Fremtidens byer kan være fuldstændig fossilfrie

Verdens byer sluger energi og udleder massive mængder CO2. Men der kan være gode muligheder for at gøre verdens byer fuldstændig fossilfri, mener DTU-professor.

I år 2050 vil 70 procent af verdens befolkning bo i byer, vurderer FN. Arkivfoto..

14.09.2021

CSR.dk

Hele 55 procent af verdens befolkninger bor allerede i byer – et tal, der kun vil stige. FN forudser, at det kan komme helt op på 70 procent når vi runder år 2050. Derfor forurener byerne også en hel del. Faktisk kommer to tredjedele af verdens samlede CO2-udledninger fra byer, og derfor kræver det omfattende implementeringer, tiltag og eksekveringer, hvis man skal nedsætte forureningen. Det skriver Verdens Bedste Nyheder.

Det kan der imidlertid være gode muligheder for, hvis man spørger professor Henrik Madsen, som også er sektionsleder på Institut for Matematik og Computer Science på DTU, og leder af forskningsprojektet CITIES.

Læs også: Fragttrafik på el i byerne kan give markante CO2-reduktioner

”Vi har allerede teknologierne til, at vi relativt nemt og hurtigt kan gøre byerne stort set fossilfrie”, siger han.

CITIES står for ’Center for IT-Intelligent Energy Systems in Cities’ – et projekt, der undersøger, hvordan vi kan opnå fossilfri byer, som hverken bruger på fossile brændstoffer på fx el og transport. Projektet startede i 2014 og viser tilsyneladende, at Henrik Madsen har belæg for sin optimisme.

”I januar 2014 blev det påvist, at hele elforbruget i flere dage kunne dækkes udelukkende af vedvarende energi. Her dækkede vindenergien op til 120 procent af Danmarks elforbrug. Der er selvfølgelig stadig et stykke vej, før vi kan sikre vedvarende energi hele året rundt, men det er bestemt muligt”, siger Henrik Madsen til magasinet Dynamo.

Læs også: Brancheorganisation: Hold klimabelastende personbiler ude af Danmarks største byer

Også det internationale samarbejde The Coalition for Urban Transitions, vurderer, at man kan mindske byernes CO2-udledninger med 90 procent inden 2050 ved brug for allerede-eksisterende teknologier. Og Henrik Madsen har flere forslag til, hvordan man kan starte den grønne omstilling i byerne.

Det omhandler blandt andet at nedsætte prisen på grøn strøm, smartstyring af elforbrug, endnu større produktion af vind- og solenergi, øget fokus på transport, der ikke kører på fossile brændstoffer samt klimaeffektivisering af byens bygninger.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V