Forskere og virksomheder: Energisystemet skal redesignes
Forskere og virksomheder fra både ind- og udland vil samtænke el, varme og transport i nyt, bæredygtigt design af energisystemet.
Aktører fra vidt forskellige dele af energisystemet går nu sammen for at nytænke et bæredygtigt energisystem, skriver Ingeniøren.
De 17 involverede parter, der både dækker forskere og virksomheder fra ind- såvel som udland, mener, at man i langt højere grad skal tænke el-, varme- og transportsektoren sammen for at få den bedste og billigste bæredygtige løsning.
Derudover skal Europas lande arbejde sammen for at få det smarteste og grønneste energisystem.
Billigere at smelte energisektorerne sammen
Det omfattende projekt går under navnet Re-Invest og i spidsen for det er Aalborg og Aarhus Universiteter.
Projektleder og professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet fortæller, at mens man indtil nu primært har set hver energisektor isoleret, vil projektet se på, hvordan man kan udnytte synergierne ved at samle energisystemet:
”Det er ingen kunst at køre på 100 procent vedvarende energi. Kunsten er at gøre det, så det ikke blive dyrere end i dag”, siger Brian Vad Mathiesen til Ritzau og tilføjer:
”Det kræver, at vi investerer i langt mere sammenhængende teknologier, så det ikke kommer til at koste os alt for meget som borgere”.
De er med i Re-Invest
Projektet har følgende 17 parter:
Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Østfoldforskning i Norge, Stanford i USA og Frankfurt Institute for Advanced studies i Tyskland, virksomhederne Danfoss, Kamstrup, EMD International, Haldor Topsøe, Aalborg CSP, HMN Naturgas, Dong Energy, Statkraft, interesseorganisationen Dansk Fjernvarme, MP Pension samt statslige Energinet.dk og Energistyrelsen.
Offentlig-privat samarbejde med udlandet
Det er ikke første gang, at Aalborg Universitet har forsket i, hvordan man omstille til vedvarende energi ved at integrere de forskellige energisektorer, men det nye ved Re-Invest er især, at man arbejder tæt sammen med private virksomheder og dermed inddrager deres viden.
En af de medvirkende parter er målerfirmaet Kamstrup, der kan bidrage med data og konkret viden om forbrugernes el- og varmeforbrug.
Læs også: UPS smider 125 mio. i solenergi
En anden deltagende virksomhed er HMN naturgas:
”Ud over at levere data skal vi være med til at diskutere, hvilke scenarier det vil være relevant at belyse. Og så er vi også meget optagede af at få kigget på samspillet med udlandet – både på gas og el”, siger planlægnings- og udviklingschef Frank Rosager fra HMN Naturgas.
Og netop samspillet med udlandet er også en vigtig del ved projektet, hvis vi skal blive bedre til at forme energisystemet i sammenhæng med hvad der sker uden for landets grænser:
”For eksempel hvad der rent teknisk sker, når vi har 60-70 procent vind og vore nabolande 30-40 procent vind”, forklarer Brian Vad Mathiesen.
Læs også: Nyt projekt skal styrke dansk cleantech-eksport
Der er sat fire år af til Re-Invest og projektet har et budget på 27 millioner kroner – de 17 skudt i af Innovationsfonden.
-CHM