikling skal ses i lyset af, at Danmark sammen med 136 andre OECD-lande har indgået en historisk aftale om nye internationale skatteregler i december 2021. Det betyder bl.a., at der indføres en global minimumsbeskatning på 15 procent og sammen med nye EU-direktiver om bl.a. offentlig land-for-land-rapportering får det virksomhederne til at begynde på at forberede sig på de nye krav om rapportering.  Såvel den globale minimums skat som offentlig land-for-land rapportering har til hensigt at øge såvel transparensen i relation til skattemæssige forhold for multinationale virksomheder.

“Vi ser en udvikling i selskabernes skatterapportering, der afspejler, at området ikke længere er et rent finansielt anliggende, men en integreret del af ESG- og bæredygtighedsagendaen. Skatter betragtes ikke som et finansielt anliggende, men som et bidrag til at understøtte langsigtede målsætninger inden for bæredygtighed, der både er til gavn for selskaberne selv og samfundet,” understreger Susanna Bjerrum Poulsen.

Stigninger men stadig et fåtal
Ifølge analysen er antallet af C25-virksomheder, der udarbejder land-for-land-rapporteringer, da også steget til fire selskaber i 2021 mod et selskab i 2020 - omend det stadig er et relativt lavt antal. 

“Kommunikation om skatter har altid været en vanskelig opgave på grund af den høje kompleksitet og divergens i reglerne over hele verden samt ikke mindst forskellene mellem regnskabs- og skattereglerne globalt. Årets undersøgelse viser, at mange af C25-selskaberne nu har påtaget sig den svære opgave, og det fortjener anerkendelse,” siger Susanna Bjerrum Poulsen.

Årets analyse viser desuden, at otte virksomheder i 2021 offentliggør en form for information eller data om deres samlede skattebidrag (TTC). Det er en stigning på to i forhold til 2020. Virksomhedernes TTC-oplysninger er ofte fordelt geografisk i overensstemmelse med typen af afgifter og skelner mellem skatter, der pålægges virksomhederne, og skatter, som virksomhederne opkræver på vegne af skattemyndighederne.

“Virksomhederne har en stigende interesse i at formidle deres samlede skattemæssige bidrag til samfundet i et bredere perspektiv end blot selskabsskat. De betaler jo også moms, punktafgifter, lønsumsafgifter, mm. Ved at anvende TTC-rammen kan virksomhederne forbinde det bredere skattemæssige perspektiv med virksomhedernes bredere ESG-/bæredygtighedsrapportering,” slutter Susanna Bjerrum Poulsen.

Om undersøgelsen
PwC har gennemgået C25-selskabernes årsrapporter for regnskabsår, der slutter mellem januar 2021 og december 2021. I alt indgår 24 selskaber i analysen. Tallene for 2020 er for de selskaber, der var noteret på C25 ultimo 2020. Undersøgelsen bygger herudover på data såsom ESG-/bærdedygtighedsrapporter samt skattestrategier og -politikker, der er offentligt tilgængelige pr. 15. marts 2022.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

24.06.2025CSR.dk

EU-Kommissionen vil droppe krav mod greenwashing

05.06.2025BSR

Sponseret

Advancing a People-Centered Approach to Sovereign Debt

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K