Fremtidens typehus har genanvendelig tagmembran og tang i væggene

PRESSEMEDDELELSE Det kunne lyde som en feberhed hippiefantasi eller et utopisk indslag fra de kulørte sci-fi-seriers overdrev, men faktisk er Det biologiske Hus i Middelfart på Fyn noget så jordnært som et typehus tiltænkt ganske almindelige familier med en ganske almindelig hverdag.

Stemningsbillede af Det biologiske Hus.

Med byggematerialer hovedsageligt hentet fra planteriget opføres Det biologiske Hus i Middelfart som et fleksibelt, genanvendeligt alternativ til nutidens typehuse. Mange af materialerne er hentet fra fødevare- og landsbrugsindustrien og tæller bl.a. tang, ålegræs og halm. Resten kendetegnes ved deres minimale miljømæssige fodaftryk – ikke mindst den vegetabilske og Cradle-to-Cradle-certificerede tagmembran Derbipure fra Derbigum.

Det kunne lyde som en feberhed hippiefantasi eller et utopisk indslag fra de kulørte sci-fi-seriers overdrev, men faktisk er Det biologiske Hus i Middelfart på Fyn noget så jordnært som et typehus tiltænkt ganske almindelige familier med en ganske almindelig hverdag.

Tankerne bag det nye hus og perspektiverne i dets design er imidlertid vidtrækkende: Huset opføres nemlig i materialer baseret på alt fra tang og ålegræs til halm og tomatstængler. Ambitionen er således at skabe et reelt bud på fremtidens typehus, der kommer snublende tæt på at være 100 pct. genanvendeligt uden at gå på kompromis med bygningens kvalitet og holdbarhed.

Et konkurrencedygtigt alternativ
- Vi ønsker at vise, hvor langt vi allerede i dag kan nå med opførelsen af et hus, der ikke kun er næsten 100 pct. biologisk genbrugeligt, men også udgør et konkurrencedygtigt alternativ til de enfamilieshuse, der er på markedet i dag, fortæller arkitekt Nicholas A. Bjørndal fra EEN-TIL-EEN Arkitekter, der i samarbejde med NCC, GXN, Teknologisk Institut og Deloitte står bag det ambitiøse projekt. Han fortsætter:

- Huset opføres hovedsageligt i materialer hentet fra planteriget, og vi har bl.a. anvendt nye måder at upcycle traditionelle affaldsprodukter fra landbrugs- og fødevareindustrien på. Samtidig er huset designet med stor fleksibilitet i både indretning og konstruktion, så en familie får langt flere muligheder for individuelle tilpasninger, end du har i gængse typehuse.

Mange af materialerne, der anvendes i Det biologiske Hus, er blevet kortlagt i et omfattende samarbejde mellem projektets aktører samt parter fra landbruget og fødevaresektoren med henblik på at sikre, at de har den rette miljømæssige profil. Det handler bl.a. om, at materialerne skal være lokalt tilgængelige i tilstrækkeligt omfang og kunne anvendes til byggeri uden for megen ressourcekrævende forarbejdning. Ud over at efterkomme de høje miljømæssige ønsker overholder materialerne således alle byggetekniske krav i forhold til styrke, holdbarhed, indeklima og isoleringsevne.

Verdens første bitumenfrie tagmembran
Derudover bliver der i Det biologiske Hus brugt flere kommercielle produkter, som allerede i dag anvendes i byggeriet og kendetegnes ved ekstremt lav miljøbelastning og høj genanvendelighed.

Nogle af dem er tagmembranerne fra producenten Derbigum: Membranen Derbicolor Olivine, der beklæder to af tagfladerne, er således i stand til af sig selv at omdanne luftens CO2 til sand. Det skyldes dens overflade, der er beklædt med det naturligt forekommende mineral olivin, som har lagt navn til membranen. 

Den anden tagmembrantype, Derbipure, der ligger på den sidste af Det biologiske Hus’ i alt tre tagflader, er fremstillet af rent vegetabilske materialer og udgør verdens første bitumenfrie tagmembran. Den er Cradle-to-Cradle-certificeret og har en passivt kølende effekt, der bidrager til at sænke energiforbruget og dermed CO2-udledningen i hele bygningens levetid.

- Tagmembranerne er fantastisk gode eksempler på, at der allerede i dag findes særdeles konkurrencedygtige produkter på markedet, når du skal bygge efter de højeste krav om bæredygtighed og genanvendelighed. Derbipure indeholder naturlige materialer, mens Derbicolor Olivine takket være sin særlige overflade udgør et intelligent byggemateriale, der aktivt går ind og reducerer CO2. Det er helt sikkert, at det er i den retning, byggeriet kommer til at kigge fremover, lyder det fra Nicholas A. Bjørndal. Han understreger samtidig, at det ikke udelukkende handler om materialer, idet Det biologiske Hus også har en arkitektonisk agenda.

- Konceptet er udviklet med henblik på at skabe et produkt, der giver boligejeren et unikt design og størst mulig fleksibilitet, herunder nem mulighed for fremtidig tilpasning. Vi mener, at bæredygtighed også handler om rumlig kvalitet samt følelsen af at have et personligt og fremtidssikret hjem, der ikke blot er en kopi af naboens hus. Derfor kan folk selv være med til at forme og designe deres helt eget biologiske hus, afslutter han.
 

______________________________

For yderligere information, kontakt:
Peter Kranz | Adm. direktør, Eurotag Danmark A/S | T +45 7015 1517 | E-mail: kranz@eurotag.dk

02.04.2019Eurotag A/S

Sponseret

Spektakulært campus lægger grønt tag til motionsrute og nyttehaver

27.03.2019Eurotag A/S

Sponseret

Huset kan næsten ikke være i sig selv

19.03.2019Eurotag A/S

Sponseret

Nyt kulturcenter i København hæver barren for bæredygtighed

30.11.2017Eurotag A/S

Sponseret

Tagpap fra vugge til vugge

19.10.2017Eurotag A/S

Sponseret

Vi rådgiver dig fra start til slut

31.08.2017Eurotag A/S

Sponseret

Med taget som platform for bæredygtige visioner