Fra ord til impact

Eventen Days of Impact bød i går 25 startups indenfor til at pitche og udvikle på deres koncepter, og samtidig være med til at hvordan vi skaber det bedst mulige økosystem for sociale iværksættere, der vil fremme Verdensmålene.

Days of Impact bød på adskillige oplæg og ikke mindst pitches fra de mange indbudte impact startups. Foto: DISIE/Marcus Bichel Lindegaard.

03.10.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Arrangementet blev organiseret af DISIE - Danish Institute for Sustainable Innovation and Entrepreneurship, der er sat i verden for at hjælpe netop sociale iværksættere med at bevæge sig fra idé til virkelighed, og det var da også omdrejningspunktet for gårsdagens sammenkomst.

DISIE beskriver selv begivenheden som ’en hybrid mellem en workshop, en konference og en case competition’, det med en pengepræmie på højkant, som de 25 indbudte sociale iværksættere og impact startups konkurrerede om gennem pitches overfor både hinanden og ikke mindst forskellige dommere.

Derudover var der et gennemgående fokus på økosystemet omkring iværksætterne, som man fra DISIEs side ser som meget afgørende.

“Det er afgørende at skabe de bedste forudsætninger for bæredygtige iværksættere i Danmark, så de kan skabe og udvikle nutidens og fremtidens bæredygtige forretningsmodeller og løsninger på samfundets udfordringer. Her spiller økosystemet omkring iværksætterne en afgørende rolle", siger adm. direktør og stifter af DISIE, Anne Katrine Heje Larsen, og fortsætter:

"Økosystemet er broen mellem iværksætterne og investorer, forretningsudviklere, uddannelsesinstitutioner, kommuner, fonde og virksomheder. Kun ved at bygge denne bro og skabe løsninger på tværs når vi i mål med den bæredygtige omstilling.”

”Der er startups med fokus på alle 17 Verdensmål, der har brug for opskalering, så det handler egentlig ”bare” om at vælge”, sagde Lars Jannick Johansen fra Den Sociale Kapitalfond. Foto: DISIE/Marcus Bichel Lindegaard.

Med til eventen var også partnere som bl.a. Industriens Fond, Deloitte, Carlsberg, Københavns Kommune, Innomap og Den Sociale Kapitalfond. Sidstnævnte var repræsenteret ved managing partner Lars Jannick Johansen, der fra den lille scene fortalte om, hvorfor og hvordan, man kan investere i impact.

”Grundlæggende ser jeg tre årsager til, at man som virksomhed eller privatperson i dag kan have et ønske om at investere i en impact startup”, forklarede han og fortsatte:

”For det første handler det om jagten på noget der giver mening, og som gør, at man føler, at man gør en forskel med sit liv og sine midler. For det andet giver det meget bedre kommerciel mening nu end for 10 år siden, og for det tredje, så handler det om at håndtere klimaforandringerne, som er blevet en uundgåelig dagsorden.”

Så er det næste spørgsmål selvfølgelig hvem i den jungle af startups, der efterhånden er opstået, som man skal sætte sine penge i. Her gælder det ifølge Lars Jannick Johansen om at undersøge markedet og finde ud af, hvor man selv bedst kan være med til at gøre en forskel.

”Der er 17 Verdensmål, og der er startups, projekter og små virksomheder, som fokuserer på dem alle sammen, og som har brug for opskalering, så det handler egentlig ”bare” om at vælge. Der mener jeg så, at man skal prøve at balancere den rigtige type kapital med den rette type behov, så man kan skabe det, vi kalder ’additionality’, altså forandring, der ellers ikke var sket uden en given investering”, sagde han.

Be Resourceful, der udvikler materialepas til byggematerialer, som gennem realtime data kan være med til at skabe cirkulær økonomi i byggebranchen, løb med førstepræmien på 35.000 kr. Foto: DISIE/Marcus Bichel Lindegaard.

Pengepræmier til materialepas, kaffegrums og biotekstiler
Generelt pegede Lars Jannick Johansen i den forbindelse på behovet for ”filantropisk og tålmodig kapital”, altså langsigtede investeringer/investorer, der accepterer at ting tager tid.

Den slags midler håbede de mange startups, der brugte dagen på at præsentere deres mere eller mindre udviklede forretningsmodeller for tilhørerne, givetvis også på at tiltrække. For tre af dem lykkedes det i et vist omfang på dagen, i det der med støtte fra One Life Foundation blev uddelt pengepræmier til de tre bedste koncepter.

Læs også: Milliardfonde stiller større krav til investeringer

Førstepræmien på 35.000 kr. gik til Be Resourceful, der udvikler materialepas til byggematerialer, som gennem realtime data kan være med til at skabe cirkulær økonomi i byggebranchen. Andenpladsen og 15.000 kr. blev tildelt Kaffe Bueno, der genbruger kaffegrums fra bl.a. hoteller og restauranter til eksempelvis skønhedsprodukter, hvilket sparer store mængder CO2, mens The Apple Girl, der upcycler madaffald til at lave bionedbrydelige tekstiler, tog sig af tredjepladsen og 10.000 kr.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J