Forbrugere: for mange nye mobiltelefoner og for lille indsats for at genbruge

Kunderne vil have færre nye udgaver af mobiltelefonerne. Virksomhederne bør bruge flere kræfter på at øge genbrug af materialerne. Vil løse affaldsproblemer og skabe nye indtægter.

Mobiltelefoner kasseres i stort omfang, men genbrug er alt for lidt udbredt på trods af et stort behov for at reducere mængden af elektronisk affald. .

19.08.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Ifølge en ny undersøgelse foretaget af Greenpeace er kunderne egentlig ikke interesseret i den evige strøm af nye, marginalt anderledes mobiltelefoner. Lige over halvdelen af deltagerne i undersøgelsen siger, at de synes producenter sender for mange nye modeller på markedet. Det skriver The Guardian d. 15. august 2016.

Undersøgelsen, med 6.000 deltagere, er gennemført i USA, Mexico, Rusland, Tyskland, Kina og Sydkorea i juli måned i år. Lanceringen af resultaterne er startskuddet på en større kampagne fra Greenpeace målrettet IT-industrien.

For på trods af lovgivning i f.eks. EU er elektronisk affald stadig en af de hurtigst voksende affaldsstrømme i verden. FN angav den samlede globale mængde i 2014 til at være 41 millioner ton, hvoraf 90 procent bliver illegalt dumpet eller eksporteret til udviklingslande, hvor affaldet skaber miljø- og sundhedsproblemer.

Producenter bør hjælpe med genbrug
Mere end 80 procent af mobilejerne vil gerne have telefoner, som nemt kan repareres og holde i længere tid. Men i stedet har de mindst tre gamle telefoner liggende i skufferne derhjemme.

Genbrug af mobiltelefoner er lav set i forhold til andre el-artikler. Det er bl.a. fordi folk ikke ved, hvor de skal henvende sig, for at få det til at ske, siger Greenpeace. Næsten halvdelen af undersøgelsens deltagere mener, at producenterne har mest ansvar for at gøre genbrug af telefoner bredt tilgængeligt.

Den i Danmark suverænt største mobilsællert er Apples iphones (47 procent af alle smartphones solg i 2015) efterfulgt af Samsung (26 procent). Virksomhederne skriver på deres hjemmesider, at man skal bruge de kommunale genbrugsstationer, eller også henviser de til den EU-lovgivning, som regulerer elektronisk affald. Men altså ikke noget eget tilbagetagningsprogram, som virksomhederne ellers praktiserer i bl.a. USA og Storbritannien.  På verdensplan antager man, at det kun er i 12,5 procent af handlerne med mobiltelefoner, hvor kunden indleverer sin gamle mobil samtidig.

Genbrug som problemløser og forretning
”Genbrug er ikke den endelige løsning, det er en cirkulær forretningsmodel, hvor indsamling og genbrug af materialer og langtidsholdbare batterier er overskudsgivende forretningsområder,” siger Chih An Lee fra Greenpeace.

Der er ideer nok, til hvad man kan bruge gamle mobiltelefoner til. IBM har udviklet en metode til at omdanne gamle smartphones til plastic, man bruger til f.eks. medicinsk udstyr. En professor fra Sydkorea arbejder på at bruge brugte batterier fra telefoner til soldrevne LED-lamper til områder uden strømforsyning. Og amerikanske Modifi tager gamle smartphones og laver dem om til sensorer til tyverisikring og babyalarmer.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle