14.09.2021  |  Klima, miljø og energi

Fremtidens byer kan være fuldstændig fossilfrie

Verdens byer sluger energi og udleder massive mængder CO2. Men der kan være gode muligheder for at gøre verdens byer fuldstændig fossilfri, mener DTU-professor.

Hele 55 procent af verdens befolkninger bor allerede i byer – et tal, der kun vil stige. FN forudser, at det kan komme helt op på 70 procent når vi runder år 2050. Derfor forurener byerne også en hel del. Faktisk kommer to tredjedele af verdens samlede CO2-udledninger fra byer, og derfor kræver det omfattende implementeringer, tiltag og eksekveringer, hvis man skal nedsætte forureningen. Det skriver Verdens Bedste Nyheder.

Det kan der imidlertid være gode muligheder for, hvis man spørger professor Henrik Madsen, som også er sektionsleder på Institut for Matematik og Computer Science på DTU, og leder af forskningsprojektet CITIES.

Læs også: Fragttrafik på el i byerne kan give markante CO2-reduktioner

”Vi har allerede teknologierne til, at vi relativt nemt og hurtigt kan gøre byerne stort set fossilfrie”, siger han.

CITIES står for ’Center for IT-Intelligent Energy Systems in Cities’ – et projekt, der undersøger, hvordan vi kan opnå fossilfri byer, som hverken bruger på fossile brændstoffer på fx el og transport. Projektet startede i 2014 og viser tilsyneladende, at Henrik Madsen har belæg for sin optimisme.

”I januar 2014 blev det påvist, at hele elforbruget i flere dage kunne dækkes udelukkende af vedvarende energi. Her dækkede vindenergien op til 120 procent af Danmarks elforbrug. Der er selvfølgelig stadig et stykke vej, før vi kan sikre vedvarende energi hele året rundt, men det er bestemt muligt”, siger Henrik Madsen til magasinet Dynamo.

Læs også: Brancheorganisation: Hold klimabelastende personbiler ude af Danmarks største byer

Også det internationale samarbejde The Coalition for Urban Transitions, vurderer, at man kan mindske byernes CO2-udledninger med 90 procent inden 2050 ved brug for allerede-eksisterende teknologier. Og Henrik Madsen har flere forslag til, hvordan man kan starte den grønne omstilling i byerne.

Det omhandler blandt andet at nedsætte prisen på grøn strøm, smartstyring af elforbrug, endnu større produktion af vind- og solenergi, øget fokus på transport, der ikke kører på fossile brændstoffer samt klimaeffektivisering af byens bygninger.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere