Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

Rapport rangerer, hvordan man bør prioritere indsatsen imod forskellige typer af plastikforurening. Forskerne foreslår oprydning tæt på forureningskilden som førsteprioritet.

Foto: Roskilde universitetet

27.02.2024

CSR.dk

De senere år har plastikforurening i havet fyldt meget i omtalen af verdenens miljøproblemer. Men selvom det er et stort problem med det plast, der allerede flyder rundt i verdenshavene, peger lektor Kristian Syberg fra Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet på et andet indsatsområde, som bør prioriteres højere.

”Det har været vigtigt for os at prioritere de forskellige forureningstyper, da fokus ellers hurtigt kommer over på den type forurening, der f.eks. findes midt ude på Stillehavet. Selvom denne forurening er skadelig for miljøet, er den meget svær at oprense, og derfor er det vigtigt at forhindre, at plast ender derude. Derfor er håndtering på land – inden det ender i havet - vigtigere at fokusere på,” siger Kristian Syberg. 

Kristian Syberg er en af hovedforfatterne bag rapporten, som han har udarbejdet for Miljøministeriet sammen med en række andre forskere. Rapporten giver overblik over de forskellige typer af plastikforureninger, og i hvilken rækkefølge vi bør håndtere forureningen: 

  1. Officielle og kontrollerede lossepladser
  2. Ukontrollerede affaldssteder
  3. Terrestrisk plastforurening og plastforurening nær kysten
  4. Ubefolkede uberørte områder
  5. Plastforurening i det åbne hav

Rangordenen betyder ikke, at de nederste punkter ikke er vigtige indsatsområder. Men forskernes vurdering er, at det vil have størst effekt at sætte ind over for f.eks. officielle og uofficielle lossepladser, som er spredt forurening på landjorden. 

Uofficielle lossepladser findes mange steder, og på en ø som Zanzibar i Tanzania er der mere end 40 uofficielle lossepladser alene, påpeger Kristian Syberg. 

”Vores anbefaling er, at det er vigtigst at rydde op så tæt på kilden som muligt, og før det ender ude i miljøet. Hvorimod det bør have den laveste prioritet at sejle ud i Stillehavet og rydde op der. Grunden til denne anbefaling er, at det med den nuværende teknologi er rigtig svært at rydde op midt ude på havet. Og i visse tilfælde kan det også godt skade miljøet,” siger Kristian Syberg og fortsætter:

”Det vigtigste er, at vi stopper forureningen. Men der er også et behov for, at der kom noget viden på det her område, og det er baggrunden for rapporten,” siger Kristian Syberg.

Lektor Kristian Syberg er medlem af Scientists’ Coalition for an Effective Plastic Treaty, der er en organisering af mere end 300 forskere fra hele verden, der arbejder for, at en ny FN-traktat om plastikforurening bliver baseret på videnskab.

Fakta om rapporten:

Rapportens navn: Possible Approaches to Addressing Existing Plastic Pollution in an International Treaty

Miljøministeriet har fået udarbejdet rapporten i forbindelse med forhandlinger om en ny FN-aftale om plastikforurening.

Rapporten er blevet til ved at undersøge allerede eksisterende litteratur på området, analysere de forskellige aktørers holdninger til, hvordan eksisterende forurening bør håndteres, og foretage en analyse af fordele og ulemper ved forskellige politiske tilgange til problemstillingen. På baggrund af de analyser har forskerne efterfølgende rangordnet indsatsområderne. 

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart