Fremtiden for plast er biobaseret
Efterspørgslen på vedvarende ressourcer stiger, men trods voksende efterspørgsel udgør bioplast fortsat kun mindre end 1 % af de 300 millioner ton plast, der produceres på verdensplan. Artiklen giver et indblik i bioplastens verden.
Begrænsede ressourcer og et stigende befolkningstal i verden giver anledning til at afsøge nye måder at leve og udvikle samfundet på. Dette gælder privat såvel som i industrien, hvor anvendelsen af biobaserede produkter i høj grad testes og udvikles. For eksempel bruges mælkebøtter, glukose og træaffald som supplement til råolie.
På verdensplan får bæredygtighed og genbrugsmaterialer mere og mere opmærksomhed og efterspørgslen på vedvarende ressourcer stiger. Men trods voksende efterspørgsel udgør bioplast fortsat kun mindre end 1% af de 300 millioner ton plast, der produceres på verdensplan hvert år. Der er i høj grad brug for, at industrien afsøger, tester og udvikler nye metoder samt finder alternative materialer som supplement til syntetisk plast og syntetisk gummi for at sikre en mere bæredygtig fremtid.
"Vi ser en stigende efterspørgsel på bio-baserede produkter, som vi imødekommer med nye teknologier og innovationer. Samtidig udvider vi vores portefølje af biologisk nedbrydelige materialer," siger Mark Meier, Vice President Nordic/Baltic hos BASF
Morgendagens produkter skal laves af vedvarende ressourcer
Omkring 100 år efter opfindelsen af den første fuldstændig syntetiske plast Bakelite, efterfulgt af tusindvis af andre typer plast, har forskere og producenter nu øjnene rettet helt nye steder, når de skal udvikle plastprodukter i høj kvalitet, men i naturlige, genanvendelige eller bionedbrydelige materialer.
Mange af verdens største virksomheder viser et stort engagement i bæredygtighedens navn. Fra 2020 ønsker IKEA fx at fremstille alle sine plastprodukter – herunder bæretasker, legetøj og opbevaringsbokse – af vedvarende eller genanvendt materiale. IKEAs kendte blå multi-bærepose FRAKTA, som betyder ’at transportere’ på svensk, er på nuværende tidspunkt lavet af oliebaseret plast.
Den ikoniske bærepose er stor, robust og enkel. Af samme årsag kan den anvendes til mange ting i dagligdagen herunder, vasketøj, pantflasker, opbevaring, som indkøbsnet eller alternativ rejsetaske. Ligeledes finder man rigtig mange af IKEAs opbevaringskasser og køkkenredskaber i husholdningen i mange hjem.
Det bliver dog ikke en nem opgave at fremstille alle disse plastprodukter i genanvendte materialer. Alle produkter der bruges til madlavning, madpakning, legetøj til børn og opbevaringskasser, skal overholde en række fødevaregodkendelser. Dette betyder, at de nuværende genanvendte plastmaterialer vi ser i dag, ikke er en mulighed. Der er brug for alternativer.
”Vi forsøger at erstatte oliebaseret plast med vedvarende råmaterialer. Dette kan betyde 100 procent biobaserede polymer såsom polyactid eller andre kombinationer af biobaserede materialer. I nogle tilfælde kan kombinationer med oliebaseret plast være et muligt første skridt,” forklarer Puneet Trehan, Material Innovation and Development Leader hos IKEA. ”Det indledende mål er en biobaseret andel på 40 til 60 procent,” siger han.
LEGO har også plast på agendaen. De har udtalt, at deres plastbyggeklodser skal produceres i alternative materialer i 2030. Således annoncerede LEGO i 2015 en investering på 135 millioner Euro til at oprette deres eget Sustainable Materials Center.
I 2009 lancerede Coca-Cola deres PlantBottleTM teknologi og kort efter blev teknologien tilgængelig for andre store virksomheder, for eksempel ketchupproducent H.J. Heinz og Ford Motor Company. Flasken blev indledningsvis produceret af 30 % plantebaseret materiale, men Coca-Colas mål er at producere the PlantBottle udelukkende ved brug af vedvarende ressourcer inden for de næste ti år.
Ikke al bioplast er bionedbrydeligt
Der er forskel på biobaseret og bionedbrydeligt. Dette kan være svært at gennemskue for forbrugerne. Biobaseret plast er lavet af genanvendelige råmaterialer og er ikke nødvendigvis bionedbrydeligt, men kan være det. Det kan være lige så langtidsholdbart som konventionel plast. På den anden side kan plast produceret af råolie eller naturgas være bionedbrydeligt.
Graden af hvor bionedbrydeligt plast er, afhænger mere af molekylestrukturen i plasten end det råmateriale, der er anvendt til at lave det. Plast produceret af råolie kan efter en periode under en specifik temperatur, oxygen, de rette fugtighedsomstændigheder og ved hjælp fra mikroorganismer blive omdannet til vand, CO2 og biomasse.
Bionedbrydelig plast anvendes blandt andet i affaldsposer og i materialefilm til landbruget. BASFs kompostérbare plast ecovio® viser for eksempel sine fordele i den kinesiske landbrugssektor. I Kina er den konventionelle plast til landbrug fremstillet af ikke-bionedbrydelig polyethylen plast et alvorligt miljøproblem. Filmen hjælper planterne med at vokse ved at holde varme og fugt i jorden, men filmen efterlades i små, tynde strimler på markerne. Når marken pløjes, forhindrer plaststykkerne endda også rodvækst og giver dermed et lavere udbytte fremover.
Landmænd, der har skiftet til at bruge bionedbrydelig materialefilm fremstillet af ecovio, har været i stand til at øge deres udbytte igen, for plasten som kan pløjes ned i jorden, forsvinder fuldstændigt og skaber ikke yderligere udfordringer for miljøet.
Udviklingen af bioplast vil stige markant
Flere og flere forbrugere efterspørger bio-baserede produkter og selvom bioplast fortsat repræsenterer en meget lille del af det globale marked, forventes en stigning på 25% de næste fem år ifølge tal fra industriorganisationen European Bioplastics. Dette skyldes en øget efterspørgsel på bæredygtige produkter både fra forbrugere og brands, stærkere politisk støtte af bioøkonomien og den vedvarende indsats fra bioplastindustrien til udvikling af innovative materialer og teknologier.
Ændringen vil ikke ske fra dag til dag, og det vil kræve større samarbejder end hidtil set på tværs af en lang række industrier og sektorer at udvikle de mest ressourceeffektive biobaserede løsninger. Ændrer vi ikke vores forbrug af traditionel plast, vil 15% af CO2 udledningen i år 2050 komme fra plastik.
Men uanset tempoet er den globale opmærksomhed og efterspørgsel på biobaserede produkter et stort skridt på vejen mod en mere bæredygtig fremtid.
Læs mere om bæredygtighed og cirkulær økonomi i industrien i BASF's magasin.