Fremtidens bæredygtige højhus er af træ

Flere og flere byer rundt om i verden er ved at få øjnene op for højhusbyggerier i træ, som på flere områder er et meget klimavenligt materiale. Herhjemme er vi bagud, men en ny projektgruppe kan måske give udviklingen et skub.

Træhøjhuset HSB 2023 i Stockholm vil med 34 etager blive verdens højeste af sin slags - hvis det altså ikke bliver overhalet indenom inden da. Illustration: C.F. Møller.

01.02.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Højhuse er generelt ikke noget, der for alvor præger billedet i særlig mange danske byer, og da slet ikke højhuse opført i træ. Men nu skal en ny, bred projektgruppe i løbet af 2016 kortlægge fordele, ulemper og løsninger i forhold til at bruge træ som materiale til at bygge i højden med. Det skriver Dagens Byggeri.

Læs også: Lene Espersen: Vi halter bagefter med det bæredygtige byggeri

Mange steder i udlandet har man nemlig fået øje på de mange klimamæssige fordele, der er forbundet med at bruge et grundlæggende naturligt byggemateriale som træ. Det forklarer Finn Larsen, senioringeniør i Rambøll, en af erhvervspartnerne i projektet, i en pressemeddelelse.

”Træ er primært smart af to årsager. Det er bæredygtigt, fordi det binder CO2, og så er det lettere end andre byggematerialer. De to ting tilsammen gør det ekstremt interessant for et moderne samfund at bruge træ til at bygge i højden”, siger han.

Den lave vægt giver ikke alene flere byggetekniske muligheder i forhold til at bygge oven på eksisterende bygninger, men også fordele i transportfasen, fordi der kan medtages større mængder ad gangen.

Flere træhøjhuse på vej – i udlandet
En af de hjemlige virksomheder, der er ved at tage trætankerne til sig, er arkitektfirmaet C.F. Møller, hvis svenske afdeling er blevet en del af en tværfaglig forskergruppe, der skal udvikle praktisk gennemførlige løsninger til træhøjhuse over 20 etager. Under navnet ’Tall Timber Buildings – Concept studies’ skal gruppen blandt andet undersøge livscyklus-perspektivet i en træbygning, og forventningerne til resultaterne er gode.

”Vi tror på, at massive trækonstruktioner giver byplanlæggere, arkitekter og designere store muligheder for at udvikle nyskabende og bæredygtig arkitektur”, siger arkitekt og studioleder i Stockholm, Ola Jonsson, der repræsenterer C.F. Møller i projektet.

Hans tegnestue barsler med det, der med 34 etager vil blive verdens højeste træhus, HSB 2023 i Stockholm, og som navnet antyder skal stå færdigt i 2023. Huset vil godt nok få en stabiliserende kerne i beton, men derudover vil alt andet være i massivt træ, hvilket ikke alene er miljøvenligt, men også skal skabe et behageligt og sundt indeklima.

Verdens højeste træhus er pt. også beliggende i Skandinavien, nærmere bestemt i Bergen, hvor er 14 etager og 51 meter højt lejlighedsbyggeri blev indviet i december sidste år. Et vigtigt aspekt i denne sammenhæng er, at konstruktionen er opført med træ fra bæredygtigt skovbrug, i dette tilfælde certificeret af ordningen PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification).

Den norske verdensrekord er dog på lånt tid. Den canadiske storby Vancouver er således ved at opføre et 18-etagers træhøjhus med studieboliger i tilknytning til byens universitet. Bygningen skal efter planen stå færdig i september 2017. Og i London har et et arkitektfirma fremlagt en forslag om en decideret træskyskraber på omkring 300 meter. Realiseringen af det projektet er dog indtil videre usikker.

Håber erfaringer kan bruges i Danmark
For Rambølls vedkommende arbejder man med træhøjhuse flere steder i Skandinavien, og her er det ifølge Finn Larsen selskabets håb, at ”… udnytte de erfaringer, som vi har opsamlet i udlandet, til også at få sat skub i en bredere anvendelse af træ i byggeriet i Danmark.”

Læs også: FSC bedst til certificering af træ

Den danske projektgruppe er et såkaldt InnoBYG-spireprojekt med støtte fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen. Udover Rambøll består gruppen af Teknologisk Institut, DTU, DBI, NCC, Lejerbo, EASV, Dansk Træforening, DI BYG, Træ- og Møbelindustrien, Træinformation, Dansk Byggeri, Frøslev Træ, CBI Danmark, Flexwood, Annebergs Limtræ, Boen Danmark, Burnblock og Promat.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet