Forskere protesterer over manglende politisk reaktion på IPCC's seneste rapport
"Vi kan ikke længere regne med, at den viden, forskere leverer til de politiske beslutningstagere, ikke bliver omsat til handling," lyder det fra en række forskere i et debatindlæg til Politiken.
I et debatindlæg til Politiken skriver forskere fra netværket Scientist Rebellion, at de ikke længere kan leve med, at politikerne ikke reagerer kraftigt nok på klimakrisen.
FN’s Klimapanel, IPCC, har netop udgivet deres seneste delrapport, der beskriver, hvad der skal til for at forhindre de værste klimaforandringer.
Den forrige delrapport, der udkom i februar, beskrev hvordan vi kigger ind i en fremtid med fødevarekrise, oversvømmelser, hungersnød, ekstrem varme, konflikter og naturkatastrofer, som vil skabe millionvis af klimaflygtninge, hvis ikke vi reducerer udledningen af klimagasser markant NU!
Indholdet til trods har IPCC-rapporterne fået ringe opmærksomhed i medierne og blandt politikere.
"Vi kan ikke længere regne med, at den viden, forskere leverer til de politiske beslutningstagere, ikke bliver omsat til handling," lyder det i debatindlægget.
Scientist Rebellion bevægelsen holdt på den baggrund i sidste uge en aktion foran Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor de blokerede trafikken og læste IPCC-rapportens resumé højt for de politiske beslutningstagere. To blev anholdt i forbindelse med aktionen.
Læs også: DTU ekspert efter ny IPCC rapport: Danmarks fokus skal være på oversvømmelser
"Det kan måske være svært at forstå, hvorfor vi som forskere og videnskabsfolk står i regn og slud og blokerer trafikken i stedet for at holde os til vores arbejde: undervisning og forskning. Det ville vi såmænd også gerne, hvis ikke det var for regeringens katastrofale mangel på reel klimahandling. Som forskere med mange forskellige baggrunde inden for både human-, samfunds- og naturvidenskab, forstår vi om nogen, hvor dybt krisen stikker, og hvor stor forskel der er på, hvad klimaforskningen siger, vi må gøre, og det, der rent faktisk bliver gjort."
Det er ikke kun i Danmark, at den manglende handling på rapporten skaber vrede. Mere end 1.200 forskere og videnskabsfolk i over 25 lande protesterede i anledning af udgivelsen af IPCC’s nyeste delrapport.
"We are on a fast track to climate disaster", lød det blandt andet fra FN’s generalsekretær, António Guterres.
Forskerne bag Scientist Rebellion forklarer, at hvis vi skal undgå at fremtidens generationer får væsentlig dårligere muligheder for at leve et godt liv, må politikerne sætte langt hårdere ind.
"Det er ikke tilstrækkeligt med små grønne justeringer hist og pist, som vi har set hidtil. Det er på høje tid, at vi lytter til videnskaben, lader de fossile brændsler blive i undergrunden og påbegynder den grundlæggende omstilling af vores samfund, som IPCC-rapporten kalder på", lyder det afslutningsvist.
- MTN