13.10.2020  |  Klima, miljø og energi

Flergangsmundbind: Sådan går ansvarlighed og sikkerhed hånd i hånd

Indhold fra partner Hvad er dette?

Alt for mange engangsmundbind ender som affald i naturen. Et vaskbart flergangsmundbind af stof er i de fleste tilfælde en tilstrækkelig løsning. Og det gavner både miljøet og økonomien.

De blålige engangsmundbind er blevet fast inventar i mange menneskers hverdag. En spadseretur gennem gader, stræder og parker viser desværre, at mange af engangsmundbindene lander i naturen frem for i skraldespanden. 

Denne tendens bekræfter Danmarks Naturfredningsforening efter Affaldsindsamlingen, der på landsplan resulterede i 2.700 indsamlede engangsmundbind, der lå henkastet i naturen. På den baggrund ser de gerne, at flere skifter engangsmundbindene ud med genanvendelige stofmundbind. 

Og et vaskbart flergangsmundbind af stof er ikke kun med til at mindske ressourcespild, det er også et sikkert valg af værnemiddel.    

Ansvarligt ressourceforbrug er sikkert 
DFD’s vaskbare flergangsmundbind er lavet af udgået arbejdstøj, der har været brugt i medicinalindustrien. Det var manglen på værnemidler i starten af coronapandemien, som satte gang i idéen med at lave genanvendelige mundbind af tekstiler, der i forvejen bliver brugt i de mest hygiejnekritiske miljøer.   

Axel Bonnevie, der er divisionsdirektør for Cleaning, Food & Cleanroom i DFD, forklarer nærmere:

”Vi havde i forvejen et godt kendskab til materialet, som er lavet til at kunne holde til mange vaske og samtidig bevare en høj kvalitet. Processerne på vaskerierne er indrettet til at kunne bryde smitteveje, så vi kan også sikre, at mundbindene bliver hygiejnisk rene. De genanvendelige mundbind er en bæredygtig løsning både økonomisk og miljømæssigt.”     

DFD’s vaskerier, som håndterer mundbindene er både svanemærkede og hygiejnecertificerede. Det er her de mest hygiejnekritiske industrier og sektorer får vasket deres tekstiler – bl.a. fødevareindustrien og sundhedssektoren. Og flere af disse kunder har valgt de vaskbare flergangsmundbind, fortæller Axel videre:

”Kunderne vælger denne løsning, fordi de kender vores processer. Og så er der en helt enkel og praktisk årsag: Mange har slet ikke den lagerkapacitet, det kræver for at kunne opbevare nok engangsmundbind. Dertil kommer, at der er store omkostninger forbundet med affaldshåndtering i de mængder. Det gælder de direkte økonomiske, men store affaldsmængder boner også ud i CSR-regnskabet.”

Dokumenteret effekt 
Materialet til mundbindene er i sin oprindelige form lavet til at hindre partikelgennemtrængning, og den egenskab er også blevet testet i materialets nye form som genanvendeligt mundbind. 

Teknologisk Institut og Eurofins har undersøgt filtrationsevnen i de genanvendelige mundbindene, og de opfylder Sundhedsstyrelsens krav til stofmundbind. Den såkaldte BFE-værdi (bakteriel filtrationseffektivitet) på DFD’s genanvendelige mundbind er efter 80 vaske på 90,28 %. I Sundhedsstyrelsens vejledning om mundbind fremgår det, at de bedste stofmundbind har en BFE-værdi helt op til 90 %.

Obs. mundbindene er ikke godkendt til medicinsk brug.
 

Vil du også være med til at mindske ressourcespild? Så få dine vaskbare flergangsmundbind på abonnement her

Mere fra De Forenede Dampvaskerier A/S

De Forenede Dampvaskerier A/S

www.dfd.dk

DFD blev startet i 1958 og leverer specialiserede tekstil- og logistikløsninger til alle brancher. Selvom vi ikke altid har kaldt det CSR, har vi i DFD arbejdet med miljø, bæredygtighed og social ansvarlighed siden virksomhedens start. Det ligger dybt i vores kultur at agere ansvarligt over for både kunder, medarbejdere, miljø og samfundet som helhed. For os er…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere