Rejsearrangørsforening lancerer bæredygtighedsmanifest
Et nyt bæredygtighedsmanifest skal inspirere store charterarrangører til at gøre deres rejser mere bæredygtige. Brancheforeningen, der står bag det nye manifest, understreger dog, at de ikke vil tvinge medlemmerne til at følge det.
Brancheforeningen Rejsearrangører i Danmark (RID), hvis 17 medlemmer tæller store charterarrangører som Spies, TUI, Apollo, Sunweb og Primo Tours, offentliggjorde forleden et omfattende bæredygtighedsmanifest.
Læs også: Tui følger med på klimavognen og CO2-kompenserer rejser
I et interview med Standby.dk forklarer direktør i RID, Henrik Specht, at de mange punkter i bæredygtighedsmanifestet, der skal gøre charterrejser mere bæredygtige, ”ikke er noget, vi kan eller vil tvinge vores medlemmer til at følge, men blot opfordre til dem at tage med i deres overvejelser, hvis de ikke allerede har gjort dette”.
”Bæredygtighed er et konkurrenceparameter, men vores nye bæredygtighedsmanifest skal ikke ses som et lobbybidrag mod en eventuel dansk passagerskat”, siger han til Standby.dk.
I stedet fremgår det af bæredygtighedsmanifestet, som kan findes på RID’s hjemmeside, at det skal ses som en inspirationsramme for medlemmernes individuelle indsatser for ”ansvarlig turisme”.
”Bæredygtighedsdiskussionen bør ikke så meget handle om, hvordan man rejser mindre, men i højere grad hvordan man rejser rigtigt. Fokus på ansvarlig turisme kan være med til at skærpe profilen hos seriøse rejsearrangører og deres samarbejdspartnere, for eksempel flyselskaber og hoteller, og herved være en vigtig konkurrenceparameter over for de ferierejsende”, står der således i manifestet.
Rejsearrangører skal tage bæredygtighed alvorligt
Blandt punkterne, som RID’s manifest sætter fokus på, er at ”medvirke til, at dyrelivet på rejsemålene respekteres og bevares".
RID opfordrer i denne sammenhæng til, at rejsearrangøren ”i samarbejde med lokale samarbejdspartnere løbende kontrollerer, at udflugter med levende dyr, gennemføres i overensstemmelse med ovenstående principper; at følge op på foretagne kontroller med henblik på udbedring af eventuelle misforhold – eller at bringe samarbejdet med de pågældende attraktioner til ophør".
RID opfordrer også forbrugerne til at købe deres rejse hos ”Rejsearrangører som tager bæredygtighed alvorligt, at bruge charterfly fremfor for rutefly, fordi charterfly, ifølge RID, typisk har en væsentlig højere belægning (kabinefaktor) end rutefly. Det betyder, at miljøbelastningen per passager med charterfly typisk er væsentligt lavere end for rutefly”.
Skal man flyve med rutefly, så anbefaler RID, at rejse med flyselskaber med ”moderne fly, der er mere brændstofeffektive og dermed klimaøkonomiske end ældre modeller samt at undgå mellemlandinger og flyskift. Det er under start og landing, at flyenes udledning af CO2 er størst”.
Læs også: SAS og Airbus sammen om forskning i el- og hybridfly
RID-medlemmerne sælger ifølge foreningen cirka 95 procent af alle charterrejser ud af Danmark – sidste år blev det til mere end 1,1 million rejser med primært charterfly.
- JMA