Forskere når gennembrud med fusionskraft
I USA er man for første gang nogensinde lykkes med at skabe overskydende energi gennem fusionskraft. Metoden kan være ”få årtier” fra at blive en brugbar energikilde, mener dansk forsker.
USA’s energiministerium har netop offentliggjort et resultat, der er ret så opsigtsvækkende.
Et hold forskere fra atomforskningslaboratoriet Lawrence Livermore National Laboratory i staten Californien har nemlig være succesfulde i at skabe mere energi, end der bliver brugt gennem fusionskraft – det er med andre ord lykkes at skabe en form for minisol.
Det skriver TV 2.
Læs også: Staten er i fuld gang med at finde områder til kæmpe solcellepark
Forskerne har konkret kunne producere 3,15 megajoule energi, som svarer til lidt mindre end en kilowattime, på trods af, at man kun har brugt 2,05 megajoule.
Der er derfor tale om et relativt lille eksperiment, men det er ikke desto mindre bevis på, at man har skabt et energioverskud. Og det kan være godt nyt for klimaet, da fusionsenergi anses som et CO2-frit alternativ til fossile brændstoffer.
Hvornår energiformen kan få indvirkning på vores daglige liv, vides dog ikke endnu, og optimismens varierer alt efter, hvem man spørger.
Tony Roulstone, der er fusionsekspert hos Cambridge University, mener ifølge CNN, at resultatet er ”milevidt fra den faktiske energigevinst” til at producere elektricitet.
Læs også: Grøn strøm-certifikater får dumpekarakter
Søren Bang Korsholm, seniorforsker og fusionsenergiekspert på Danmarks Tekniske Universitet, er enig i, at fusionskraft som brugbar energikilde vil tage tid. Men han tror, at der kan være tale om ”få årtier.”
”Der er nogle tekniske udfordringer. Men det er ikke til at vide, om der kommer nogle teknologiske landvindinger, der ændrer billedet fuldstændig. Så det er ikke til at sige, om det tager 3 eller 20 år,” siger han til TV 2.
- HCL