Rejsearrangørsforening lancerer bæredygtighedsmanifest

Et nyt bæredygtighedsmanifest skal inspirere store charterarrangører til at gøre deres rejser mere bæredygtige. Brancheforeningen, der står bag det nye manifest, understreger dog, at de ikke vil tvinge medlemmerne til at følge det.

25.11.2019

CSR.dk

I et interview med Standby.dk forklarer direktør i RID, Henrik Specht, at de mange punkter i bæredygtighedsmanifestet, der skal gøre charterrejser mere bæredygtige, ”ikke er noget, vi kan eller vil tvinge vores medlemmer til at følge, men blot opfordre til dem at tage med i deres overvejelser, hvis de ikke allerede har gjort dette”.

”Bæredygtighed er et konkurrenceparameter, men vores nye bæredygtighedsmanifest skal ikke ses som et lobbybidrag mod en eventuel dansk passagerskat”, siger han til Standby.dk.

I stedet fremgår det af bæredygtighedsmanifestet, som kan findes på RID’s hjemmeside, at det skal ses som en inspirationsramme for medlemmernes individuelle indsatser for ”ansvarlig turisme”.

”Bæredygtighedsdiskussionen bør ikke så meget handle om, hvordan man rejser mindre, men i højere grad hvordan man rejser rigtigt. Fokus på ansvarlig turisme kan være med til at skærpe profilen hos seriøse rejsearrangører og deres samarbejdspartnere, for eksempel flyselskaber og hoteller, og herved være en vigtig konkurrenceparameter over for de ferierejsende”, står der således i manifestet.

Rejsearrangører skal tage bæredygtighed alvorligt
Blandt punkterne, som RID’s manifest sætter fokus på, er at ”medvirke til, at dyrelivet på rejsemålene respekteres og bevares".

RID opfordrer i denne sammenhæng til, at rejsearrangøren ”i samarbejde med lokale samarbejdspartnere løbende kontrollerer, at udflugter med levende dyr, gennemføres i overensstemmelse med ovenstående principper; at følge op på foretagne kontroller med henblik på udbedring af eventuelle misforhold – eller at bringe samarbejdet med de pågældende attraktioner til ophør".

RID opfordrer også forbrugerne til at købe deres rejse hos ”Rejsearrangører som tager bæredygtighed alvorligt, at bruge charterfly fremfor for rutefly, fordi charterfly, ifølge RID, typisk har en væsentlig højere belægning (kabinefaktor) end rutefly. Det betyder, at miljøbelastningen per passager med charterfly typisk er væsentligt lavere end for rutefly”.

Skal man flyve med rutefly, så anbefaler RID, at rejse med flyselskaber med ”moderne fly, der er mere brændstofeffektive og dermed klimaøkonomiske end ældre modeller samt at undgå mellemlandinger og flyskift. Det er under start og landing, at flyenes udledning af CO2 er størst”.

Læs også: SAS og Airbus sammen om forskning i el- og hybridfly

RID-medlemmerne sælger ifølge foreningen cirka 95 procent af alle charterrejser ud af Danmark – sidste år blev det til mere end 1,1 million rejser med primært charterfly.

- JMA

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

24.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Retorisk Lederskab

21.03.2025CSR.dk

Veksler klimapoint til flyrejser: SAS anklages for grov greenwashing

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

10.02.2025Denteks A/S

Sponseret

Danske hoteller skal være mere omkostningseffektive end nabolandene for at tjene på erhvervsturisme

22.01.2025CSR.dk

Forbrugerombudsmanden politianmelder flyselskabet KLM for vildledende udsagn om bæredygtighed

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online