Fællesskab fører til forpersonskab
Charlotte Gøtstad Sørensen giver som forperson for ’SLS’ en stemme til de mere end 12.000 sygeplejestuderende i Danmark, mens hun holder orlov fra sygeplejerskeuddannelsen på Diakonissestiftelsen. ”Jeg elsker hvor mange døre uddannelsen åbner og vil virkelig gerne udbrede viden om faget,” siger hun.
”Det bedste ved at være engageret er, at det har ført mig til en position, hvor man kan arbejde med de store politiske mærkesager, som virkelig har betydning for studerende og uddannelsen.”
Sådan siger Charlotte Gøtstad Sørensen, der fra første dag på uddannelsen blev hvirvlet ind i sygeplejestuderendes rettigheder og vilkår. Tre år senere er hun forperson i Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, der til daglig går under det mere mundrette navn ’SLS’.
Om SLS
- Sygeplejestuderendes Landssammenslutning er en studenterpolitisk organisation, der arbejder for at fremtidens sygeplejersker bliver så gode som overhovedet muligt.
- SLS skaber og styrker lokale og landsdækkende fællesskaber mellem studerende. De består af 23 afdelinger, fem regionsbestyrelser og en landsbestyrelse. Ca. 170 sygeplejestuderende er aktive i arbejdet i SLS' afdelinger og bestyrelser.
- Følg Diakonissestiftelsens lokale SLS afdeling via dette link til Instagram.
- Lyt til Charlotte Gøtsted Sørensen i P1 Debat med bl.a. Bertel Haarder (V), Karsten Hønge (SF) og sygeplejerske og adm. Direktør i Trolle Care, Jill Trolle.
”Jeg var flyttet fra København til Aarhus for at prøve noget nyt. Her mødte jeg tre medstuderende, der fortalte om SLS’s stærke samarbejde og fællesskaber på tværs af landet,” erindrer hun på en kantsten i gåafstand fra Dansk Sygeplejeråd.
Fra den ene dag til den anden blev Charlotte Gøtstad Sørensen hurtigt engageret i diskussioner om studiemiljø og forholdene på praktiksteder. Og engagementet i SLS er kun vokset siden da.
”På det tidpunkt havde jeg ikke et stort netværk i byen, og det tiltalte mig meget, at der var et fællesskab, hvor det ikke betød noget, hvor jeg kommer fra. Jeg blev bare taget imod, som jeg var.”
Forperson med mærkesager
Efter to år i Aarhus vendte hun i sommeren 2020 retur til København og en studieplads på Diakonissestiftelsen. Hun nåede ikke at studere længe, før hun i 2021 blev valgt som næstforperson i SLS og i 2022 tiltrådte som forperson. I dag er hun på orlov fra studiet og kan hellige sig arbejdet fra sin kontorplads i Dansk Sygeplejeråd.
”I øjeblikket har vi i SLS et indsatsområde, hvor vi kæmper for en fair løn i studierelevante studiejobs. Vi mener, at man som sygeplejestuderendes skal have en løn, der stiger i takt med, at man oparbejder kompetencer på studiet. I dag får man for eksempel løn som en ufaglært i hjemmeplejen. Det betyder, at 20 pct. af sygeplejestuderende fravælger at have et studierelevant job på grund af løn og arbejdsvilkår,” fortæller Charlotte Gøtstad Sørensen ivrigt og erklærer:
”Som det er nu, kan det, rent økonomisk, bedre betale sig at få et job på en restaurant, selvom det ikke er studierelevant.”
Udfordrer politikerne
Charlotte Gøtstad Sørensen har allerede fået sit navn slået fast i medierne. Hun har blandt andet markeret sig i debatindlæg i Politiken og i P1 Debat, hvor hun krydsede klinger med tunge politiske stemmer som Bertel Haarder (V) og Karsten Hønge (SF) om velfærdsstatens kollaps.
"Jeg har fundet ud af, at det at debattere politik er ikke så farligt. Det er noget alle kan tage del i på flere forskellige niveauer. Hvis man har noget, man brænder for, så skal man ikke holde sig tilbage,” siger hun og pointerer:
”Jeg har ikke været nervøs for at gå ind i debatter. Min tid i SLS har rustet mig godt på mange parametre. Jeg er blevet godt klædt godt på og har lært forhandlingsteknikker, og hvordan jeg får mine budskaber ud.”
Stolt sygeplejerskestuderende
Hvorvidt Charlotte Gøtstad Sørensen vil fortsætte den politiske vej, ved hun endnu ikke. Frem til juni 2023 er hun forperson og vender derefter tilbage til syvende semester på Diakonissestiftelsen, hvor hun skal skrive bacheloropgave, der måske skal handle om, hvilke konsekvenser patienterne oplever, når der er mangel på sygeplejersker. Derefter er vejen åben for hende, men den peger helt sikkert i retning af sygeplejefaget.
”Jeg har opbygget en større stolthed over at læse til sygeplejerske, end jeg havde forestillet mig. Det bliver ofte opfattet som et modigt valg på grund kampene om løn og arbejdsvilkår. Det er et valg, jeg skal forsvare i mange sammenhænge, ” understreger Charlotte Gøtstad Sørensen og påpeger:
”Jeg tror ikke, at folk ved, hvor mange døre uddannelsen åbner. Når man læser til sygeplejerske, er man ikke ’låst’ til at arbejde i én stilling resten af livet. Man kan gå i mange retninger og for eksempel arbejde i Forsvaret, læse specialuddannelser inden for anæstesi og kardiologi, man kan blive sundhedsplejerske og hjælpe med forbyggende sygepleje på skoler, eller man kan få sit eget firma,” remser hun op foran Dansk Sygeplejeråds hovedindgang og tilføjer med et smil:
”Man kan også engagere sig i Dansk Sygeplejeråd!”