Forbrugerombudsmanden takker af

Sagsbunkerne med greenwashing er kun blevet højere, siden den afgående Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen har siddet på posten. Et problem, hun kalder et kollektivt selvmål for erhvervslivet.

Ifølge Forbrugerombudsmanden er det sjældent privatpersoner, der indsender henvendelser om mistænkt greenwashing. Arkivfoto..

27.09.2023

CSR.dk

Efter godt ni år som forbrugerombudsmand træder Christina Toftegaard Nielsen nu af posten. Og det har været år, som i stigende grad har været kredset om en bestemt ting; nemlig sager om greenwashing.

Det skriver Børsen.

Ingen Christina Toftegaard Nielsen overtog stillingen havde den tidligere forbrugerombudsmand Henrik Øe formuleret en vejledning til grøn markedsføring – den første vejledning af sin slags for erhvervslivet.

Inden da havde flere virksomheder allerede været i gang med at promovere produkter med buzzwords som ’grøn’ og ’miljøvenlig’.

Læs også: Branchedirektør med opråb: Drop den bæredygtige markedsføring

Og selvom de i dag frarådes, fordi virksomhederne sjældent kan leve op til dem, er de stadig i høj kurs, fortæller Christina Toftegaard Nielsen.

Dog er det ikke miljømarkedsføring, som forbrugerne henvender sig mest med til Forbrugerombudsmanden – sidste år modtog de 6500 henvendelser, hvor 100 af dem drejede sig om mistanke om vildledende markedsføring.

Ifølge Christina Toftegaard Nielsen kan det forklares ved, at forbrugeren sjældent kan vurdere, om det er korrekt, når en virksomhed markedsfører sine produkter med bæredygtige udsagn.

I stedet kommer flere af henvendelserne fra fagfolk eller organisationer som Greenpeace eller Forbrugerrådet Tænk.

Ikke tegn på manglende vilje
Sammen med de større sagsbunker, har Forbrugerombudsmanden tilgang til sanktioner også ændret sig.

Tidligere er en greenwashing-sag typisk blevet irettesat af Forbrugerombudsmanden uden en sanktion.

Men ved årsskiftet varslede Christina Toftegaard Nielsen at virksomheder kunne forvente en politianmeldelse og en bøde, hvis der falder dom i en sag.

Læs også: Forbrugerombudsmanden politianmelder to virksomheder for greenwashing

Ifølge Forbrugerombudsmanden er det dog ikke et tegn på manglende vilje, at der i dag er flere sager om greenwashing.

“Det skyldes ikke ond vilje fra virksomhedernes side, men at markedsføringen af virksomheders tiltag for at begrænse skadelig virkning har fået større betydning. Dermed kommer man nemt til at konkurrere på en markedsføring, der skal være mere hårdtslående end konkurrenternes. Det fører til en situation, hvor markedsføringen bliver utroværdig. Dermed risikerer man at miste borgernes tillid. Man laver et kollektivt selvmål,” siger Christina Toftegaard Nielsen til Børsen.

Det er endnu uklart, hvem der skal overtage posten som Forbrugerombudsmand efter Christina Toftegaard Nielsen – en stilling, hun fratræder ved udgangen af oktober.

Frem til udnævnelsen af en ny forbrugerombudsmand har erhvervsministeren udnævnt jurist Andreas Weidemann som fungerende forbrugerombudsmand, da Christina Toftegaard Nielsen har opsparet ferie.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom