05.06.2020  |  Klima, miljø og energi

Giv familierne penge til klimaforbedringer i hjemmet

Indhold fra partner Hvad er dette?

Hjulene skal skubbes i gang efter krisen, og det offentlige skal skubbe med. Det er et flertal af politikerne på Christiansborg enige om. Hvis politikerne bruger de offentlige kroner klogt, kan de skubbe både den grønne omstilling og samfundsøkonomien i den rigtige retning.

Et godt sted at begynde er at lave en forbedret BoligJobordning. Lederne foreslår, at fradraget sættes op til 40.000 kroner per voksen fra de nuværende 12.500 kroner. Samtidig skal værdien af fradraget løftes fra de nuværende 26 procent til 50 procent. Og som noget nyt bør fradraget bliver fratrukket betalingen med det samme, så man ikke skal vente flere måneder med at få fradraget tilbagebetalt. Samlet set vil det betyde, at en familie med to voksne slipper ca. 33.500 kr. billigere end i dag, hvis de investerer 80.000 kroner i serviceydelser i hjemmet eller påbegynder klimaforbedringer til boligen.

Den mulighed kan man eksempelvis benytte sig af, hvis man bor i en af de cirka 80.000 husstande, som stadig er opvarmet med oliefyr. Hvis beboerne her vælger at skrotte oliefyret, bør det offentlige kvittere med et kontant tilskud. Det koster det typisk i omegnen af 110.000 kroner at skifte fra oliefyr til varmepumpe eller fjernvarme. Lederne foreslår, at det skal være muligt at få 15-25 procent i tilskud afhængig af den valgte teknologi via en ny offentlig pulje.


Skifter man fra et ældre oliefyr til klimavenlige, eldrevne varmepumper, sparer man omkring 10-12.000 kr. om året på varmeregningen, hvis man bor i et almindeligt familiehus. Den besparelse bør være endnu større, så flere får mod på at investere i varmepumper. Lederne foreslår derfor, at elvarmeafgiften sættes ned til 5 øre pr. kWh fra de nuværende godt 20 øre pr. kWh. Det vil give en yderligere årlig besparelse på 800-1.000 kr. på elregningen for en almindelig husstand.

Udskiftning af oliefyret med fjernvarme eller varmpumper gavner ikke kun klimaet. Det sætter også gang i forretningen hos håndværkere og deres leverandører. Ved at give familierne flere penge i hænderne og samtidig støtte klimavenlige forbedringer i hjemmet, kan politikerne med andre ord slå to fluer med et smæk. Det gælder bare om at slå til.

Mere fra Ledernes Hovedorganisation

Ledernes Hovedorganisation

https://www.lederne.dk/

  • 3283 3283
  • Vermlandsgade 65, 2300 København S

For Lederne er bæredygtig ledelse vejen til at realisere verdensmålene til gavn for økonomi, organisationer og mennesker. Derfor sætter vi fokus på bæredygtig ledelse.Lederne er en interesseorganisation for ledere og andre betroede medarbejdere. Som en del af Ledernes Hovedorganisation repræsenterer vi mere end 127.000 medlemmer, og vi har som den eneste faglige organisation i Danmark specialisere…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere