Fremtidens bæredygtige højhus er af træ

Flere og flere byer rundt om i verden er ved at få øjnene op for højhusbyggerier i træ, som på flere områder er et meget klimavenligt materiale. Herhjemme er vi bagud, men en ny projektgruppe kan måske give udviklingen et skub.

Træhøjhuset HSB 2023 i Stockholm vil med 34 etager blive verdens højeste af sin slags - hvis det altså ikke bliver overhalet indenom inden da. Illustration: C.F. Møller.

01.02.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Højhuse er generelt ikke noget, der for alvor præger billedet i særlig mange danske byer, og da slet ikke højhuse opført i træ. Men nu skal en ny, bred projektgruppe i løbet af 2016 kortlægge fordele, ulemper og løsninger i forhold til at bruge træ som materiale til at bygge i højden med. Det skriver Dagens Byggeri.

Læs også: Lene Espersen: Vi halter bagefter med det bæredygtige byggeri

Mange steder i udlandet har man nemlig fået øje på de mange klimamæssige fordele, der er forbundet med at bruge et grundlæggende naturligt byggemateriale som træ. Det forklarer Finn Larsen, senioringeniør i Rambøll, en af erhvervspartnerne i projektet, i en pressemeddelelse.

”Træ er primært smart af to årsager. Det er bæredygtigt, fordi det binder CO2, og så er det lettere end andre byggematerialer. De to ting tilsammen gør det ekstremt interessant for et moderne samfund at bruge træ til at bygge i højden”, siger han.

Den lave vægt giver ikke alene flere byggetekniske muligheder i forhold til at bygge oven på eksisterende bygninger, men også fordele i transportfasen, fordi der kan medtages større mængder ad gangen.

Flere træhøjhuse på vej – i udlandet
En af de hjemlige virksomheder, der er ved at tage trætankerne til sig, er arkitektfirmaet C.F. Møller, hvis svenske afdeling er blevet en del af en tværfaglig forskergruppe, der skal udvikle praktisk gennemførlige løsninger til træhøjhuse over 20 etager. Under navnet ’Tall Timber Buildings – Concept studies’ skal gruppen blandt andet undersøge livscyklus-perspektivet i en træbygning, og forventningerne til resultaterne er gode.

”Vi tror på, at massive trækonstruktioner giver byplanlæggere, arkitekter og designere store muligheder for at udvikle nyskabende og bæredygtig arkitektur”, siger arkitekt og studioleder i Stockholm, Ola Jonsson, der repræsenterer C.F. Møller i projektet.

Hans tegnestue barsler med det, der med 34 etager vil blive verdens højeste træhus, HSB 2023 i Stockholm, og som navnet antyder skal stå færdigt i 2023. Huset vil godt nok få en stabiliserende kerne i beton, men derudover vil alt andet være i massivt træ, hvilket ikke alene er miljøvenligt, men også skal skabe et behageligt og sundt indeklima.

Verdens højeste træhus er pt. også beliggende i Skandinavien, nærmere bestemt i Bergen, hvor er 14 etager og 51 meter højt lejlighedsbyggeri blev indviet i december sidste år. Et vigtigt aspekt i denne sammenhæng er, at konstruktionen er opført med træ fra bæredygtigt skovbrug, i dette tilfælde certificeret af ordningen PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification).

Den norske verdensrekord er dog på lånt tid. Den canadiske storby Vancouver er således ved at opføre et 18-etagers træhøjhus med studieboliger i tilknytning til byens universitet. Bygningen skal efter planen stå færdig i september 2017. Og i London har et et arkitektfirma fremlagt en forslag om en decideret træskyskraber på omkring 300 meter. Realiseringen af det projektet er dog indtil videre usikker.

Håber erfaringer kan bruges i Danmark
For Rambølls vedkommende arbejder man med træhøjhuse flere steder i Skandinavien, og her er det ifølge Finn Larsen selskabets håb, at ”… udnytte de erfaringer, som vi har opsamlet i udlandet, til også at få sat skub i en bredere anvendelse af træ i byggeriet i Danmark.”

Læs også: FSC bedst til certificering af træ

Den danske projektgruppe er et såkaldt InnoBYG-spireprojekt med støtte fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen. Udover Rambøll består gruppen af Teknologisk Institut, DTU, DBI, NCC, Lejerbo, EASV, Dansk Træforening, DI BYG, Træ- og Møbelindustrien, Træinformation, Dansk Byggeri, Frøslev Træ, CBI Danmark, Flexwood, Annebergs Limtræ, Boen Danmark, Burnblock og Promat.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart