04.11.2014  |  Klima, miljø og energi

Gamle Mursten vandt pris på Building Green

Building Green messens nye pris, Det Bæredygtige Element, blev i sidste uge overrakt til firmaet Gamle Mursten for virksomhedens nyskabende måde at rense og genbruge mursten på.

Building Green-messen introducerede i år den nye hæder for bæredygtige ideer, Det Bæredygtige Element-prisen, i samarbejde med innovationsnetværket InnoBYG. Prisen går til for eksempel et projekt, en ildsjæl, et produkt, et byggesjak, en bog etc., som i særlig grad inspirerer til og gør en forskel for at fremme bæredygtighed.

Læs også: Stor interesse for årets Building Green

Årets vinder er en virksomhed, der på en innovativ måde har en positiv indvirkning på miljøet, nemlig Gamle Mursten, som på sine fabrikker i Svendborg og Hedehusene via vibrationer ryster gammel mørtel af mursten, så de kan genbruges i nye byggerier. Desuden yder Gamle Mursten et stort positivt socialt bidrag i lokalområdet.

Personligt og professionelt engagement
Det Bæredygtige Element uddeles efter en lang række kriterier. Den vindende virksomhed skal ikke bare skabe værdi miljømæssigt, men også økonomisk og socialt. Derudover vægtes et stort personligt engagement højt, når prisen uddeles.

Signe Kongebro fra Henning Larsen Architects sad som leder af juryen, der udvalgte vinderen. Hun fortæller, hvorfor valget faldt på Gamle Mursten:

”Gamle Mursten har været en toneangivende virksomhed, som har vist en revolutionerende tilgang til genbrug af byggematerialer. De har gjort nedrivning til en kompetence, hvor det handler om ikke bare at rive gammelt ned, men også genbruge det, som fjernes, når der efterfølgende skal bygges nyt. På den måde har de været bannerførere for bæredygtig nedrivning”.

Det er dog ikke kun virksomheden, som får ros. Også det personlige engagement hos ejeren var en medvirkende faktor for, at netop Gamle Mursten løb af med hæderen:

”Claus Juul Nielsen har et kæmpe personligt engagement i ikke bare bæredygtighedstanken, men også i lokalområdet, hvor virksomheden blandt andet ansætter mange, som ikke passer ind i andre virksomheder. Claus er et forbillede for branchen, og juryen ville ønske, at der fandtes flere af den slags mennesker”, siger Signe Kongebro.

Opfinder af sit eget marked
Sille Marie Sales, som er salgsansvarlig hos Gamle Mursten, fortæller, hvad tildelingen af Det Bæredygtige Element betyder for virksomheden:

”Det er en rigtig stor anerkendelse at få prisen. Virksomheden har efterhånden nogle år på bagen, så det viser os, at vi er ved at lykkes med vores projekt. Der er gået lang tid, siden Claus selv stod og rensede mursten og på den måde satte genbrug af mursten på agendaen i Danmark”.

Læs også: Bæredygtige idéer i byggeriet skal hyldes

”Målet er at udnytte en værdifuld ressource til fulde. Der bruges en masse energi til at brænde mursten, og når vi renser dem, indgår de igen i ressourcekredsløbet frem for at gå til spilde som knust materiale. Det er tilgangen i Gamle Mursten. Samtidig er de gamle mursten en del af en kulturarv, som på den måde får lov til at løbe videre i de nye bygninger”, forklarer Sille Marie Sales om værdierne bag Svendborgvirksomheden.

- JKK 

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere