Fremtidens kød skal laves i laboratorie, mener forskere
To fødevareforskere peger på fem alternativer til kød. Blandt andet kunstigt kød spåes at kunne vinde indpas på fremtidens tallerken.
Mange klimaforskere mener, at der spises for meget kød i Danmark og regeringen bakker op med eksempelvis de nye klimavenlige kostråd.
Avisen Danmark har talt med de to fødevare-forskere, Cecilie Wirenfeldt og Margrethe Therkildsen fra henholdsvis DTU Fødevareinstituttet og Aarhus Universitets Institut for Fødevarer, om fremtidens kødalternativer.
De peger på fem muligheder, der skal få os danskere til at spise mindre kød samtidig med, at vi får de vitaminer, mineraler og proteiner, vi har brug for.
1. Tang
Visse typer tang har den egenskab at det indeholder masser af frie aminosyrer, og kan derfor have den umami-smag, som mange savner, når kødet udelades. Noget kan ligefrem smage af bacon, fortæller Cecilie Wirenfeldt
2. Insekter og orme
Jo mindre dyr des mindre klimapåvirkning. De små kryb vokser hurtigt og er energieffektive.
3. Laboratoriekød
I et laboratorie kan kødet fra ét dyr blive til 250 gange mere.
”Vi tager en muskel fra et dyr, der bliver slagtet. Herfra isolerer vi stamceller, som vi i petriskåle behandler på en måde, så de begynder at udvikle sig til muskelfibre. Så vokser muskelfibrene. I fremtiden vil det ske i store tanke - såkaldte bioreaktorer - og på et tidspunkt vil man i princippet kunne høste kød”, fortæller Margrethe Therkildsen.
Teknologien er dog indtil videre svær at skalere op.
Læs også: Meyers sætter ambitiøse klimamål og lancerer B2B-vendt klimamålingsværktøj
4. Bælgfrugter
Folk kender dem, de har et højt proteinindhold og har allerede vundet indpas i alt fra bøffer til spaghetti ’bolo-linse’.
5. CO2-kød
Det amerikanske firma Air Protein kan hive CO2 ud af luften og omdanne det til protein. Proteiner der efterfølgende kan bruges til at lave kunstigt kød. Man kender dog endnu ikke det samlede klimaaftryk for denne proces.
- MTN