06.04.2021 | Klima, miljø og energi
Fremtidens kød skal laves i laboratorie, mener forskere
To fødevareforskere peger på fem alternativer til kød. Blandt andet kunstigt kød spåes at kunne vinde indpas på fremtidens tallerken.
Mange klimaforskere mener, at der spises for meget kød i Danmark og regeringen bakker op med eksempelvis de nye klimavenlige kostråd.
Avisen Danmark har talt med de to fødevare-forskere, Cecilie Wirenfeldt og Margrethe Therkildsen fra henholdsvis DTU Fødevareinstituttet og Aarhus Universitets Institut for Fødevarer, om fremtidens kødalternativer.
De peger på fem muligheder, der skal få os danskere til at spise mindre kød samtidig med, at vi får de vitaminer, mineraler og proteiner, vi har brug for.
1. Tang
Visse typer tang har den egenskab at det indeholder masser af frie aminosyrer, og kan derfor have den umami-smag, som mange savner, når kødet udelades. Noget kan ligefrem smage af bacon, fortæller Cecilie Wirenfeldt
2. Insekter og orme
Jo mindre dyr des mindre klimapåvirkning. De små kryb vokser hurtigt og er energieffektive.
3. Laboratoriekød
I et laboratorie kan kødet fra ét dyr blive til 250 gange mere.
”Vi tager en muskel fra et dyr, der bliver slagtet. Herfra isolerer vi stamceller, som vi i petriskåle behandler på en måde, så de begynder at udvikle sig til muskelfibre. Så vokser muskelfibrene. I fremtiden vil det ske i store tanke - såkaldte bioreaktorer - og på et tidspunkt vil man i princippet kunne høste kød”, fortæller Margrethe Therkildsen.
Teknologien er dog indtil videre svær at skalere op.
Læs også: Meyers sætter ambitiøse klimamål og lancerer B2B-vendt klimamålingsværktøj
4. Bælgfrugter
Folk kender dem, de har et højt proteinindhold og har allerede vundet indpas i alt fra bøffer til spaghetti ’bolo-linse’.
5. CO2-kød
Det amerikanske firma Air Protein kan hive CO2 ud af luften og omdanne det til protein. Proteiner der efterfølgende kan bruges til at lave kunstigt kød. Man kender dog endnu ikke det samlede klimaaftryk for denne proces.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Første bilproducent tilslutter sig SteelZero-initiativet
SteelZero er et initiativ taget af Climate Group og ResponsibleSteel, som Volvo Cars nu tilslutter sig som den første bilproducent. Det er ikke Volvos første skridt i udviklingen af udvikle fossilfri stål, men initiativet skal sætte ekstra skub på arbejdet.