14.09.2021 | Klima, miljø og energi
Fremtidens byer kan være fuldstændig fossilfrie
Verdens byer sluger energi og udleder massive mængder CO2. Men der kan være gode muligheder for at gøre verdens byer fuldstændig fossilfri, mener DTU-professor.
Hele 55 procent af verdens befolkninger bor allerede i byer – et tal, der kun vil stige. FN forudser, at det kan komme helt op på 70 procent når vi runder år 2050. Derfor forurener byerne også en hel del. Faktisk kommer to tredjedele af verdens samlede CO2-udledninger fra byer, og derfor kræver det omfattende implementeringer, tiltag og eksekveringer, hvis man skal nedsætte forureningen. Det skriver Verdens Bedste Nyheder.
Det kan der imidlertid være gode muligheder for, hvis man spørger professor Henrik Madsen, som også er sektionsleder på Institut for Matematik og Computer Science på DTU, og leder af forskningsprojektet CITIES.
Læs også: Fragttrafik på el i byerne kan give markante CO2-reduktioner
”Vi har allerede teknologierne til, at vi relativt nemt og hurtigt kan gøre byerne stort set fossilfrie”, siger han.
CITIES står for ’Center for IT-Intelligent Energy Systems in Cities’ – et projekt, der undersøger, hvordan vi kan opnå fossilfri byer, som hverken bruger på fossile brændstoffer på fx el og transport. Projektet startede i 2014 og viser tilsyneladende, at Henrik Madsen har belæg for sin optimisme.
”I januar 2014 blev det påvist, at hele elforbruget i flere dage kunne dækkes udelukkende af vedvarende energi. Her dækkede vindenergien op til 120 procent af Danmarks elforbrug. Der er selvfølgelig stadig et stykke vej, før vi kan sikre vedvarende energi hele året rundt, men det er bestemt muligt”, siger Henrik Madsen til magasinet Dynamo.
Læs også: Brancheorganisation: Hold klimabelastende personbiler ude af Danmarks største byer
Også det internationale samarbejde The Coalition for Urban Transitions, vurderer, at man kan mindske byernes CO2-udledninger med 90 procent inden 2050 ved brug for allerede-eksisterende teknologier. Og Henrik Madsen har flere forslag til, hvordan man kan starte den grønne omstilling i byerne.
Det omhandler blandt andet at nedsætte prisen på grøn strøm, smartstyring af elforbrug, endnu større produktion af vind- og solenergi, øget fokus på transport, der ikke kører på fossile brændstoffer samt klimaeffektivisering af byens bygninger.
- HCL
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Menneskerettigheder

Migrantarbejdere i Qatar bør have del i overskuddet fra VM
Trods visse forbedringer over de sidste 10 år, bør Fifa give milliarder i kompensation til migrantarbejdere i Qatar efter VM er gennemført.
Strategi & ledelse

Telia åbner for salg af brugte mobiler
I et nyt koncept kan forbrugere nu få mulighed for at aflevere og købe brugte mobiler. Konceptet er både en fordel for kunden og kloden, mener direktør.
Samfund

Danmark skal vise klimavejen for 100 europæiske storbyer
BLOX og Dansk Industri skal - sammen med et konsortium af danske og europæiske partnere – være med til at finde løsninger, som 100 storbyer kan trække på.
Klima, miljø og energi

Råd: Alle virksomheder bør lave klimaregnskaber
Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål har netop offentliggjort syv råd, der blandt andet opfordrer alle virksomheder til at opgøre og rapportere klimaaftryk. Kravet vil alligevel komme fra andre aktører, mener formand for FSR.
Klima, miljø og energi

Havvind skal levere halvdelen af EU's grønne energi
Den nye Esbjerg-erklæring, der skal gøre Nordsøen til et grønt kraftcenter, er en prægtig plan, og den bakkes op af endnu større planer fra EU. Nu skal de bare udføres.
Strategi & ledelse

Ledere er afgørende for den grønne omstilling
Danmark kommer ikke i mål med grøn omstilling uden ledere, lyder det fra eksperter, ledere og politikere, der har bidraget til publikationen ”Klima kræver ledelse”, som organisationen "Lederne" sendte ud i verden i denne uge.