Gode bivirkninger ved banko

Plejehjemmet Salem i Gentofte arrangerer bankospil for beboerne, der er samlet i mindre grupper. Det skaber fællesskab og glæde i hverdagen.

Johanna Cornelia Møller i den orange fleecetrøje har boet i Minnas Have i flere år. Hun vælger at deltage i aktiviteter, såsom gymnastik, hvor hun træner kroppen og banko, hvor hun træner sit hoved..

”Nummer 7. Nummer 7.”

Ordene bliver formet tydeligt bag det gennemsigtige visir. Medarbejderen kigger nysgerrigt rundt på beboerne, der sidder ved spisebordet og kigger undersøgende på bankopladerne. Enkelte rækker ud efter en medarbejder for at få hjælp til at finde de små tal på pladerne.

Faktaboks:

  • Plejehjemmet Salem består af 45 boliger opdelt i to afdelinger, der er placeret på to etager rundt om en atriumgård og en sansehave med udsigt til Gentofte Sø.
  • Det gode hverdagsliv er en vigtig del af Plejehjemmet Salems værdier. Derfor er der fokus på tryghed, meningsfulde aktiviteter og selvbestemmelse. Udbuddet af aktiviteterne varierer alt efter beboernes ønsker, årstiden og personalemæssige ressourcer.
  • Plejehjemmet Salem er en del af Diakonissestiftelsen, der har over 155 års erfaring i at drage omsorg for mennesker.

Det er januar. Himlen er gråblå, og disen ligger tungt over Gentofte Sø. I Minnas Have, der er en af afdelingerne på Plejehjemmet Salem i Gentofte, har klokken slået 13.30, og medarbejderne har fundet bankospillet frem.

Johanna Cornelia Møller har fundet vej til bordet i dag. Hun lytter opmærksomt til medarbejderen, der gør sit bedste for at udtale tallene tydeligt bag visir og mundbind.

”Jeg synes, at det har været en skrækkelig tid med corona, så jeg er glad for, at vi kan mødes ved bordet sammen og spille banko. Det er meget hyggeligt, ” fortæller hun og fortsætter:

”Det sætter min hjerne i sving. Det er en god bivirkning,” griner hun og genfinder koncentrationen om spillet.

Alenetid og fællesskab
”Banko!” Niels, der sidder på den anden side af bordet, har endelig en række med alle tal. Medarbejderen tager en flettet kurv frem, hvor der oven på en rød serviet ligger små gaver med Toblerone. Niels får en pakke, og deltagerne gør sig klar til det sidste spil.

Da den sidste gave er overrakt til vinderen, bliver bordet fyldt med klirrende kaffekopper og varm kaffe. 89-årige Johanna Cornelia Møller smiler til sin borddame Jytte, der med et drilsk blik knipser til en bankobrik, der med et svirp lander på den modsatte side af spisebordet.

Johanna Cornelia Møller kan gode lide at spille banko med sine naboer, men ellers nyder hun også sin alenetid i boligen i Minnas Have, hvor hun har boet i to år.

”Jeg deltager i de aktiviteter, som jeg interesserer mig for. Jeg kan rigtig godt lide at bevæge mig, så når vi har gymnastik, er jeg med. Ellers træner jeg derhjemme til musik på min computer. Den bruger jeg også, når jeg taler med min datter og mine børnebørn på Messenger,” fortæller hun.

Ifølge Maja Topsøe-Jensen, der er kommunikationskonsulent på plejehjemmet, er aktiviteterne i afdelingerne tilrettelagt, så der er noget for forskellige temperamenter. Fokus er ofte på fællesskabet og glæden ved at gøre noget sammen.

”Nogle kan lide aktiviteter, der har en tydelig ramme som f.eks. banko, hvor der er en, der råber tal op, man får præmier, og så er det slut. Her har jeg oplevet beboere, der engagerer sig meget i spillet og spændingen ved at vinde præmier. Andre kan lide mere løse begivenheder som vores eftermiddage, hvor vi drikker alkoholfri drinks, snakker og hygger om det.”

Knud følger godt med i spillet, hvor der står chokolade på højkant. Medarbejderen Amal giver en hjælpende hånd, når tallene driller. .

Fokus på livskvalitet
Inden corona-pandemien fejede over Danmark, holdt Plejehjemmet Salem arrangementer i atriumgården. I dag bliver det store, lyse rum brugt til bl.a. gudstjenester og koncerter. Under arrangementerne sidder beboerne fra hver enhed inddelt i sektioner for at forebygge en eventuel smitte. De øvrige aktiviteter er rykket ind i afdelingernes dagligstuer. Hermed er der fokus på at gøde de små fællesskaber og samværet mellem hinanden.

”Vi planlægger aktiviteter, der kan lade sig gøre under de nuværende omstændigheder. Beboerne spiller bl.a. banko, dyrker gymnastik og spiser sammen i hver afdeling. Aktiviteterne er et afbræk i hverdagen,” fortæller Maja Topsøe-Jensen.

Plejehjemmet Salems aktiviteter spiller ind i FN's Verdensmål nr. 3: Sundhed og trivsel, og nærmere bestemt delmål 3.4: 'Red flere fra at dø af ikke-smitsomme sygdomme, og styrk mental sundhed'..

Besøgshund og musikquiz
Kalenderen i ’SalemBladet’ meddeler, at der er flere arrangementer i støbeskeen i februar-måned med det forbehold, at ændringer kan ske fra dag til dag.

”Det er selvfølgelig ikke alt, der kan lade sig gøre lige nu. Hvis vi ikke kan gennemføre et arrangement, flytter vi det til senere på året i stedet for at aflyse. Det var vi nødt til med to koncerter mellem jul og nytår,” fortæller hun.

Hvis alt går efter planen kan plejehjemmets beboere se frem til en koncert med guitarist og sanger Bertel Abildgaard. Senere på måneden spiller søster Bente Birkmose op til musikquiz, og boxerhunden Lopez kigger også forbi med sin ejer Helle, når februar går på hæld.

”Jeg oplever at mange beboere er glade for aktiviteterne i dagligdagen, og det bidrager positivt til fællesskabsfølelsen,” slutter Maja Topsøe-Jensen.

24.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Ældrepleje er mere end et arbejde for mig

21.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Et nyt og større Diakonfællesskab

19.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Fødselshjælper for fællesskaber

17.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Fællesskab fører til forpersonskab

14.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Langt omkring med en sygeplejerskeuddannelse

12.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Ud af huset-oplevelser styrker unges fællesskab