17.01.2022 | Klima, miljø og energi
Fra flaske til flaske: Nu skal alle Coca-Colas plastflasker være genanvendelige
Coca-Cola Danmark lancerer i 2022 Coca-Cola, Fanta og Sprite i 100 procent genanvendte plastflasker. Initiativet skal være et stort fremskridt i læskedrikgigantens ambition om klimaneutralitet i 2040.
Den grønne Sprite-flasker vil fremover blive byttet ud med en transparent variant, da plasten skal kunne genanvendes på tværs af brands. Foto: Coca-Cola Danmark.
Hen over foråret og sommeren 2022 lancerer Coca-Cola Danmark endnu et initiativ, der skal bane vejen for en grønnere forretning. Virksomhedens brands Coca-Cola, Fanta og Sprite kommer nu på halv liters flasker af 100 procent genanvendt plast (rPET). I dag består de af 50 procent genanvendt plast.
Den ikoniske grønne Sprite-flaske bliver samtidig transparent, så de også kan blive til nye drikkeflasker. Farvet plast er nemlig ikke optimalt til produktion af nye rPET-flasker.
Lanceringen er endnu et skridt i koncernens bæredygtighedsstrategi World Without Waste, der omfatter en række globale mål på tre byggeklodser: design af bæredygtig emballage, indsamling og genbrug af emballage samt partnerskaber.
Læs også: Dansk genanvendelse skal op i gear
De globale mål er blandt andet, at al emballage skal være 100 procent genanvendelig i 2025, og minimum 50 procent af Coca-Cola flasker skal indeholde genanvendt materiale.
”Som den største læskedrikproducent i Danmark og i verden er Coca‑Cola sit ansvar bevidst, og vi har arbejdet målrettet igennem World Without Waste-strategien siden 2018. Vi ønsker at gå forrest i bestræbelserne på at finde mere bæredygtige emballageløsninger”, fortæller Annette Spanggaard, public affairs, kommunikations- og CSR-direktør hos Coca-Cola Danmark.
Ambitionen er et retursystem
Forudsætningen for målet er et slags retursystem, hvor produktion af nye og bæredygtige flasker skal mindske brugen af oprindelig plast og i stedet genanvendes fra brugte flasker, så nye flasker fremstilles af gamle.
Det skal desuden hjælpe på den øvrige returpraksis i Danmark, hvor 92 procent af alle pantflasker og -dåser indleveres.
”Der mangler ifølge Dansk Retursystem 8 procent emballage svarende til hele 125 millioner flasker og dåser. Det er kritisk at få dem retur for at opnå et cirkulært lukket system for drikkeflasker”, siger Annette Spanggaard og fortsætter:
”Vores strategi byder på flere emballagetyper end rPET-flasker for at få vores klimamål. Helt emballageløse systemer, plantebaseret plastmateriale der skal sikre, at rPET-flasker kan recirkuleres gentagne gange, genpåfyldelige flasker samt papirbaserede flasker er også en del af det fremtidige emballagemiks”.
Læs også: Kemikalie-indhold i brugte tekstiler kan hæmme genanvendelse
rPET er en efterspurgt vare
Det langsigtede mål kan dog vise sig som vanskeligt. rPET er nemlig et råmateriale, der findes i knappe mængder, fordi det også anvendes af andre brancher. Det er derfor vigtigt at vide, at enhver flaske, der ikke returneres i pantsystemet, er ubrugelig for drikkevareindustrien.
”For at sikre rPET-leverancerne er det essentielt, at de bliver i pantsystemet. Alle må tage ansvar -forbrugerne såvel som producenterne - for at lukke kredsløbet af vigtig og høj kvalitetsplast til fødevarer. Et cirkulært lukket system er ikke bare en vigtig byggesten i Coca-Colas bæredygtighedsstrategi - men en forudsætning”, siger CSR-direktøren.
- HCL
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Hjælp til grøn omstilling er populær
I næste uge bliver der igen adgang til Erhvervspuljen, hvor man kan søge støtte til grønne energiprojekter.
Klima, miljø og energi

Nu stiller Svanemærket omfattende krav til tekstiler
Flere krav til produktdesign og kemikalier, øget fokus på kvalitet og levetid samt forbud mod afbrænding af usolgte tekstiler. Det er nogle af de tiltag, der er med i Svanemærkets nye krav til tekstiler – og som skal være med til at sikre mere cirkulære tekstiler og dermed også reduceret klimabelastning.
Strategi & ledelse

Et nyt mindset: toppen af Danmarks 10 bæredygtighedsbud
Der var tændt godt op under bæredygtighedsbålet ved VL Døgnet 22. Hundredevis af danske topledere lavede gruppearbejde og valgte 10 overraskende ambitiøse bæredygtighedsbud.
Samfund

Det bliver rigtig dyrt ikke at omstille til nye klimavirkelighed
I en ny rapport fra Deloitte er der regnet på den økonomiske forskel mellem en koordineret indsats i forhold til klimaforandringer og "failure to act". Den er stor. Som i virkelig stor.
Menneskerettigheder

Københavns Kommune rejser millionkrav mod Nemlig.com-ejer
Ifølge en rapport fra Københavns Kommune mangler Intervare, der står bag Nemlig.com, at udbetale et millionstort beløb til sine chauffører – og det kræver kommunen nu, at de skal betale.
Kommunikation

CSR får helt semester på kommunikationsuddannelse på DMJX
Der er efterspørgsel på kommunikatører, der kan kommunikere præcist om f.eks. bæredygtighed. Derfor får et helt semester af DMJX's kommunikationsuddannelse nu samfundsansvar som overordnet tema.