Forskere og virksomheder: Energisystemet skal redesignes

Forskere og virksomheder fra både ind- og udland vil samtænke el, varme og transport i nyt, bæredygtigt design af energisystemet.

Hvis Danmark skal nå målsætningen om at være uafhængig af kul, olie og naturgas i 2050, skal energisystemet struktureres helt anderledes, mener forskere og virksomheder. .

14.02.2017

CSR.dk

De 17 involverede parter, der både dækker forskere og virksomheder fra ind- såvel som udland, mener, at man i langt højere grad skal tænke el-, varme- og transportsektoren sammen for at få den bedste og billigste bæredygtige løsning.

Derudover skal Europas lande arbejde sammen for at få det smarteste og grønneste energisystem.

Billigere at smelte energisektorerne sammen
Det omfattende projekt går under navnet Re-Invest og i spidsen for det er Aalborg og Aarhus Universiteter.

Projektleder og professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet fortæller, at mens man indtil nu primært har set hver energisektor isoleret, vil projektet se på, hvordan man kan udnytte synergierne ved at samle energisystemet:

”Det er ingen kunst at køre på 100 procent vedvarende energi. Kunsten er at gøre det, så det ikke blive dyrere end i dag”, siger Brian Vad Mathiesen til Ritzau og tilføjer:

”Det kræver, at vi investerer i langt mere sammenhængende teknologier, så det ikke kommer til at koste os alt for meget som borgere”.

De er med i Re-Invest

Projektet har følgende 17 parter:

Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Østfoldforskning i Norge, Stanford i USA og Frankfurt Institute for Advanced studies i Tyskland, virksomhederne Danfoss, Kamstrup, EMD International, Haldor Topsøe, Aalborg CSP, HMN Naturgas, Dong Energy, Statkraft, interesseorganisationen Dansk Fjernvarme, MP Pension samt statslige Energinet.dk og Energistyrelsen.

Offentlig-privat samarbejde med udlandet
Det er ikke første gang, at Aalborg Universitet har forsket i, hvordan man omstille til vedvarende energi ved at integrere de forskellige energisektorer, men det nye ved Re-Invest er især, at man arbejder tæt sammen med private virksomheder og dermed inddrager deres viden.

En af de medvirkende parter er målerfirmaet Kamstrup, der kan bidrage med data og konkret viden om forbrugernes el- og varmeforbrug.

Læs også: UPS smider 125 mio. i solenergi

En anden deltagende virksomhed er HMN naturgas:

”Ud over at levere data skal vi være med til at diskutere, hvilke scenarier det vil være relevant at belyse. Og så er vi også meget optagede af at få kigget på samspillet med udlandet – både på gas og el”, siger planlægnings- og udviklingschef Frank Rosager fra HMN Naturgas.

Og netop samspillet med udlandet er også en vigtig del ved projektet, hvis vi skal blive bedre til at forme energisystemet i sammenhæng med hvad der sker uden for landets grænser:

”For eksempel hvad der rent teknisk sker, når vi har 60-70 procent vind og vore nabolande 30-40 procent vind”, forklarer Brian Vad Mathiesen.

Læs også: Nyt projekt skal styrke dansk cleantech-eksport

Der er sat fire år af til Re-Invest og projektet har et budget på 27 millioner kroner – de 17 skudt i af Innovationsfonden.

-CHM

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams