06.04.2021 | Klima, miljø og energi
Fremtidens kød skal laves i laboratorie, mener forskere
To fødevareforskere peger på fem alternativer til kød. Blandt andet kunstigt kød spåes at kunne vinde indpas på fremtidens tallerken.
Mange klimaforskere mener, at der spises for meget kød i Danmark og regeringen bakker op med eksempelvis de nye klimavenlige kostråd.
Avisen Danmark har talt med de to fødevare-forskere, Cecilie Wirenfeldt og Margrethe Therkildsen fra henholdsvis DTU Fødevareinstituttet og Aarhus Universitets Institut for Fødevarer, om fremtidens kødalternativer.
De peger på fem muligheder, der skal få os danskere til at spise mindre kød samtidig med, at vi får de vitaminer, mineraler og proteiner, vi har brug for.
1. Tang
Visse typer tang har den egenskab at det indeholder masser af frie aminosyrer, og kan derfor have den umami-smag, som mange savner, når kødet udelades. Noget kan ligefrem smage af bacon, fortæller Cecilie Wirenfeldt
2. Insekter og orme
Jo mindre dyr des mindre klimapåvirkning. De små kryb vokser hurtigt og er energieffektive.
3. Laboratoriekød
I et laboratorie kan kødet fra ét dyr blive til 250 gange mere.
”Vi tager en muskel fra et dyr, der bliver slagtet. Herfra isolerer vi stamceller, som vi i petriskåle behandler på en måde, så de begynder at udvikle sig til muskelfibre. Så vokser muskelfibrene. I fremtiden vil det ske i store tanke - såkaldte bioreaktorer - og på et tidspunkt vil man i princippet kunne høste kød”, fortæller Margrethe Therkildsen.
Teknologien er dog indtil videre svær at skalere op.
Læs også: Meyers sætter ambitiøse klimamål og lancerer B2B-vendt klimamålingsværktøj
4. Bælgfrugter
Folk kender dem, de har et højt proteinindhold og har allerede vundet indpas i alt fra bøffer til spaghetti ’bolo-linse’.
5. CO2-kød
Det amerikanske firma Air Protein kan hive CO2 ud af luften og omdanne det til protein. Proteiner der efterfølgende kan bruges til at lave kunstigt kød. Man kender dog endnu ikke det samlede klimaaftryk for denne proces.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Strategi & ledelse

Når familien ejer er fokus på klima lavt
Familieejede virksomheder mærker ikke presset fra investorer og nøler derfor med klimaindsatsen.
Strategi & ledelse

Nye medlemmer i Danmarks største partnerskab for CSR-rådgivning
Markedet for CSR-rådgivning vokser på både udbuds- og efterspørgselsssiden. Med nye medlemmer er partnerskabet CSR Advisors nu Danmarks største rådgiver enhed med fokus udelukkende på bæredygtighed og CSR.
Medarbejder

Konsulentbranchen har svært ved at tiltrække og fastholde kvinderne
Kun 36 procent af konsulentposterne i de danske konsulentbureauer er besat af kvinder. Den skævvridning skal der gøres op med, mener flere konsulenthuse.
Klima, miljø og energi

Novozymes arbejder intenst på løbende at optimere deres energiforbrug
Hos den energitunge enzymkæmpe ligger løbende CO2-reduktion højt på agendaen - men det skal give mening både for klima og bundlinje.
Klima, miljø og energi

Hvordan bidrog finanssektoren til den grønne omstilling i 2020?
Redegørelse, som Finans Danmarks lancerede i går, fremviser nogle af de mange grønne resultater, som finanssektoren har bidraget med i 2020.
Strategi & ledelse

Bankrådgivere skal kunne vejlede kunder i bæredygtighed
Ny klimauddanelse skal sikre højt vidensniveau indenfor bæredygtighed blandt erhvervsrådgivere og privatrådgivere i banksektoren.