13.10.2020 | Klima, miljø og energi
Flergangsmundbind: Sådan går ansvarlighed og sikkerhed hånd i hånd
Indhold fra partner Hvad er dette?
Alt for mange engangsmundbind ender som affald i naturen. Et vaskbart flergangsmundbind af stof er i de fleste tilfælde en tilstrækkelig løsning. Og det gavner både miljøet og økonomien.
De blålige engangsmundbind er blevet fast inventar i mange menneskers hverdag. En spadseretur gennem gader, stræder og parker viser desværre, at mange af engangsmundbindene lander i naturen frem for i skraldespanden.
Denne tendens bekræfter Danmarks Naturfredningsforening efter Affaldsindsamlingen, der på landsplan resulterede i 2.700 indsamlede engangsmundbind, der lå henkastet i naturen. På den baggrund ser de gerne, at flere skifter engangsmundbindene ud med genanvendelige stofmundbind.
Og et vaskbart flergangsmundbind af stof er ikke kun med til at mindske ressourcespild, det er også et sikkert valg af værnemiddel.
Ansvarligt ressourceforbrug er sikkert
DFD’s vaskbare flergangsmundbind er lavet af udgået arbejdstøj, der har været brugt i medicinalindustrien. Det var manglen på værnemidler i starten af coronapandemien, som satte gang i idéen med at lave genanvendelige mundbind af tekstiler, der i forvejen bliver brugt i de mest hygiejnekritiske miljøer.
Axel Bonnevie, der er divisionsdirektør for Cleaning, Food & Cleanroom i DFD, forklarer nærmere:
”Vi havde i forvejen et godt kendskab til materialet, som er lavet til at kunne holde til mange vaske og samtidig bevare en høj kvalitet. Processerne på vaskerierne er indrettet til at kunne bryde smitteveje, så vi kan også sikre, at mundbindene bliver hygiejnisk rene. De genanvendelige mundbind er en bæredygtig løsning både økonomisk og miljømæssigt.”
DFD’s vaskerier, som håndterer mundbindene er både svanemærkede og hygiejnecertificerede. Det er her de mest hygiejnekritiske industrier og sektorer får vasket deres tekstiler – bl.a. fødevareindustrien og sundhedssektoren. Og flere af disse kunder har valgt de vaskbare flergangsmundbind, fortæller Axel videre:
”Kunderne vælger denne løsning, fordi de kender vores processer. Og så er der en helt enkel og praktisk årsag: Mange har slet ikke den lagerkapacitet, det kræver for at kunne opbevare nok engangsmundbind. Dertil kommer, at der er store omkostninger forbundet med affaldshåndtering i de mængder. Det gælder de direkte økonomiske, men store affaldsmængder boner også ud i CSR-regnskabet.”
Dokumenteret effekt
Materialet til mundbindene er i sin oprindelige form lavet til at hindre partikelgennemtrængning, og den egenskab er også blevet testet i materialets nye form som genanvendeligt mundbind.
Teknologisk Institut og Eurofins har undersøgt filtrationsevnen i de genanvendelige mundbindene, og de opfylder Sundhedsstyrelsens krav til stofmundbind. Den såkaldte BFE-værdi (bakteriel filtrationseffektivitet) på DFD’s genanvendelige mundbind er efter 80 vaske på 90,28 %. I Sundhedsstyrelsens vejledning om mundbind fremgår det, at de bedste stofmundbind har en BFE-værdi helt op til 90 %.
Obs. mundbindene er ikke godkendt til medicinsk brug.
Vil du også være med til at mindske ressourcespild? Så få dine vaskbare flergangsmundbind på abonnement her.
Samfund

1 kr. pr. solgt DFD upcy-mundbind til SOS Børnebyerne
Det har resulteret i en donation på 90.000 kr. til SOS Børnebyerne. Bidraget er med til at gøre en stor forskel for udsatte og forældreløse børn og unge. Med donationen er DFD med til at tage et ansvar og omfavne mangfoldigheden i Danmark og ude i verden.
Indhold fra partner
Samfund

DFD samarbejder med kunderne om at genanvende plastik
Helt op mod 80 % af den plastik, der ender i verdenshavene, kommer fra landbaserede aktiviteter. I et nyt tiltag tager DFD plastik retur fra kunderne, så det kan blive genanvendt i et cirkulært forløb.
Indhold fra partner
Samfund

Lokal engagement hyldet med årets CSR-pris i Stevns
For snart en måned siden uddelte Stevns Kommune og Stevns Erhvervsråd erhvervspriser til lokale virksomheder, der har gjort en forskel. DFD's vaskeri i St. Heddinge blev hædret med årets CSR-pris for sin integrationsindsats i lokalområdet.
Indhold fra partner
Samfund

Lej dine mundbind
DFD fremstiller, som en del af konceptet Upcy, genanvendelige mundbind som et bæredygtigt og sikkert alternativ til de millioner af engangsmundbind, der lige nu bliver langet over disken.
Indhold fra partner
Samfund

Fra hospitalsdyner til dynejakker
På Aalborg Universitetshospital er personalet, der tester borgerne for covid-19 klædt varmt på. DFD upcy har syet aflagte hospitalsdyner om til varme dynejakker. Det er med til at understøtte hospitalets tanker om at være mere bæredygtige.
Indhold fra partner
Samfund

Kasserede tekstiler får nyt liv – på webshoppen
DFD lancerer en ny webshop, hvor du bl.a. kan købe muleposer og skjorter, der har en fortid som servietter og duge. Gennem upcycling har de udtjente tekstiler fået ny værdi.
Indhold fra partner