24.09.2016  |  Samfund

Fra ældrebyrde til seniorstyrke

Indhold fra partner Hvad er dette?

Der er noget underligt i, at når man når toppen af karrieren, bliver man bedt om at stemple ud for sidste gang. En konference d. 8/11 sætter fokus på seniorernes potentialer og ressourcer, som kan gøre så stor nytte, men alt for ofte spildes

Konferencen ”Fra ældrebyrde til seniorstyrke” d. 8. november afholdes i et samarbejde mellem Frivilligcenter Gentofte og CSR LINK på Gentofte Rådhus og byder på et større opbud af videnspersoner, virksomhedstopledere og -repræsentanter. Gennem gæstetaler, debatter og cases kommer konferencen hele vejen rundt om sit emne: de 65+ årige seniorers potentialer og ressourcer - ikke kun for erhvervslivet, men også for civilsamfundet, og hvordan virksomhederne kan bruge det til skabe momentum i hele arbejdsstyrken.

”Alle overgange er svære,” slår John Hebo Nielsen formand for Frivilligcenter Gentofte fast, og netop derfor skal virksomhederne være meget opmærksomme på, hvordan deres seniorers tarv varetages bedst. De fleste virksomheder gør meget ud af at oplyse om de økonomiske og juridiske sider, hvorimod den personlige side af pensionstiden nedtones eller ikke berøres: ”I stedet for at se det som et problem, skal virksomhederne se seniorerne som et potentiale – som nogen de kan bruge positivt. De fleste virksomheder gør noget, men der er behov for, at de tilføjer nye elementer.”

Det grå guld er nemlig ikke gråt. Det skinner. For der er tale om mennesker, som gennem deres liv har høstet erhvervsfaring, indsamlet viden og for manges vedkommende opnået betroede positioner i deres karriere som selvstændige, i private virksomheder, i offentlige organisationer eller i politik.

Pensionsliv er en udfordring
Nu siger deres CPR-nummer så, at de har nået arbejdslivets grænse. Men det har de ikke selv, og mange af dem rammes af rodløshed, modløshed og ender måske endda i et ”sort hul”, som John Hebo Nielsen formulerer det. Han har mødt mange seniorer, som ikke gør sig forestillinger om, at det overhovedet kunne være en personlig udfordring at gå på pension. De tænker fx bare: det giver mere tid til familien, og omsider kan jeg gøre mere ud af min hobby.

Men de rammes ofte hårdt, når de oplever, at deres sociale netværk er kappet over, fortæller John Hebo Nielsen: ”Det kan tage flere år, og nogle kommer aldrig op af hullet igen. De skal forberedes på den nye situation, så de får en mere glidende overgang.”

Frivilligcenter Gentofte har dog lagt sig i selen for at udbrede et bud på en effektiv løsningsmodel, hvor seniorerne i god tid inden sidste arbejdsdag sluses ind i de mange muligheder inden for frivilligt arbejde. De seniorer, som har valgt den vej, har set det som en glædelig og motiverende oplevelse, som et friskt pust. Og det bør virksomhederne være langt bedre til at udnytte, mener John Hebo Nielsen.

”Jeg er overbevist om, at de vil få mere tilfredse medarbejdere, som vil blive i virksomheden i længere tid, og ikke rammes af chok, når de forlader den,” siger John Hebo Nielsen, der som tidligere virksomhedsleder selv har taget overgangen og i dag har en 2. karriere med engagement på topniveau i en lang række frivillige organisationer.

Solid arbejdskraft med erfaring
Med alle sine egne erfaringer i bagagen undrer John Hebo Nielsen sig meget over, at virksomhederne ikke gør mere for at holde på seniorerne, og han efterlyser derfor en holdningsændring: ”Folk, som bliver fyret fra jobbet sidst i 50-års alderen har egentlig ikke mange chancer for at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Holdningen i virksomhederne er simpelthen imod dem. Det burde være omvendt, da seniorerne er en stabil arbejdskraft, som de nærmest kun kan drømme om, og de har lang erfaring.”

John Hebo Nielsen oplever dog, at kan være svært at råbe virksomhederne op. Af samme grund glæder han sig til konferencen, hvor Skandia, Gentofte Sygehus og Arriva lægger deres kort på bordet med hensyn til potentialerne i en aktiv seniorpolitik. Efterfølgende er John Hebo Nielsen selv i panel med Djøf og Forsikring & Pension for at tage tråden op med en debat om, hvordan udviklingen kan støttes og styrkes. Konferencen indledes med gæstetaler og konkrete cases fra seniorernes verden.

På konferencen kan du møde:

 • Hans Toft, borgmester, Gentofte Kommune
 • Preben Herholdt-Rasmussen, frivillig, Frivilligcenter Gentofte
 • Per Stig Møller, bogaktuel med erindringsbogen ”Dage og kampe”
 • Kræn Blume Jensen, forskningschef, ph.d., SFI
 • Poul-Erik Tindbæk, chefkonsulent, ph.d., en3karriere
 • Anne Lund, HR-chef, Skandia
 • Sidsel Rasborg Wied, HR-chef, Gentofte Hospital
 • Marianne Bøttger, Corporate Affairs Director, Arriva
 • Sara Vergo, formand for bestyrelsen, Djøf Offentlig
 • Anne Seiersen, underdirektør, Forsikring & Pension
 • John Hebo Nielsen, formand for bestyrelsen, Frivilligcenter Gentofte

Læs mere om konferencen og tilmeld her: http://www.csr-link.dk/?page_id=1541

Tags: CSR LINK

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere