Dansk genanvendelse skal op i gear

Et nyt udspil fra ingeniørforeningen IDA skal mindske Danmarks ressourceforbrug og fremme genanvendelsesmetoder.

Aske Nydam Guldberg, som er tovholder for IDA-ekspertgruppen, mener vi skal fokusere yderligere på, hvad der skal ske med det affald, vi smider ud. Foto: IDA..

29.11.2021

CSR.dk

Hvis genanvendelse for alvor skal bidrage til at mindske Danmarks miljø- og klimaaftryk, skal vi op i et langt højere gear end tilfældet er i dag. Det mener IDA, som i et nyt udspil lancerer 29 anbefalinger, der skal løfte genanvendelsen i Danmark og mindske presset på klodens ressourcer.

Og der er nok at tage fat på, for Danmark indtager en kedelig topplacering i EU, når det gælder mængden af affald pr. indbygger.

”Vi er nødt til at mindske ressourceforbruget. Derfor skal en bred vifte af indsatser sættes i værk - lige fra mere genbrug og forebyggelse af affald til genanvendelse. Men når vi taler genanvendelse, er der behov for at nytænke og udvikle området, så vi får mere kvalitet ud af fremtidens genanvendelse”, siger Aske Nydam Guldberg, der er tovholder for en ekspertgruppe i IDA, som har leveret det faglige udspil til anbefalingerne. 

Overordnet foreslår IDA, at genanvendelse i Danmark bliver forankret i en national handlingsplan, som sigter på at øge kvaliteten af det, der genanvendes.

Læs også: Kemikalie-indhold i brugte tekstiler kan hæmme genanvendelse

”I offentligheden har der været meget fokus på sortering af affaldet, herunder hvor mange spande, man skal have stående derhjemme. Vi vil gerne skærpe fokus på, hvad der skal ske med alt det affald, vi indsamler. Der findes nemlig mange kvaliteter af genanvendelse, hvoraf nogle er bedre end andre. Jo bedre, vi lykkes med at bevare materialet så tæt på sin oprindelige tilstand som muligt - det vi i udspillet kalder højkvalitetsgenanvendelse - jo mere kan vi mindske trækket på nye ressourcer”, fortsætter Aske Nydam Guldberg.

Et centralt element i udspillet er et såkaldt genanvendelseshieraki, som er ekspertgruppens videreudvikling af EU’s affaldshieraki, hvor de danske eksperter har foldet området genanvendelse ud.

I IDA’s version differentieres der mellem fire niveauer af genanvendelse: Fra genanvendelse i høj kvalitet, hvor alle (eller næsten alle) egenskaber bevares, til det laveste niveau, hvor produktets genanvendelighed er gået tabt.

”IDA’s forslag til et genanvendelseshieraki synliggør, at ikke alle former for genanvendelse bidrager til cirkulær økonomi, men i mange tilfælde kun er en kortsigtet løsning. Derfor håber vi, at modellen både kan vejlede interessenter og være styrende for politisk regulering, som fremmer genanvendelse af høj kvalitet”, siger Aske Nydam Guldberg.

Danmark som udviklingslaboratorium
Men ambitionerne rækker videre endnu. Satsningen på optimal genanvendelse skal føre til, at Danmark senest i 2024 bliver et udviklingslaboratorium for højkvalitetsgenanvendelse, lyder en vision i udspillet.

”Det er en skarp tidsplan, ved vi godt. Men hvis vi handler nu, og ikke i morgen, kan vi skabe grundlaget for en ny dansk styrkeposition. For de problemer, vi står med i Danmark, slås man med i hele verden”, siger Aske Nydam Guldberg.

Han peger på, at udviklingsindsatsen særligt skal fokusere på områder, hvor det i dag er svært at genanvende, som for eksempel elektronik og tekstiler. De to produkttyper har desuden det til fælles, at produktionen og forbruget har negativ betydning for natur og miljø og afsætter et stort klimaaftryk på globalt plan.

Læs også: Genanvendelse må ikke blive eneste løsning på plastikproblematikken

Udspillet adresserer derudover en række andre temaer i relation til genanvendelse: Fra produktdesign og data som nøgle til højkvalitetsgenanvendelse, til hvordan vi skaber et marked for genanvendelse, så nye produkter består af genanvendte materialer.

Med afsæt i udspillet vil IDA i den kommende tid præsentere anbefalingerne for politikere og interessenter på affaldsområdet.

”Vi ser frem til dialogen. Jeg ved godt, det er et område, der er talt rigtig meget om, men vi ønsker ikke, det skal blive ved snakken. Derfor kommer vi med konkrete anbefalinger, som politikerne kan tage stilling til. For det sidste - at tage stilling - kommer vi nemlig ikke uden om, hvis vi vil sikre en bæredygtig fremtid”, siger Aske Nydam Guldberg.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online