17.10.2017  |  Samfund

Global Compact dropper tobaksindustrien – pensionskasser fastholder investeringer

FN-netværket Global Compact har droppet tobaksindustrien grundet produktets sundhedsskadelige effekt. Trods kursen fortsætter Danmarks store pensionskasser med at investere millionbeløb i tobaksaktier.

Søndag valgte UN Global Compact at udelukke tobaksindustrien fra netværket, blandt andet på baggrund af tobakkens sundhedsskadelige effekt, der er uforenelig med FN’s verdensmål om sundhed. Det betyder, at netværket nu sidestiller tobaksproduktionen med atomvåben og kemiske eller biologiske våben og derfor ser det som uetisk at tjene penge på investeringer i industrierne, skriver Politiken.

Kursen hos Global Compact smitter dog ikke helt af på de danske pensionskasser, selvom flere af dem selv er medlemmer af det etiske virksomhedsnetværk. Politiken har lavet en undersøgelse blandt 12 af landets store pensionskasser, og her svarer ingen, at de er klar på at droppe investeringerne i tobaksaktier. Nogle har dog taget udmeldingen op til eftertanke og videre behandling, mens nogen slet ikke har tænkt sig at ændre investeringskurs.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Verdensmålsfest og nye værktøjer fra UN Global Compact

PFA har som den eneste af de adspurgte pensionskasser meldt tilbage til Politiken, at de vil gøre det muligt for deres kunder at få en pensionsopsparing uden tobaksaktier. Pensionskassen kan dog ikke sige noget mere konkret på nuværende tidspunkt:

”Der er rigtig mange dilemmaer at tage stilling til vedrørende investering i tobak, og vi skal have arbejdet det ordentligt igennem, før vi kan sige, om vi ændrer vores tilgang. I første omgang har vi allerede i 2017 besluttet at tilbyde en aktiefond, der ekskluderer tobak til de kunder, der selv vælger, hvordan deres opsparing skal investeres. På den måde kan de kunder, der ikke ønsker at investere i tobak, snart aktivt fravælge det”, siger kommunikationsdirektør i PFA Mikkel Friis-Thomsen til Politiken.

MP Pension, Sampension og Lønmodtagernes Dyrtidsfond har skrevet til Politiken, at de vil diskutere og overveje problematikken, mens Danske Ingeniørers Pensionskasse og Juristernes og Økonomernes Pensionskasse udtaler, at de løbende vil forholde sig til udmeldinger fra Global Compact, men på nuværende tidspunkt ikke har konkrete planer om at droppe investeringer i tobaksaktier.

Sidst men ikke mindst har Danica Pension, AP Pension, Industriens Pension, ATP, Nordean Pension og PensionDanmark alle kommet med enslydende udtalelser over for Politiken, der handler om, at de ikke vil droppe investeringer i tobaksindustrien, så længe selskaberne overholder lovgivning og internationale konventioner.

Kræftens Bekæmpelse: Drop investeringerne
At halvdelen af de adspurgte pensionsgiganter ikke har tænkt sig at genoverveje tobaksaktierne, er ifølge Kræftens Bekæmpelse for dårligt.

”Jeg kan ikke forstå, at de ikke ændrer indstilling. Jeg kan ikke forstå, at for eksempel ATP, som er det nærmeste, vi kommer en statslig pensionskasse, ikke får et vink fra regeringen om, at de skal bakke ud af de tobaksinvesteringer. Hospitalslægernes og sygeplejerskernes pensionsselskaber har taget konsekvensen og sagt nej til at investere i tobak. De har taget konsekvensen fuldt ud. Det burde de andre også gøre. Man kan ikke være andet bekendt”, siger Leif Vestergaard Pedersen, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, til Politiken.

Organisationen er tilknyttet PFA og har i flere år været utilfredse med, at medarbejderne indirekte var medejere af tobaksvirksomheder gennem investeringerne.

Læs også: MS: Pensionsselskaber bør få bedre indblik i menneskerettigheder

Ifølge Politikens undersøgelser har ATP, PFA, Nordea og PensionDanmark samlet set investeringer for cirka 2,5 milliarder kroner i selskaber som Scandinavian Tobacco Group, British American Tobacco og Philip Morris. Trods det høje beløb udgør tobaksinvesteringerne kun en lille andel af pensionskassernes samlede investeringer i aktier.  

PensionDanmark havde i første halvår af 2017 fx tobaksaktier for næsten én milliard kroner, men i procent udgjorde de kun 1,1 procent af pensionskassens samlede aktieinvesteringer.

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere