Forbrugere er trætte af bæredygtighedsbudskaber

Den årlige konkurrence om titlen som Danmarks mest bæredygtige brand er netop overstået. Resultatet tyder på træthed og skepsis hos forbrugerne.

20.03.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Vinderen er: COOP! Men det er der sådan set ikke noget nyt i, for det var det også sidste år. Og året før. Faktisk er hele top 10 identisk med sidste års.

Der er stort set ingen udskiftning i toppen af listen over de brands forbrugere i Danmark vurderer som mest bæredygtige. Kilde: SB Index 2020, Danmark.

Den eneste rigtige undtagelse er energiselskabet Ørsted, hvis nye brandstrategi fra november 2018 nu for alvor er slået igennem, så de rykker fra en 16. til en 7. plads. Desuden har Arla og Friland byttet på henholdsvis 10. og 11. pladsen, mens Irma er faldet ud af listens 9. plads til en placering som nr. 13.

Listen er resultatet af det årlige brandsurvey fra Sustainable Brand Index, en partner på CSR.dk, som d. 19. marts har offentliggjort resultaterne af deres 2020 undersøgelse for Danmark, hvor næsten 6.000 danske forbrugere har bedømt 224 brands fra 23 brancher.

For mange budskaber giver de sikre sejren
Ud over bedømmelsen af brands undesøger SB index også den generelle holdning og indstilling til bæredygtighed. I Danmark synes det, at opmærksomheden stagnerer eller ligefrem falder en lille smule. Det er f.eks. kun 67 mod 70 procent in 2019, som siger at deres købsbeslutninger påvirkes af bæredygtighed.

Det kan forekomme paradoksalt, da flere og flere virksomheder har fået bæredygtighed længere op på deres dagsorden. Men det er faktisk netop derfor, siger Erik Elvingsson Hedén, som er direktør for SB Index:

”Hovedårsagen er, at man i Danmark – og i Sverige i øvrigt – ser en tendens til at folk er ved at være trætte af virksomheders bæredygtighedsbudskaber. Grunden er ikke, at forbrugerne er ligeglade, men snarere at de efterhånden finder det svært at vide, hvem de skal stole på, når alle taler om bæredygtighed,” forklarer han i en mail til CSR.dk.

”I forhold til data har det den effekt, at folk er mindre tilbøjelige til at have en mening om emnet fordi deres opmærksomhed på budskaberne er faldet, og i stedet foretrækker nogle få brands som de virkelig stoler på,” fortsætter han.

Den fulde rapport om Danmark kan hentes her.  

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: 15 mest læste i 2020

Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler på CSR.dk i 2020. Vi har samlet dem her. 

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

19.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

CSRD integrerer bæredygtighed i strategien

12.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Kærlighed og Kindhest

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

29.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

ESG skal både være målbart og mærkbart

22.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Fra korslagte arme til gode kundedialoger

14.10.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Vi fejrer 1-års jubilæum – få en gratis buket fra os!

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V