Forskere og virksomheder: Energisystemet skal redesignes

Forskere og virksomheder fra både ind- og udland vil samtænke el, varme og transport i nyt, bæredygtigt design af energisystemet.

Hvis Danmark skal nå målsætningen om at være uafhængig af kul, olie og naturgas i 2050, skal energisystemet struktureres helt anderledes, mener forskere og virksomheder. .

14.02.2017

CSR.dk

De 17 involverede parter, der både dækker forskere og virksomheder fra ind- såvel som udland, mener, at man i langt højere grad skal tænke el-, varme- og transportsektoren sammen for at få den bedste og billigste bæredygtige løsning.

Derudover skal Europas lande arbejde sammen for at få det smarteste og grønneste energisystem.

Billigere at smelte energisektorerne sammen
Det omfattende projekt går under navnet Re-Invest og i spidsen for det er Aalborg og Aarhus Universiteter.

Projektleder og professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet fortæller, at mens man indtil nu primært har set hver energisektor isoleret, vil projektet se på, hvordan man kan udnytte synergierne ved at samle energisystemet:

”Det er ingen kunst at køre på 100 procent vedvarende energi. Kunsten er at gøre det, så det ikke blive dyrere end i dag”, siger Brian Vad Mathiesen til Ritzau og tilføjer:

”Det kræver, at vi investerer i langt mere sammenhængende teknologier, så det ikke kommer til at koste os alt for meget som borgere”.

De er med i Re-Invest

Projektet har følgende 17 parter:

Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Østfoldforskning i Norge, Stanford i USA og Frankfurt Institute for Advanced studies i Tyskland, virksomhederne Danfoss, Kamstrup, EMD International, Haldor Topsøe, Aalborg CSP, HMN Naturgas, Dong Energy, Statkraft, interesseorganisationen Dansk Fjernvarme, MP Pension samt statslige Energinet.dk og Energistyrelsen.

Offentlig-privat samarbejde med udlandet
Det er ikke første gang, at Aalborg Universitet har forsket i, hvordan man omstille til vedvarende energi ved at integrere de forskellige energisektorer, men det nye ved Re-Invest er især, at man arbejder tæt sammen med private virksomheder og dermed inddrager deres viden.

En af de medvirkende parter er målerfirmaet Kamstrup, der kan bidrage med data og konkret viden om forbrugernes el- og varmeforbrug.

Læs også: UPS smider 125 mio. i solenergi

En anden deltagende virksomhed er HMN naturgas:

”Ud over at levere data skal vi være med til at diskutere, hvilke scenarier det vil være relevant at belyse. Og så er vi også meget optagede af at få kigget på samspillet med udlandet – både på gas og el”, siger planlægnings- og udviklingschef Frank Rosager fra HMN Naturgas.

Og netop samspillet med udlandet er også en vigtig del ved projektet, hvis vi skal blive bedre til at forme energisystemet i sammenhæng med hvad der sker uden for landets grænser:

”For eksempel hvad der rent teknisk sker, når vi har 60-70 procent vind og vore nabolande 30-40 procent vind”, forklarer Brian Vad Mathiesen.

Læs også: Nyt projekt skal styrke dansk cleantech-eksport

Der er sat fire år af til Re-Invest og projektet har et budget på 27 millioner kroner – de 17 skudt i af Innovationsfonden.

-CHM

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V