29.11.2021 | Strategi & ledelse
Lederne: Ingen grøn omstilling uden mere arbejdskraft
Indhold fra partner Hvad er dette?
Lederne efterlyser svar på det akutte problem med mangel på arbejdskraft i statsministerens åbningstale. Positivt med stærkt fokus på klimaudfordringerne, men grøn omstilling er betinget af flere hænder på virksomhederne.
Det er over en måned siden, at regeringen indkaldte arbejdsmarkedets parter til trepartsdrøftelser for at tage fat på problemerne med mangel på arbejdskraft. Kort efter kom regeringen med sit udspil "Danmark kan mere 1", der også tog fat om problemet.
Siden er der intet sket, og statsministeren berørte i sin åbningstale kun virksomhedernes mangel på kvalificerede medarbejdere ganske kort.
"Lederne på landets virksomheder mærker hver dag konsekvenserne af det opsving, vi står midt i. Der er så travlt, at mangel på arbejdskraft er det største problem for lederne på de danske virksomheder. Det er et akut samfundsproblem, som regeringen bør prioritere her og nu, hvis ikke opsvinget skal gå i sig selv. På sigt er løsningen at få flere ledige i arbejde, men her og nu haster det med forslag, der kan løse problemet hurtigt eksempelvis ved at gøre det lettere at hente udenlandsk arbejdskraft hertil. Det er i dag meget besværligt og bureaukratisk", siger administrerende direktør hos Lederne, Bodil Nordestgaard Ismiris.
Der er så travlt, at mangel på arbejdskraft er det største problem for lederne på de danske virksomheder. Det er et akut samfundsproblem, som regeringen bør prioritere her og nu, hvis ikke opsvinget skal gå i sig selv.
Hun er enig med regeringen i, at løsningen på lidt længere sigt er at få sørge for bedre, erhvervsrettede uddannelser på alle niveauer. Det er ikke mindst nødvendigt for at gennemføre den grønne omstilling, som fyldte en god del af statsministerens åbningstale.
"Hvis vi skal opretholde den vækst og velstand, vi har levet med i årtier, er vi nødt til at uddanne flere mennesker inden for it, teknologi og naturvidenskab. Virksomhederne har desperat brug for ansatte med den type kompetencer. Og vi skal ikke glemme, at det langt hen ad vejen er ledere og medarbejdere på virksomhederne, der skal drive den grønne omstilling. Det er på virksomhederne, de klimateknologiske nybrud finder sted og nye grønne løsninger, der kan eksporteres til hele verden, bliver udviklet", siger Bodil Nordestgaard Ismiris.
Klima, miljø og energi

Efter seks år med verdensmålene halter vi stadig bagud
Seks år efter at Verdensmålene blev vedtaget af FN, halter vi stadig bagud med at opfylde målene. Heldigvis er de danske ledere klar til at tage samfundsansvar. Men mange peger på, at de mangler grønne kompetencer. Derfor er der brug for at løfte de danske lederes bæredygtige kompetencer.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Se mod Carlsberg og forstå potentialet
Danske virksomheder kan gøre meget mere for det globale klima, end de fleste nok tror. Det er Carlsberg et godt eksempel på.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Grøn omstilling kræver også nye lederkompetencer
Hos Lederne er vi enige i regeringens pointe om at uddanne flere faglærte til den grønne omstilling. Men de overser en hel central del af den bæredygtige udvikling – nemlig ledernes grønne kompetencer. Mange vurderer selv, at de mangler de fornødne kompetencer til at gennemføre en grøn omstilling, og derfor er det helt afgørende, at de danske ledere får et grønt kompetenceløft.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Lederne: Her er de fire nye, grønne kompetencer for ledere
Ledere mangler basal klimaviden, som er central for at få en organisation klædt på til en altomfavnende grøn omstilling, skriver Anders Nolting Magelund fra Lederne i dette debatindlæg.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Virksomheder sætter ambitiøse klima-mål, men ikke alle følger op
Langt de fleste virksomheder sætter ambitiøse klima-mål. Men kun hver tredje virksomhed måler udledningen af CO2, fordi klima-mål i de fleste tilfælde stadig forpligter, og bruges som løftestang til en lang række indsatser her og nu.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Lederne og DTU indgår samarbejde om masteruddannelse i bæredygtig ledelse
Landets ledere kommer til at spille en afgørende rolle i samfundets vej mod en bæredygtig omstilling. Det mener Lederne og DTU, der er gået sammen om at udvikle en masteruddannelse i bæredygtige ledelse.
Indhold fra partner