17.01.2022  |  Klima, miljø og energi

Fra flaske til flaske: Nu skal alle Coca-Colas plastflasker være genanvendelige

Coca-Cola Danmark lancerer i 2022 Coca-Cola, Fanta og Sprite i 100 procent genanvendte plastflasker. Initiativet skal være et stort fremskridt i læskedrikgigantens ambition om klimaneutralitet i 2040.

Hen over foråret og sommeren 2022 lancerer Coca-Cola Danmark endnu et initiativ, der skal bane vejen for en grønnere forretning. Virksomhedens brands Coca-Cola, Fanta og Sprite kommer nu på halv liters flasker af 100 procent genanvendt plast (rPET). I dag består de af 50 procent genanvendt plast.

Den ikoniske grønne Sprite-flaske bliver samtidig transparent, så de også kan blive til nye drikkeflasker. Farvet plast er nemlig ikke optimalt til produktion af nye rPET-flasker.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lanceringen er endnu et skridt i koncernens bæredygtighedsstrategi World Without Waste, der omfatter en række globale mål på tre byggeklodser: design af bæredygtig emballage, indsamling og genbrug af emballage samt partnerskaber.

Læs også: Dansk genanvendelse skal op i gear

De globale mål er blandt andet, at al emballage skal være 100 procent genanvendelig i 2025, og minimum 50 procent af Coca-Cola flasker skal indeholde genanvendt materiale.

”Som den største læskedrikproducent i Danmark og i verden er Coca‑Cola sit ansvar bevidst, og vi har arbejdet målrettet igennem World Without Waste-strategien siden 2018. Vi ønsker at gå forrest i bestræbelserne på at finde mere bæredygtige emballageløsninger”, fortæller Annette Spanggaard, public affairs, kommunikations- og CSR-direktør hos Coca-Cola Danmark.

Ambitionen er et retursystem
Forudsætningen for målet er et slags retursystem, hvor produktion af nye og bæredygtige flasker skal mindske brugen af oprindelig plast og i stedet genanvendes fra brugte flasker, så nye flasker fremstilles af gamle.

Det skal desuden hjælpe på den øvrige returpraksis i Danmark, hvor 92 procent af alle pantflasker og -dåser indleveres.

”Der mangler ifølge Dansk Retursystem 8 procent emballage svarende til hele 125 millioner flasker og dåser. Det er kritisk at få dem retur for at opnå et cirkulært lukket system for drikkeflasker”, siger Annette Spanggaard og fortsætter:

”Vores strategi byder på flere emballagetyper end rPET-flasker for at få vores klimamål. Helt emballageløse systemer, plantebaseret plastmateriale der skal sikre, at rPET-flasker kan recirkuleres gentagne gange, genpåfyldelige flasker samt papirbaserede flasker er også en del af det fremtidige emballagemiks”.

Læs også: Kemikalie-indhold i brugte tekstiler kan hæmme genanvendelse

rPET er en efterspurgt vare
Det langsigtede mål kan dog vise sig som vanskeligt. rPET er nemlig et råmateriale, der findes i knappe mængder, fordi det også anvendes af andre brancher. Det er derfor vigtigt at vide, at enhver flaske, der ikke returneres i pantsystemet, er ubrugelig for drikkevareindustrien.

”For at sikre rPET-leverancerne er det essentielt, at de bliver i pantsystemet. Alle må tage ansvar -forbrugerne såvel som producenterne - for at lukke kredsløbet af vigtig og høj kvalitetsplast til fødevarer. Et cirkulært lukket system er ikke bare en vigtig byggesten i Coca-Colas bæredygtighedsstrategi - men en forudsætning”, siger CSR-direktøren.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere