11.11.2013  |  Klima, miljø og energi

Grøn milliardfond på vej i FN-regi

Efter et længere tilløb tegner konturerne sig af en ny og magtfuld FN-fond. Planen er, at FN’s grønne fond, The Green Climate Fund, går i drift om et lille års tid.

FN er i gang med at opbygge en grøn milliardfond, skriver Dansk Energi i sit nyhedsbrev. Fordelingen af midler til fonden vil blive diskuteret på COP 19, der starter i Polen i dag.

Ambitionen er, at fonden skal forvalte milliarder af kroner fra stater og private aktører i den rigeste del af verden. Pengene skal investeres i vedvarende energi/energieffektive løsninger samt tilpasning til klimaforandringer i udviklingslande.

"Håbet er, at fonden er oppe at flyve til september næste år op til det topmøde, FN’s generalsekretær Ban Ki-moon har indkaldt til", siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R).

Den grønne fond blev besluttet på COP17 i Durban, Sydafrika, for to år siden, men i FN’s verden går alt ikke lige hurtigt. Ikke desto mindre har fonden nu en bestyrelse med deltagelse blandt andre nationalbankdirektør Per Callesen fra Danmark. Fonden har også fået et domicil i Sydkorea og en adm. direktør, tunesiske Héla Cheikhrouhou. I oktober deltog hun i sit første møde med bestyrelsen, hvor det lykkedes at komme videre med nogle af de forretningsmodeller, fonden kommer til at benytte sig af.

"Den grønne fond bliver måske selve hjørnestenen i klimafinansieringen, så det har trukket ud med at få det hele på plads. En række af de store principielle ting, vi diskuterer på klimakonferencer, foregår også i fondens bestyrelse", siger Martin Lidegaard, hvis ministerium er sekretariat for Per Callesens bestyrelsesarbejde.

Blandt de principielle diskussioner er blandt andet, hvordan fordelingen skal være mellem offentlige og private midler til fonden, og hvordan fordelingen skal være mellem investeringer i lav-CO2-teknologier og klimatilpasning fra fonden. Disse diskussioner bliver centrale på FN’s 19. klimakonference i Polen,som starter i dag 11. november og slutter 22. november.  

Følg med i Dansk Energis dækning af Cop 19 her.

- UB

Mere fra Ulla

Ulla Bechsgaard

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere